red46 Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Witam. Jestem w trakcie wymiany sprzętu i jak to bywa w takich sytuacjach mam dylematy. Mam AXDA1700DLT3C ...28... JIUHB 0310WPMW; zasiłkę HuntKey 300W(zdokładniej 330W z PFC); pamięci VDATA DDR333 256MB(może dokupiejeszcze jedną, ale puźniej), SB live! 5.1 digital, i napędy. Brakuje mi MOBO, GRAFIKI ( i zastanawiam się jeszcze nad tunerem TV). Na wydanie (MOBO+GRAFIKA) mam jakieś 1000zł. Myślałem nad Epoxem 8RDA i Herkulesem 9100. Ale nie jestem pewien. A jaśli chodzi o tuner to zastanawiałem się nad KWorld 7134RF-Pro. I w związku z tym proszę was o radę. <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> to co napisałem, a może coś innego? Bo z jednej strony szkoda mi kasy a z drugiej nie chce już najtańszych części (do tej pory miałem K7S5A-niby OK ale też dała mi w kość). Ten sprzęt będzie mi miał służyć przez najbliższe 2-3 lata (no dopuszczam zmianę procka lub dokupienie RAMu). Chciałbym żeby komp był: po pierwsze STABILNY (najważniejsze, bo na nim pracuje) po drugie wydajny (bo na nim gram i pracuje w AutoCADzie). Komp musi mieć zabezpieczenie przed przegrzaniem. Wiem mam duże wymagania i mało kasy, ale będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady i uwagi. I jaśli chodzi o przycisk "szukaj" to był urzywany i na tej podstawie dokonałem wstępnego wyboru. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbilka Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 niewiem za ile mozesz kupic u siebie poszczegolne czesci ale moim zdaniem masz 2 mozliwosci - epoxa 8RDA+ (cena ok 510zl) i jakis ATI 8500/9100 64MB - np herculesa (ok 429zl) = 939zl; a 2 mozliwosc to epox 8RDA (ok 418zl) i jakis tani gf4 ti4200 64MB - np. prolink pixelview (567zl w siriusie) = 985zl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gr8-2N Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 ja proponuję mobo ABIT na nforce2. epoxy mają pewne problemy, looknij na forum to zobaczysz ile jest tematów. abit jest nowszy, szybszy i chybatańszy. nie bierz epoxa. grafa to już raeona trzebaby dostawić. tak jak przedmówca 8500/9100. herculesy cieszą sie dobrą opinią. uważaj na 64 bitowe szyny pamięci i wersje LE bo nie wydasz kasy dobrze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gr8-2N Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 abit wytrzyma bez żadnych modyfikacji FSB 237 MHz i ma serial ata, szyli zamianst szerokich taśm masz mały kabelek. no i ogólnie firma jest sprawdzona a epox to jednorazowy błysk firmy, już wysiada technologicznie względem konkurencji. nie obraźcie się użytkownicy epoxa ale czy epox miał coś mocnego w swoim czasie np. pod pentiumy albo czy mieli jakąś inną dobrą płytę pod starsze amd ????? raz im się udało i tyle. chyba że wypuszczą coś nowego to zmienię zdanie. wolałbym dopłacić te parę złotych nawet i mieć coś przyszłościowego a nie epoxa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbilka Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 rzeczywiscie zapomnialem o abicie (heh a sam go przeciez kupilem :) ) - cena ok 500-520 za NF7, ok 580 za NF7-s - tyle ze wtedy kasy zostanie ci tylko na ATI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziura Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 oj nie wiem czy niektorzy Cie za te slowa nie zlinczuja :wink: co do grafiki to osobiscie wolalbym radka (herculesa) a plytka - hmm asus, epox etc ale na nforce2 to na pewno. tuner - przegladnij allegro, mozna kupic avera tv phone za calkiem male pieniadze :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 abit wytrzyma bez żadnych modyfikacji FSB 237 MHz i ma serial ata, szyli zamianst szerokich taśm masz mały kabelek. no i ogólnie firma jest sprawdzona a epox to jednorazowy błysk firmy, już wysiada technologicznie względem konkurencji. nie obraźcie się użytkownicy epoxa ale czy epox miał coś mocnego w swoim czasie np. pod pentiumy albo czy mieli jakąś inną dobrą płytę pod starsze amd ????? raz im się udało i tyle. chyba że wypuszczą coś nowego to zmienię zdanie. wolałbym dopłacić te parę złotych nawet i mieć coś przyszłościowego a nie epoxa. No teraz się narażasz pod starsze AMD (o jakie Ci chodzi K6 ??) też było parę płytek (mam na myśli socket A) i to już od epoki KT133A były świetne do OC ... Co do SATA masz mały kabelek i trza go wetknąć w dysk SATA (no to trza jeszcze taki nowy dysk mieć ...) Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbilka Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 za co ?? - za to ze zapomnialem o super,hiper,extra abicie ;) czy za troche niefortunne zlozenie slow "tylko na ATI" - spoko nie bijcie mnie to byl tylko przypadkowy zbieg okolicznosci - sam mam zamiar kupic jakiegos ati ale narazie mam braki kasy :( , a abit tez jest ok -chyba bo narazie lezy i sie kurzy - brak pamiatek i proca :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Co do SATA masz mały kabelek i trza go wetknąć w dysk SATA (no to trza jeszcze taki nowy dysk mieć ...) Pozdro Heh.. tez sie dziwilem co "oni" sie tak podniecaja tym SATA.. az z tej ciekawosci zajrzalem na strne abita i co widze: http://www.abit.com.tw/abitweb/webjsp/engl...OCNO=en_0208161 Calkiem fajne rozwiazanie, ale jakos nie widzi mi sie teraz sprzedawanie swojego Epoxa :) ja tam jestem z niego zadowolony.. i tak juz widze ze moj procek zbliza sie do granicy swoich mozliwosci (juz co 2-5MHz musze zwiekszac napiecie :/), wiec wysokie FSB mi niepotrzebne tak bardzo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red46 Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Hmmm czyli na tym abicie to zaniast SATA można go urzywać jako rajd- fajnie ale ja raczej byłem skłonny kupiś TAŃsze rozwiązanie czyli NF2 lub 8RDA ponieważ SATA(raid) raczej nie wykorzystam, tak samo jak FIREWIRE, a dzwięk też zaraz wyłącze bo mam SB live 5.1 digital. A jeśli chodzi o grafikę to będzie duże różnica międzi Herkulesem 9100 64MB(460zł) a GF4Ti4200 64MB od CREATIVA (594zł) kupuje w www.sklep.age.pl Bo niewim czy GF jest wart tej dopłaty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_jaro_ Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 mi sie zdaje ze warto doplacic do tego geforca 4 ti 4200, choc jak dorwiesz Radka 9100 herca to lepiej jego wez az tak duze roznicy nie bedziesz mial w wydajnosci. A co do firmy epox jak to ktos wyzej powiedzial ze to zla firma itd ogolnie na nia najezdzal, to powiem tylko zeby sie puknol w glowe, przeciez epox wydaje od dawna znakomite plyty pod amd ktore maja duze mozliwosci o/c tyle tylko ze nie bylo glosno o tej firmie a szkoda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opolin Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 tak jak koledzy mowili wczesniej albo epoxa albo abita a co do grafy radeonik 9xxxx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Jest jakaś płyta ECSa na KT400, nie wiem jak się nazywa, ale kosztuje 300PLN. Zostaje Ci wtedy jeszcze 700PLN na kartę GFX. Z tę sumę to już jakiegoś może 9500 kupisz??? :) Wiem, że ECS, to shit, ale ja widziałem ostatnio konfig na powyższej płycie i ta płyta wydaje się być ok. (taka z fioletowym laminatem) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziura Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Jest jakaś płyta ECSa na KT400, nie wiem jak się nazywa, ale kosztuje 300PLN. Zostaje Ci wtedy jeszcze 700PLN na kartę GFX. Z tę sumę to już jakiegoś może 9500 kupisz??? :) Wiem, że ECS, to shit, ale ja widziałem ostatnio konfig na powyższej płycie i ta płyta wydaje się być ok. (taka z fioletowym laminatem) a ja wychodze z zalozenia ze dobra plyta to podstawa. zawsze kupowalem 'firmowki' i jakos nie mialem problemow ze sprzetem. nie mowie ze ecs jest zly bo ostatnio mieli sypatyczna serie, ale jakbym mial rozdzielic te pieniadze to kupilbym 'starsza' grafike (radek od herca) i drozsza plyte na nforce2. nie kalkuluje mi sie jakos wydawanie tyle kasiory na najnowsza grafike (moze nie najnowsza ale nadal w czolowce ;) ) i tak za pol roku bedzie cos lepszego a mysle ze szybciej zmieni grafike niz plyte glowna. to tylko takie moje prywatne zdanko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red46 Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 a ja wychodze z zalozenia ze dobra plyta to podstawa. zawsze kupowalem 'firmowki' i jakos nie mialem problemow ze sprzetem. nie mowie ze ecs jest zly bo ostatnio mieli sypatyczna serie, ale jakbym mial rozdzielic te pieniadze to kupilbym 'starsza' grafike (radek od herca) i drozsza plyte na nforce2. nie kalkuluje mi sie jakos wydawanie tyle kasiory na najnowsza grafike (moze nie najnowsza ale nadal w czolowce ;) ) i tak za pol roku bedzie cos lepszego a mysle ze szybciej zmieni grafike niz plyte glowna. to tylko takie moje prywatne zdanko. Ja mam podobne zdanie. Mimo że do tej pory miałem K7S5A a wcześniej K7VZA to postanowiłem kupić coś lepszego i dlatego chcę nForce2. W międzyczasie poczytałem jeszczde conieco na sieci i jestem już prawie pewny wyboru(epox 8rda i herc9100) najwyżej za rok czy półtora zmienie grafikę na jakiegoś np r9700pro czy GFX. Skoro mówicie że Herc jeast dobry i dużej różnicy np. w GTA3 nie będzie , w stosunku do GF4. Jeszcze się zastanowię ale prawdopodobnie jutro wybiore się na zakupy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 abit wytrzyma bez żadnych modyfikacji FSB 237 MHz i ma serial ata, szyli zamianst szerokich taśm masz mały kabelek. no i ogólnie firma jest sprawdzona a epox to jednorazowy błysk firmy, już wysiada technologicznie względem konkurencji. nie obraźcie się użytkownicy epoxa ale czy epox miał coś mocnego w swoim czasie np. pod pentiumy albo czy mieli jakąś inną dobrą płytę pod starsze amd ????? raz im się udało i tyle. chyba że wypuszczą coś nowego to zmienię zdanie. wolałbym dopłacić te parę złotych nawet i mieć coś przyszłościowego a nie epoxa. "Kolego" , skad ty sie urwales ? 8O Z ksiezyca chyba :lol: Rozwaliles mnie swoja wiedza na temat epoxow. SuperHiperExtraBig LOL dla ciebie i twojej znajomosci mobo Epoxa :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ROTFL, to malo powiedziane, obciaze cie za sciereczki do monitora, caly zaplulem :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 abit wytrzyma bez żadnych modyfikacji FSB 237 MHz i ma serial ata, szyli zamianst szerokich taśm masz mały kabelek. no i ogólnie firma jest sprawdzona a epox to jednorazowy błysk firmy, już wysiada technologicznie względem konkurencji. nie obraźcie się użytkownicy epoxa ale czy epox miał coś mocnego w swoim czasie np. pod pentiumy albo czy mieli jakąś inną dobrą płytę pod starsze amd ????? raz im się udało i tyle. chyba że wypuszczą coś nowego to zmienię zdanie. wolałbym dopłacić te parę złotych nawet i mieć coś przyszłościowego a nie epoxa. Co do super extra hiper płyt Abita - pamiętasz/doświadczyłeś problemów KT7/KT7A z SB Live :?: - bo to co ja przeżyłem przemilcze. Obie płyty są dobre - co do FSB237 - zaczekaj na Epoxa 8RDA3 - FSB237 osiągniesz ale tylko na nowym NF7 rev 2.0 który jest 4 wersją tej płyty (1.0, 1.1, 1.2 i 2.0) - a Epox jak na razie wypuścił tylko 2 wersje. Obie płyty są dobre - ja wole płyte bez dodatków - bo moge ją wymienić jak chce a nie zostane nagle uziemiony bo nowa nie ma czegoś tam - dlatego mam raida na PCI (jak trzeba będzie kupię kontroler SATA na PCI), LAN, dzwięk. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gr8-2N Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 może i nie znam płyt epoxa ale jakoś ludzie się rzucili na nie dopiero jak wyszedł nForce2. po prostu stwierdzam, że abit lepiej chodzi a serial ata się przyda. kolega kupił kiedyś płytę główną aopen z agpx2 i to ogranicza jego kompa. kiedyś wydawało mu się to zbędne aby dopłacić za agpx4. i niedługo przestaniemy kupować dyski na zwykłych taśmach bo taniej i lepiej będzie zasadzić twardziucha na sata. a na pci kontroler kosztuje więcej niż dopłata do abita. i OBECNY abit jest szybszy od OBECNEGO epoxa, a to się liczy a nie która wersja. jak asus wyda beznadziejną wersję płyty to też kupisz bo to jesyny taki asus ? liczy się aktualny model z aktualnymi możliwościami bo kupujesz jedną konkretną płyutę a nie serię płyt . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Dajcie se siana z Abitem i EpoXem. Poczytaj o nowym SOLTKU SL-75FRN2-RL Wersja z raidem i Lanem jest za 480zl A co do wydajnosci i podkrecalnosci. Poszukaj na forum, bo bylo juz niedawno o tej plycie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgred Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 wszyscy mowia: kup najdrozszy model - przeciez nie wszyscy uzytkownicy komputerow korzystaja z wszystkich funkcji dodawanych do plyt glownych. RDA+ przy posiadaniu Live 5.1? a po co? wystarczy przeciez plyta nawet bez dzwieku. Koniecznie na nForce2? a KT333 lub KT400 jest rzeczywiscie 2 razy gorszy? chyba nie - roznica to co najwyzej kilka procent. Ja obobiscie bym namawial na jakas tansza plyte - np.: EPoX 8K3AE lub 8K9AE mozna kupic za ok. 300zl - a plyta jest stabilna, wydajna i nie ma zbednych bajerow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ST@LOWY SZCZUR Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Gr8-2N napisał: abit wytrzyma bez żadnych modyfikacji FSB 237 MHz i ma serial ata, szyli zamianst szerokich taśm masz mały kabelek. no i ogólnie firma jest sprawdzona a epox to jednorazowy błysk firmy, już wysiada technologicznie względem konkurencji. nie obraźcie się użytkownicy epoxa ale czy epox miał coś mocnego w swoim czasie np. pod pentiumy albo czy mieli jakąś inną dobrą płytę pod starsze amd ????? raz im się udało i tyle. chyba że wypuszczą coś nowego to zmienię zdanie. wolałbym dopłacić te parę złotych nawet i mieć coś przyszłościowego a nie epoxa. hmm ...... pod starsze AMD 8KHA+ full wymiatacz 8) 8) 8) 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red46 Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 wszyscy mowia: kup najdrozszy model - przeciez nie wszyscy uzytkownicy komputerow korzystaja z wszystkich funkcji dodawanych do plyt glownych. RDA+ przy posiadaniu Live 5.1? a po co? wystarczy przeciez plyta nawet bez dzwieku. Koniecznie na nForce2? a KT333 lub KT400 jest rzeczywiscie 2 razy gorszy? chyba nie - roznica to co najwyzej kilka procent. Ja obobiscie bym namawial na jakas tansza plyte - np.: EPoX 8K3AE lub 8K9AE mozna kupic za ok. 300zl - a plyta jest stabilna, wydajna i nie ma zbednych bajerow. Hmmm.... masz racje ja głs napewno wyłącze. Raid i firewire też mi niepotrzebne. Ale nforce chce i wsumie jestem zdecydowany już na tego 8RDA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druss Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 może i nie znam płyt epoxa ale jakoś ludzie się rzucili na nie dopiero jak wyszedł nForce2. po prostu stwierdzam, że abit lepiej chodzi a serial ata się przyda. kolega kupił kiedyś płytę główną aopen z agpx2 i to ogranicza jego kompa. kiedyś wydawało mu się to zbędne aby dopłacić za agpx4. i niedługo przestaniemy kupować dyski na zwykłych taśmach bo taniej i lepiej będzie zasadzić twardziucha na sata. a na pci kontroler kosztuje więcej niż dopłata do abita. i OBECNY abit jest szybszy od OBECNEGO epoxa, a to się liczy a nie która wersja. jak asus wyda beznadziejną wersję płyty to też kupisz bo to jesyny taki asus ? liczy się aktualny model z aktualnymi możliwościami bo kupujesz jedną konkretną płyutę a nie serię płyt . No to sie troszke mylisz. Bo ja sie zucilem na Epoxa juz jak byla 8kha i kupilem ja swojego czasu za 800zl. A co do wczesniejszego twojego stwierdzenia to epox robil bardzo dobre plyty pod pentium, ale w polsce nie bylo ich latwo dostac bo bylo duzo tanszych rozwiazan. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Działo Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Chcesz dobrze wydać kase kup z dwie skrzynki dobrej wódy i troche zgrzewek piwa i masz zabawy na jakieś 3 - 4 dni :) :P :? :D :) :D :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnet Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Nowe rewizje RDA Epoxa mają już ten sam mostek co Abit NF7 i spoko pójdą z fbs200. Zawsze możesz łyknąć nowego ECS'a na SiS :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zapraszam tu: http://www.benchmark.pl/zestawy_miesiaca/k...ecien_2003.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...