Necrophiliac Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Witam zakupilem na allegro uzywana plytke glowna foxconn mars i okazuje sie ze plyta po jakiejkolwiek zmianie w bios nie wstaje nie chodzi nawet o zadne podkrecanie tylko np chce zmienic date daje save i juz sie nie uruchamia (robi 2 lub 3 podejscia i czarny ekran) i jeszcze slychac jakiby takie brzekolenie z glosniczka na plycie. Co to moze byc ? Nie zmienialem biosu ani nic w tym rodzaju. Pozostale podzespoly z sygnaturki na bank sprawne. Plyta uruchamia sie jedynie jezeli zrobie clear cmos za pomoca guzika zamieszczonego na plycie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vodor Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 (edytowane) Spróbuj odłączyć zasilanie, albo na zasilaczu albo wyciągnij kabelek i po parunastu sekundach włącz spowrotem kompa. Edytowane 31 Marca 2009 przez Vodor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Necrophiliac Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Ale takie cos nic nie daje, ja nie mam problemu z uruchomieniem komputeraz tylko on nie uruchamia sie jezeli wprowadze jakakolwiek zmiane w biosie. Daje save i juz sie nie uruchamia (nie moge nic zmienic kompletnie nawet godziny) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 (edytowane) Poszukaj w instrukcji do płyty gdzie się resetuje ustawienia biosu. Nie wiem jak to na marsie wygląda. Chyba jest specjalny przycisk. Zazwyczaj jest to zworka, którą się przestawia w drugie położenie na chwile i z powrotem na poprzednie. Nie wolno jej zostawić w położeniu drugim i odpalić bo to grozi spaleniem płyty. Zworkę przestawia się gdy komp jest całkowicie odłączony od zasilania. Edytowane 31 Marca 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Witam zakupilem na allegro uzywana plytke glowna foxconn mars i okazuje sie ze plyta po jakiejkolwiek zmianie w bios nie wstaje nie chodzi nawet o zadne podkrecanie tylko np chce zmienic date daje save i juz sie nie uruchamia (robi 2 lub 3 podejscia i czarny ekran) i jeszcze slychac jakiby takie brzekolenie z glosniczka na plycie. Co to moze byc ? Nie zmienialem biosu ani nic w tym rodzaju. Pozostale podzespoly z sygnaturki na bank sprawne. Plyta uruchamia sie jedynie jezeli zrobie clear cmos za pomoca guzika zamieszczonego na plycie.po pierwsze nie ma sygnaturki i nie wiem jaka jest cała konfiguracja, co możesz zrobić na teraz to pobierz i zaktualizuj bios - ostatni to P16 , najczęściej taki objaw ta płyta ma w przypadku niekompatybilności pamięci lub za niskiego napięcia na nich ( ustaw wszystko na default) - spróbuj zwiększyć napięcie na nie ( np u mnie miały pracować z 1.8 V przy 1066 Mhz a muszę dać 2.05 V aby wstał) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jang Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 No właśnie nie wiadomo co masz dokładnie. Podaj wszystkie elementy i postaramy Ci się pomóc. Jak on jest początkujący to niech narazie nie aktualizuje bios bo coś namiesza. Może ma ostatni wgrany, lub jakąś bete ma... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolos Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Witam, A najlepiej jak nie masz pojęcia co i z czym się je, to zanieś do zaufanego sklepu komputerowego, zmienią pamięci na inne, zresetują lub zaktualizują bios i to w cenie 10-30zł ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...