Skocz do zawartości
JuLeK

Chłodzenie freonem...

Rekomendowane odpowiedzi

ok, zdjae raport co tera zrobilem

okazalo sie ze ten blok przeciekal (<span style="color:red;">[ciach!]</span>y) i nie chcialo mi sie go naprawiac wiec zrobilem nowy

jest to kostka miedziana 3x3x1cm, wywiercilem w niej 2 glowne kanaly 6.5mm i 8 mniejszych 3mm

wlot/wylot ma 5mm srednicy

dodam ze ten blok kosztowal mnie kolo 10zl =)

jutro o 13 powinienem miec skonczone chlodzonko =) przynajmniej bedzie juz chlodzilo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. czemu jest tak niskie zainteresowanie tego typu chlodzeniem :D

Co nie..? Ciekawe :roll:

---------------------------

Więc w takim razie gdy masz już WC to dorobienie chłodzenia freonem nie jest wcale takie trudne ani drogie :D Wystarczy jakaś loduwka, pare pierduł i jazda! Qrde, musze tez coś takiego zrobić :idea: :!: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 10min wyjezdzam po te lodowke, po weze, izolacje do nich, jeszcze troche styropianu (nie wierze w to ze 2cm styropian bedzie dobrze izolowac ciecz o temp. powiedzmy -10C (moze mniej, moze wiecej), glikol

chcialbym zeby ciecz utrzymywala niska temp. nawet gdy zgasze kompa i kompresor zeby nie bylo jaj z tym ze trzeba wpierw poczekac az chlodziwo sie ochlodzi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to chyba nie kupisz berkut tego mojego kompresora szkoda :(

btw chce ktos kupic kompresor z lodowki bez oleju za 40 zl powiedzmy ze jest to wersja oem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

walsnie zrobilem pierwsze pomiary:

temp. kompresora 54C

temp. przy wylocie skroplonego gazu z kompresora 61C

temp. filtr'a- 28C

temp. rurki kapilarnej - 27C

temp. wody 1C przy powierzchni, -2C przy dnie (nie zamarza bo woda caly czas plywa)

narazie jest super :D:D:D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

udostepnij, jestem ciekawy czy twoje wyniki sa porownywalne z moimi

u mnie tak duzo decybeli nie jest, naturalnie roznica miedzy idelanie cichym komputerem a kompresorem pracujacym na gumowych podkladkach i na warstwie pianki jest ale nie taka duza

skraplacz jest chlodzony 4x 120mm wentylami @ 5V, cichutkie jak diabli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

walsnie zrobilem pierwsze pomiary:

temp. kompresora 54C

temp. przy wylocie skroplonego gazu z kompresora 61C

temp. filtr'a- 28C

temp. rurki kapilarnej - 27C

temp. wody 1C przy powierzchni, -2C przy dnie (nie zamarza bo woda caly czas plywa)

narazie jest super :D:D:D:D:D

Wyniki masz całkiem imponujące. Muszę ponownie podłączyć mój zestaw, to przekaże Tobie moje dane. A tak na marginesie, aktualnie myśle nad projektem opartym na ciekłym azocie. Teoria wydaje się nieprawdopodobnie interesująca. Gorzej z praktyką, bo koszta wysokie, no i ryzyko związane z powodzeniem projektu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie w tej chwili jest dosc glosno przez to ze kompresor nie jest przymocowany na stale i lekko podskakuje i dlatego ze parownik stuka i scianki akwarium

walsnie testuje to malenstwo na celeronie 333@ 500 (nawet na 2.3V nie chcial isc na 500, dopiero 9C full load @ 2V mu pomoglo :D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. 0 20 odbiore zdjecia mojego chlodzenia 2x 120W peltierami i pierwsze zdjecia chlodzenia freonem

Mam pytanko, mógłbyś przesłać mi w formie plików kopie tych zdjęć? Chciałbym porównać Twój projekt pod względem rozwiązań technicznych. Tylko prosiłbym o przesłanie ich na adres mailowy. Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj komp jest normlanie absolutnie bezglosny (jak pujde po zdjecia i dam je na forum to zlookasz dlaczego)

tera jest jak dla mnie bardzo glosny ale dopiero bawie sie tym chlodzeniem, wersja docelowa bedzie bardzo cicha, jak agregat albo i bardziej bo bedzie izolacja dzwiekoszczlena

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

berkut, weź walnij jakiś artykół na Tweak'u poświęcony FC, ja tu qrna umiram z ciekawości jak to wszystko wygląda :wink: Niewiem np. jak wygląda u Ciebie ten parownik, co to za loduwka..? Masz w końcu te fotki?

Podeślij mi na mejla jak będziesz miał... PlizZ :wink: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...