Marsjan Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 Głębokie te 1 mm otworki wierciłeś? Jaką wiertarką i wiertłem? Ja na wierceniu kilku 1.5 mm otworów w miedzi pół zdrowia straciłem. Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 ok, zdjae raport co tera zrobilem okazalo sie ze ten blok przeciekal (<span style="color:red;">[ciach!]</span>y) i nie chcialo mi sie go naprawiac wiec zrobilem nowy jest to kostka miedziana 3x3x1cm, wywiercilem w niej 2 glowne kanaly 6.5mm i 8 mniejszych 3mm wlot/wylot ma 5mm srednicy dodam ze ten blok kosztowal mnie kolo 10zl =) jutro o 13 powinienem miec skonczone chlodzonko =) przynajmniej bedzie juz chlodzilo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 wiertarka reczna, tyanowe wiertlo, maxymalnie niskie obroty ps. czemu jest tak niskie zainteresowanie tego typu chlodzeniem :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 ps. czemu jest tak niskie zainteresowanie tego typu chlodzeniem :D Co nie..? Ciekawe :roll: --------------------------- Więc w takim razie gdy masz już WC to dorobienie chłodzenia freonem nie jest wcale takie trudne ani drogie :D Wystarczy jakaś loduwka, pare pierduł i jazda! Qrde, musze tez coś takiego zrobić :idea: :!: :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 za 10min wyjezdzam po te lodowke, po weze, izolacje do nich, jeszcze troche styropianu (nie wierze w to ze 2cm styropian bedzie dobrze izolowac ciecz o temp. powiedzmy -10C (moze mniej, moze wiecej), glikol chcialbym zeby ciecz utrzymywala niska temp. nawet gdy zgasze kompa i kompresor zeby nie bylo jaj z tym ze trzeba wpierw poczekac az chlodziwo sie ochlodzi :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msz Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 berkut 1-sprawdziłeś jak pompka zachowuje się w minusowej temperaturze? 2-czy na bloku nie będzie osadzać się szron, ewentualnie skraplać się woda? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 pompa bedzie bo jest mag-drived na bloku itd. nie bedzie sie szronic bo bede mial izolacje (jakbys zlookal mojego konfiga to bys sie nie pytal o to 2 ; ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 ok, wlasnie przed chwila wymontowalem to chlodzenie z lodowki i wlasnie chodzi na sucho bez obciazenia (chlodzi wode w akwarium) za jakies 10min podam wstepne wyniki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 to chyba nie kupisz berkut tego mojego kompresora szkoda :( btw chce ktos kupic kompresor z lodowki bez oleju za 40 zl powiedzmy ze jest to wersja oem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 walsnie zrobilem pierwsze pomiary: temp. kompresora 54C temp. przy wylocie skroplonego gazu z kompresora 61C temp. filtr'a- 28C temp. rurki kapilarnej - 27C temp. wody 1C przy powierzchni, -2C przy dnie (nie zamarza bo woda caly czas plywa) narazie jest super :D:D:D:D:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 dodam ze filtr jest na koncu skraplacza, z niego plynie chlodny juz freon do rurki kapilarnej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Crash Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 A ja już ten system przetestowałem. Pomysł się sprawdził, ale minusem jest zwiększona ilość decybeli w pomieszczeniu. Dla zainteresowanych mogę udostępnić schemat. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 udostepnij, jestem ciekawy czy twoje wyniki sa porownywalne z moimi u mnie tak duzo decybeli nie jest, naturalnie roznica miedzy idelanie cichym komputerem a kompresorem pracujacym na gumowych podkladkach i na warstwie pianki jest ale nie taka duza skraplacz jest chlodzony 4x 120mm wentylami @ 5V, cichutkie jak diabli Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravenclaw Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 A ja mam takie pytanie ile kosztuje zrobienie takiego chłodzenia i gdzie można looknąć na dokładny plan iyp. Bo bardzo mnie to zaintetresowało no i czy jest przede wszystkim ciche? Prosze o szybka odpowiedz;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Crash Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 Koszt jest niewielki, ale za to nakład pracy bardzo duży. Natężenie dzwięku tuż przy kompie wynosi ok. 24 db. Postaram się pożyczyć skaner i w krótce udostępnie zdjęcia wraz z opisem dokładnego montażu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravenclaw Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 dzięki:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Crash Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 walsnie zrobilem pierwsze pomiary: temp. kompresora 54C temp. przy wylocie skroplonego gazu z kompresora 61C temp. filtr'a- 28C temp. rurki kapilarnej - 27C temp. wody 1C przy powierzchni, -2C przy dnie (nie zamarza bo woda caly czas plywa) narazie jest super :D:D:D:D:D Wyniki masz całkiem imponujące. Muszę ponownie podłączyć mój zestaw, to przekaże Tobie moje dane. A tak na marginesie, aktualnie myśle nad projektem opartym na ciekłym azocie. Teoria wydaje się nieprawdopodobnie interesująca. Gorzej z praktyką, bo koszta wysokie, no i ryzyko związane z powodzeniem projektu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 u mnie w tej chwili jest dosc glosno przez to ze kompresor nie jest przymocowany na stale i lekko podskakuje i dlatego ze parownik stuka i scianki akwarium walsnie testuje to malenstwo na celeronie 333@ 500 (nawet na 2.3V nie chcial isc na 500, dopiero 9C full load @ 2V mu pomoglo :D:D:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 ps. 0 20 odbiore zdjecia mojego chlodzenia 2x 120W peltierami i pierwsze zdjecia chlodzenia freonem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Crash Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 A mierzyłeś natężenie dźwięku? Dla mnie jest to o tyle ważne, bo moje laboratorium ma dokładnie 16 kwadratowych. Jak siedzę 9 godzin to daje się to we znaki. A poza tym komp chodzi 24/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Crash Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 ps. 0 20 odbiore zdjecia mojego chlodzenia 2x 120W peltierami i pierwsze zdjecia chlodzenia freonem Mam pytanko, mógłbyś przesłać mi w formie plików kopie tych zdjęć? Chciałbym porównać Twój projekt pod względem rozwiązań technicznych. Tylko prosiłbym o przesłanie ich na adres mailowy. Z góry dzięki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 moj komp jest normlanie absolutnie bezglosny (jak pujde po zdjecia i dam je na forum to zlookasz dlaczego) tera jest jak dla mnie bardzo glosny ale dopiero bawie sie tym chlodzeniem, wersja docelowa bedzie bardzo cicha, jak agregat albo i bardziej bo bedzie izolacja dzwiekoszczlena Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 Skombinuj jakiegos thunderbirda, to zobaczymy jaki wydajny jest ten twoj system, bo tak na celeronie, ktory nawet bez coolera by pewnie poszedl to trudno porownywac... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 ten uklad ma z 4h, dopiero go testuje ;P a celek to dlatego ze nic innego nie mam pod reka ;P tb bedzie jutro albo pojutrze (moj 1.33ghz ;D na ecs k7s5a siory) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 berkut, weź walnij jakiś artykół na Tweak'u poświęcony FC, ja tu qrna umiram z ciekawości jak to wszystko wygląda :wink: Niewiem np. jak wygląda u Ciebie ten parownik, co to za loduwka..? Masz w końcu te fotki? Podeślij mi na mejla jak będziesz miał... PlizZ :wink: :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 zara dam na forum nowego posta, tylko upload'ne zdjecia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...