Skocz do zawartości
toms83

3 Wyjścia Na Monitory. Poratujcie.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W tej chwili mam podłączone 2 monitory do grafy. Za kilka chwil przyjdzie TV i potrzebuję 3 wyjścia, najlepiej HDMI, ale jak będzie DVI to pójdzie przez przejściówkę.

Biorę pod uwagę 2 opcje:

1 - Obecna karta grafiki + dokupienie jakiejkolwiek na PCI ( niestety nie mam drugiego slotu PCI-E ). Tylko czy wtedy nie będzie problemów z grami lub jakiś komplikacji w systemie? Ten komp służy do wszystkiego, zarówno filmy jak i gierki. Nie chcę, żeby były jakieś kłopoty.

2- Jaka pojedyncza grafa z 3 wyjściami, ale z wykluczeniem wszystkich 2-rdzeniowych i innych "kanapek".

Proszę o jakieś sugestie, może ktoś z forumowiczów używa 3 wyjść i mógłby coś podpowiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja widzę inne rozwiązanie:)

Dwa wyjścia DVI zostaw przy monitorach a telewizor podłącz wyjściem TV po componencie:)

A jak nie to jeszcze coś takiego na szybkości znalazłem

http://www.allegro.pl/item588392596_msi_hd...atpipe_moc.html

Pozdro

Tak teraz patrze, że chcesz tylko DVI, to raczej bez "kanapki" się nie obędzie

Edytowane przez czarecki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, wielkie dzięki za info. Byłaby lekka wtopa. :lol2:

Planuję zrobić taki myk, 2 oddzielne komputery. Jeden do grania z jakąś mocną grafą ( lub 2, ale aż tak wiele nie gram, więc może szkoda przepłacać ), a drugi do filmów neta i całej reszty. I właśnie przy tym drugim kompie kupiłbym jakieś 2 niezbyt mocne grafy i problem miałbym rozwiązany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie termin "niezbyt mocna grafa na PCI" oznacza kartę z 4MB pamięci i 1 wyjściem D-SUB :D

Jeżeli już koniecznie chcesz używać 3 ekrany podłączone do komputera jednocześnie (w przeciwnym wypadku najprościej byłoby przełączać kable ręcznie / mechanicznie), to kto wie czy nie najtanszą opcją byłoby poszukać płyty głównej z dwoma PCI-E x8 (nie musi obsługiwać SLI) albo ze zintergrowaną grafiką, wtedy wkładasz jeszcze jedną kartę i też masz 3 wyjścia.

Edytowane przez some1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo ze zintergrowaną grafiką, wtedy wkładasz jeszcze jedną kartę i też masz 3 wyjścia.

Tylko przy włożonej zewnętrznej integra się chyba wyłącza/deaktywuje i to pierwsze rozwiązanie byłoby IMO lepsze.. Ale mogę się mylić - nie bijcie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie musi sie wylaczac - vide np. Hybrid SLI.

Jesli naraz maja byc uzywane max 2 z trzech ekranow, to IMHO najprostszym rozwiazaniem beda dwa wyjscia i jeden ekran na wprost do karty, a dwa pozostale przez przelacznik typu KVM (oczywiscie klawiatury i myszki sie nie przepina ;) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki koledzy za sugestie.

Co do tych "niezbyt mocnych graf" to raczej coś na pci-e miałem na myśli. Chcę od nowa zorganizować kwestię wyświetlaczy i 2 monitory będę pracować tak jak w tej chwili 1. Po prostu pulpit będzie rozłożony na 2 monitory ( praca jednoczesna ) i czasami 3 wyjście ( to już będzie na tv ) też odpalone.

Co do samych grafik, to czy takie rozwiązanie ( jedna mocna grafa do grania w pci-e + druga, słabsza też na pci-e dołożona w celu uzyskania dodatkowych wyjść ) nie będzie sprawiało problemów z graniem? Niestety w temacie 2 grafik jestem zielony. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewiem czy sobie poradziles, ale dzis ogladalem sobie gtx 275 zotaca jakies reviewy i on ma 2 wyjscia na monitory + 1 tv out - takie cos nie zagra? czy potrzebujesz hdmi na tivik?

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podobny problem tylko troche inaczej chcialbym go rozwiazac, bo pomyslalem ze skoro mam 2x PCIE to moze bym tam wtyknal 2 karty graficzne i tu jest pytanie, czy jak np do 8800gt dorzuce 6600gt to czy to bedzie dzialac wogole? Czy bede problemy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podobny problem tylko troche inaczej chcialbym go rozwiazac, bo pomyslalem ze skoro mam 2x PCIE to moze bym tam wtyknal 2 karty graficzne i tu jest pytanie, czy jak np do 8800gt dorzuce 6600gt to czy to bedzie dzialac wogole? Czy bede problemy?

Mała przestroga, Vista / 7 wymagają aby obie karty graficzne korzystały z tego samego sterownika. Co oznacza że muszą być od tego samego producenta:

http://www.microsoft.com/whdc/device/displ...timonVista.mspx

Jaki system?

Edytowane przez Sopel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi