Skocz do zawartości
Slayer

BARDZO pilne- Western Digital czy Samsung ?!

Rekomendowane odpowiedzi

To jest już obsesja prawie- wziąłbym Maxtora 7200 obr ( Diamond Max 9 coś tam;)) 120 GB, ale w firmie S****** nie mają na teraz, ani na jutro, najwcześniej w poniedziałek, ale ja tyle czasu nie mam, bo musze wysyłać swój dysk :evil: Zkazany jestem albo na Baracude V 120 GB ( 600 zl- odpada- widziałem testy :? ), Western Digital 80 GB 2-8 MB ( jak już to chyba 8 MB, bo 3 lata gwarancjii) i Samsung 7200 obr 80 GB ( 3 lata gw.). Jestem strasznie wk.-wiony bo miałem mieć Maxtora na dzisiaj, a tu wała :evil:

Mogę też brać Samsung 120 GB, ale 5400 obr :? Nie wiem, co robić- 80 GB to trochę mało......k......jak już mam kasę, to nigdy tego nie ma tego na czas, co zamawiałem :evil:

Chyba się zdecyduję na Western Digital 8 MB 80 GB, a 120 GB kupię w czerwcu-lipcu, bo wtedy będę mógł kompa opchnąć chsześniakowi :wink: Dobrze kombinuję? Bo jednak wydawać 600 zł na byle Baracude V się nie opłaca.

PS- czym poza nazwą rózni się Baracuda V od 7200.7?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no- Samsunga nie wezmę, ale kurde mam chrapke na te 120 GB kurde kurde kurde :? Ale jak już będę brał te 80 GB to WD 8MB cache- to oczywiste, chociaż....grrrrr.......a ja już kurde sam nie wiem- kiedyś miałem 1.2 GB i się cieszyłem, a teraz ciągle mi mało ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mam zamówionego gotowego do odbioru Maxtora 120 GB Diamondmax Plus 9 7200 obr. NIe wiem kto zatrudnił takich **** w firmie S***** że nawet nie wiedzą, co, jak i gdzie sprzedają. NIc tylko pozdrowić chłopaków z S****** w chali Marko- tam rzeczywiście się znają na rzeczy i wiedzą o co chodzi. Teraz tylko czekam na potwierdzenie wpłaty w banku i lecę po dysk :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh tez ci polece Westerna ;)

ale w sumie hmmm

Samsung tez 3 lata gwarancji :) i duzo tanszy :D

ja jak qpowalem 60GB WD to o 20zł tanszy był samsung 80GB ;)

ale jednak zaryzykowalem i wziolek caviarka (i jestem zadowolony)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 2 samsungi...jeden nowy...drugi ma 5 lat i wszystko dziala:) cicho chodza...a temperatura nowego nie przekracza 28 stopni (pod nim hula se jakis wiatraczek 80mm) a jak sie zwalii...w sumie gwarancji dluga..Pozdrowki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko nie szajsung ..

WDC 8MB Caschu dlaczego?? Bo sam mam, a sajsung to  sie nadaja o kant d**py wziąźć. Dlatego WD.

Nie bierz Szajsunga!! Barake, WD albo Maxtora

nie Samsung bo co (jakies argumenty) - jak ktos ma znajomych ktorzy opiekuja sie w firmach duza ilosca kompow niech popyta to pewnie potwierdza co powiem - Samsung robi wytrzymale dyski a na pewno mniej awaryjne niz WD :P

...Mogę też brać Samsung 120 GB, ale 5400 obr  :?  Nie wiem, co robić- 80 GB to trochę mało......k......jak już mam kasę, to nigdy tego nie ma tego na czas, co zamawiałem  :evil:

...PS- czym poza nazwą rózni się Baracuda V od 7200.7?

pewnie tego SV1204H - poczytaj testy wypada calkiem przyzwoicie czasem na poziomie B IV/V mimo ze tylko 5400rpm

http://www.tomshardware.pl/storage/20020920/index.html

sam mam model 60GB SV0602H ale na strym kompie na BX ale powiem ze dysk cichutki i "lodowaty" w porownaniu nawet z Maxtorem D540X (ktory jest dosyc chlodnym dyskiem) - co do wydajnoscina na nowych MoBo to nie sprawdzalem czy rzeczywiscie jest taki wydajny jak w testach

co do roznic B V i B 7200.7 to zerknij np tu

http://mojepc.pl/news/?cid=4&nid=1087&ns_page=2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zobaczcie na czym stanęło ( podpis).

Dysk rzeczywiście jest szybki, ale w porównaniu do mojej starej U 6 40 GB ten dysk jest głośny ( szczególnie przy kopiowaniu- odczycie dużych katalogów)- prawie jak mój stary WD 6.4 GB :? Myslę, że najprawdopodobniej, jeżeli będę sprzedawał kompa, ten dysk też opchnę ( z zyskiem :P) i wezmę Baracude 7200.7 ( o 100 zł droższy na dzisiaj) albo coś tego pokroju- po prostu przyzwyczałem się do ciszy. Ale co by nie gadać- 120 GB to jest to :)

Zaletą jest 2 letnia gwarancja ( czego się nie spodziewałem) i przede wszystkim tani koszt tych 120 GB ( 575-19% odpisu) i duża szybkość. Wada- głośność i wydzielanie ciepła ( 3 talerze- ale to w sumie nie wada).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko nie szajsung ..

WDC 8MB Caschu dlaczego?? Bo sam mam, a sajsung to  sie nadaja o kant d**py wziąźć. Dlatego WD.

Nie bierz Szajsunga!! Barake, WD albo Maxtora

nie Samsung bo co (jakies argumenty) - jak ktos ma znajomych ktorzy opiekuja sie w firmach duza ilosca kompow niech popyta to pewnie potwierdza co powiem - Samsung robi wytrzymale dyski a na pewno mniej awaryjne niz WD :P

...Mogę też brać Samsung 120 GB, ale 5400 obr  :?  Nie wiem, co robić- 80 GB to trochę mało......k......jak już mam kasę, to nigdy tego nie ma tego na czas, co zamawiałem  :evil:

...PS- czym poza nazwą rózni się Baracuda V od 7200.7?

pewnie tego SV1204H - poczytaj testy wypada calkiem przyzwoicie czasem na poziomie B IV/V mimo ze tylko 5400rpm

http://www.tomshardware.pl/storage/20020920/index.html

sam mam model 60GB SV0602H ale na strym kompie na BX ale powiem ze dysk cichutki i "lodowaty" w porownaniu nawet z Maxtorem D540X (ktory jest dosyc chlodnym dyskiem) - co do wydajnoscina na nowych MoBo to nie sprawdzalem czy rzeczywiscie jest taki wydajny jak w testach

co do roznic B V i B 7200.7 to zerknij np tuhttp://mojepc.pl/news/?cid=4&nid=1087&ns_page=2

Jeszcze tylko powiem, że napisałem, żeby nie brał samsunga bo kumpel miał w bardzo krótkim czasie 2 dyski tej firmy (jeden po drugim) i oba padły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumpel ma już trzeciego maxtora.

caviary są przeraźliwie głośne, będziesz żałował jak ja jeśli weźmiesz caviara. mam samsunga 1,6 GB i ani jednego bada nie ma, a używałem go w P133 i k6 jako główny dysk a teraz służy jako kieszeń. wytrzymały jak mało który. Caviar 1.6 GB padł niedawno znajomemu.

bierz samsunga, za 3lata i tak zmienisz na większy więc cały czas będziesz miał gwarancję. a czy przy przegrywaniu filmu różnica rzędu 10s jest aż tak istotna? ważniejsza jest cisza i bezawaryjność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr8-2N mi sie to wydaje proste:

stawiasz na wydajnosc -> kupisz caviara

potrzebujesz ciszy -> kupujesz seagate

banalne...

sam posiadam caviara 800jb, jest szybki i jak dla mnie calkiem cichy, a do serva mysle nad sigejtem ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym myślał raczej nad caviarem do serwera, nie stoi ci koło głowy i ma 3 lata gwarancji co przy pracy 24/24 jest ważne.

a do domu wziąłbym raczej seagate barracuda 7200.7, ciszy i sprawny. jakoś podświadomie nie szukam dysku wśród samsungów i maxtorów, dziwne, nie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...