Skocz do zawartości
Krootki

Abit NF7 (1.1) - szybka pomoc - PILNE!!!

Rekomendowane odpowiedzi

A więc tak:

Athlon 1700XP+ @2GHz, Abit NF7 rev. 1.1, Radek 8500 (ATI), 1GB RAM, 2xHDD, CD-RW

Komp się odpala, uruchamia Windows elegancko. Robię "Wyłącz komputer" i po chwili włączam ponownie. Na ekranie "Windows XP Loading" zaczyna wyć jakaś cholerna karetka i nie chce się odpalić system. Po paru razach znów się odpala bez problemów ale zawsze tylko raz.

Co to może być??? To komp ojca - muszę mu go zaraz zawieść...

Aha, pamiątki całą noc sprawdzane memtestem - to odpada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam ten sam problem na swoim Abicie Nf7-s rev 1.2

TO znaczy jak wlaczam kompa na czarnym ekranie "windows xp loading" beeper zaczyna wyc jak syrena. Co ciekawe przy pierwszym uruchomieniu po zlozeniu kompa gdy zaczalem instalowac win XP to tez sie wlaczyla ta syrena. Zresetowalem wtedy kompa i juz wszystko bylo ok. Ale problem pojawil sie znow pozniej, ktoregos dnia wlaczam kompa i wita mnie beeper no to znow reset i cisza. I od tego dnia zawsze jak wlaczam kompa po nocy to wita mnie ta je**** syrena. Pomeczylem sie z tym chwile i odkrylem ze jak sie wejdzie do biosu na chwile a potem z niego wyjdzie to juz nic nie halasuje. Od razu podejrzewalem ze ta syrena to musi byc thermal alarm ale mimo ze ustawiam go na 120C to i tak wylo.Z kolei jak ustawilem na 50C podkrecilem troche procka<zeby sie zagrzal do tych 50 stopni :roll: > i puscilem prime'a to rzeczywiscie zaczelo wyc tak samo jak przy wlaczaniu kompa, wylaczylem wtedy primusa, dalem wentyl na maxa i po chwili przestalo jeczec. NO i teraz nie wiem co to moze byc ? 8O 8O 8O

Bo jak to by byl ten thermal alarm to przeciez nie wlaczalby sie przy starcie kompa. Jezeli to jakis inny alarm to w instrukcji nic nie ma na jego temat, pozatym co by sygnalizowal? Najlepsze jest to ze mimo tej syreny wszystko dziala stabilnie. U mnie ta syrena nic nie zakloca kompa dziala normalnie i win'y tez sie wlaczaja bez problemow. A jak juz jestem w windowsach to wystarczy ze uruchomie Hardware Doctor i juz syrena milknie.

No dobra nie wiem czy cos pomoglem ale sam jeszcze nie zglebilem tego problemu :( Jak znajde chwile czasu to zloze wszystko od nowa wyszczyscze bios kilka razy itp i wtedy zobacze co z ta syrena. Na razie nie ma lepszych pomyslow. No i komp of coz:

Abit NF7-s rev 1.2 bios 16

athlon 1700+@2100hmz (200x10.5) 1.575v

2x256mb Twinmos 333mhz

Radeon 9500

zasilka Chieftec 360w PFC

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dłuższych bojach też odkryłem, że to coś związanego z "thermal alarm". Też ustawiłem na 120 stopni, ale nie pomogło. Poszedłem na skróty - odłączyłem beepera :lol: :lol: :lol:

to raczej nie to, u mnie termal alarm jest na 85*c i nic nie słychać 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...