nec170v Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Witam. Dziś kupiłem sobie wentylator do obudowy kompa. Jest to "Arctic Cooling AF 8025 PWM". Odtworzyłem pudełko znalazłem w niej instrukcje po angielsku oraz oczywiście wentylator. W ogóle nie rozumiałem w instrukcji o co chodzi ? więc zgadywałem gdzie co podpiąć. Po wielu próbach podłączania nagle poszedł z kompa dymek i zaraz wyłączyłem zasilanie i zobaczyłem ,że lekko izolacja się stopiła (całe szczęście).Więc wolę nie ryzykować spalenia kompa i dlatego zwracam się do was o pomoc. W załączniku dałem instrukcję, mam nadzieje ,że mi pomożecie bardzo proszę. Moja płyta : ASROCK PRO K7VT4A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Co Ty tam zrobiłeś :blink: Masz podłączyć ten wentyl do gniazda na płycię głównej, źle nie da rady ( chyba że na pałę). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...-hun-labels.jpg W którym miejscu to podłączyłeś? :ph34r: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnowak Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Na płycie głównej znajdować się bedzie białe 3 pinowe złacze, przy rogu, dla ułatwienia loknij na fotke, inaczej tego wyjaśnić nie umiem. Podłączasz i śmiga :) chyba że masz już jakiś wentyl tam podłączony, to zostaje tylko przejściówka. http://www.voila.pl/297/8jy81/?1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nec170v Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 (edytowane) to właśnie te białe wejście mi stopiło izolacje ;/ jakby co to wentyl ma aż 3 wtyczki już daję fotkę sorki za kiepską jakość zdjęć Edytowane 1 Kwietnia 2009 przez nec170v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Nie wiem co pokazałeś na tych zdjęciach, ale gniazdo na płycie głównej nie jest w stanie przypiec wtyczki wentylatora, chyba że mobo masz zrombane. Weź instrukcję do płyty głównej i zobacz jak się podłącza wentylator, pasuje tylko w jeden sposób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SbstnS Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Chyba najłatwiej będzie pokazać fotkami. TUTAJ możesz zobaczyć jak wygląda podłączony wentylator; zwróć uwagę, że wtyczka i gniazdko jest tak wyżłobione, że bez użycia siły można je podłączyć tylko w jeden sposób (jak zostało to już wspomniane). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Poszukaj takiego złącza jak od wentylatora na procesorze i podłącz do tego wentylator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nec170v Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 (edytowane) dobra ale mam az 3 wtyki juz daje fote bo tamta to nie udana znalazłem też instrukcje : CYTAT - do złącza 4 pin od procesora należy podłączyć wentylator np. z obudowy z obsługą PWM, który posiada wtyczkę 4 pinową - wcześniej podłączona wtyczka 4 pinowa od wentylatora Arctic Cooling umieszczonego w obudowie, posiada rozdzielacz sygnału PWM - 4 pin, który umożliwia podłączenie kolejnego wentylatora z obsługą sterowania PWM np. wentylator z procesora - dodatkowo wcześniej podłączona wtyczka 4 pinowa posiada także rozdzielacz 3 pin, który należy podłączyć pod złącze 3 pin, aby odciążyć pobieranie napięcia i prądu z jednego złącza dla dwóch wentylatorów - Reasumując: Sygnał PWM z 4-pinowego złącza procesora jest dzielony między wentylator z procesora oraz wentylator z obudowy lub inne wentylatory podłączone kolejno szeregowo do siebie. Dodatkowa wtyczka 3 pinowa pozwala na pobieranie napięcia i prądu z zewnętrzego źródła. Wentylator posiada: - wtyczke 4 pin do pobierania sygnału (PWM i zasilania) ze złącza procesora - złącze rozdzielające sygnał PWM oraz zasilanie dla innego wentylatora 4 pin - wtyczke 3 pin do pobierania zasilania dla innego wentylatora jednak nic z niej nie kapuje Proszę możecie mi to jakoś wytłumaczyć ;/ gdzie i co podłączyć ? dałem również fote ten kabel 4 pinowy dalem do tego czarnego wejscia a ten 3 pinowy dalem do bialego wejscia(z tego polecial dymek) wiec uwazam ze chyba zrobilem wszystko ok ale moze to byc wina mojego zasila ? Take Me 350 ? A na procku nie mam zadnego wejscia Edytowane 1 Kwietnia 2009 przez nec170v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Podłącz kabel po lewej stronie obrazka do wejścia takiego jak od wentylatora na procesorze. Pozostałe 2 zostaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 więc zgadywałem gdzie co podpiąć. Po wielu próbach podłączania nagle poszedł z kompa dymek i zaraz wyłączyłem zasilanie i zobaczyłemmoże jeszcze miałeś komputer włączony? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Ja nieraz podłączałem wentyle przy włączonym kompie, więc dziwię się, jak można coś spalić :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scb Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Podłączasz tylko 3-pinową wtyczkę do tego białego wejścia, a to czarne to chyba panel głośnika systemowego i wcale się nie dziwię że ci się kable zaczęły topić (dziwię się, że udało ci się tam wentyl podłączyć). Wtyczki 4pin nie podłączasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nec170v Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 już wiem wszystko działa :) tylko proszę oszczędzić komentarzy że montowałem przy właczonym kompie to bylo by idioctwo ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Eee Ja zawsze podłączam przy włączonym kompie, przecież to tylko połączenie elektryczne, to nie robi różnicy A co do dymku, mojej rodzicielce w biurze zdarzyło się że z kabla od myszki poszedł dym. Nie wiem jak to możliwe, ale... to prawda :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...