Mitsuru Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 (edytowane) Witam poraz kolejny szukam rady bo rece juz opadaja , wymienilem grafike na gf285 mialem zasilke tagan 500W no i przy 3d marku jak zaczely sie testy grafy zasilacz zaczol piszczec , zapuscilem crysisa przy logach firmy zasilka juz piszczala a jak zapuscilem juz gre to jak by mniej ale nadal mnie to dobijalo ... razem z kumplem stwierdzilismy ze zasilacz nie daje rady " mialem go ponad rok " wiec wymienilem na Cooler Master Real Power M700 700W Modular i niestety problem nie zniknol :( sam juz nie wiem co z tym zrobic dwie zasilki i piszczaly wiec czy mam takiego pecha ? na serwisie powiedzieli mi ze moge to reklamowac ale jak okaze sie ze zasilacz jest sprawny to tylko zaplace za specyfikacje czy jak oni to tam zwia .... wiec panowie co radzicie w takiej sytuacji ? mocniejszy zasilacz to juz chyba nie wchodzi w gre bo jak tak dalej by szlo to moglbym podlonczyc pół biura pod mojego kapa ... pozdrawiam ... dodam jeszcze ze zaczyna juz piszczec przy odpalaniu gry loga firm reklamy itp co mnie tez dziwi bo przeciez sa to tylko zdjecia ... w windowsie pracuje cichutko Edytowane 1 Kwietnia 2009 przez Mitsuru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zasilacze na reklamacje. Kup enemaxa pro82+ 525W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 (edytowane) Powiem Ci tak. Jeśli głośno piszczy naprawdę, a nie tak cichutko cewki dają o sobie znać, to znaczy, że mogą być one uszkodzone, albo linie są przeciążone. Upewnij się, że zasilanie główne i dodatkowe karty graficznej jest rozłożone na dwie różne linie. Po prostu może któraś być przeciążona, to by wyjaśniało tą sprawę, piszczenie zanikłoby, albo zmalało. Teraz kolejna. Piszczeć mogą też cewki na płycie głównej lub karcie graficznej. W moim Radku HD 4870X2 piszczą cewki kiedy są cutscenki, ładuje się gra i pokazywane są logo producenta itd. Tym się nie przejmuj, bo są karty, które Ci mogą głośniki zastąpić nawet. :lol: Tak w przenośni oczywiście to było. Zacznij od tych linii. Popróbuj podłączyć podzespoły pod różne linie. Sprawy nie zostawiaj w spokoju! Ciche piszczenie to normalna rzecz w niektórych zasilaczach, ale głośne... Może Ci coś wysadzić, a nie gwarantuję, że nie zepsuje to czegoś prócz zasilacza, a i masz horror jak w nocy wysadzi Ci jakiś kondensator w PSU i wywali prąd. :D //EDIT: Jeśli to co mówiłem nie pomoże, to wyciągnij zasilacz na wierzch, odpal grę i słuchaj, czy to zasiłka piszczy. Edytowane 1 Kwietnia 2009 przez KitKat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 A może to nie zasilacz tylko grafa, albo płyta ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitsuru Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 A może to nie zasilacz tylko grafa, albo płyta ? na 100% jest to zasilacz , popatrze jeszcze na linie ale z tego co pamietam byly odpowiednio rozlozone :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 @KitKat Maksymalną długością sygnaturki jest 10 linii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Oj, a ile w Twojej rozdziałce jest u mnie? Miguel mnie upominał kiedyś o 2 linijki, skróciłem i powiedział, że jest ok. :) Dzięki za info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MPKING Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Witaj, znalazlem fajny Artykuł który może pomóc Hello, A buzzing electrical noise (not a fan noise) was comming from my power supply.I've made some test with another new power supply and the noise was still there .. so I've started to search why... It seems that the problem was comming from the 'powersaving' systems use by Intel processors. Something seems to be wrong when they are activated in the bios ( a kind of incompatibility between MB-CPU-Graphic-Power working together). Before the RMA procedure I suggest you to try to set the 2 parameters : C1E and EIST (Enhanced Intel Speedstep Technology) to disable in the MB BIOS. It seems this solution is working fine specially for new PC (Core 2 duo or better). Hope it will help some of people reporting buzzing noise to avoid unnecessary RMA. może wam pomoże tez pozdr Witam poraz kolejny szukam rady bo rece juz opadaja , wymienilem grafike na gf285 mialem zasilke tagan 500W no i przy 3d marku jak zaczely sie testy grafy zasilacz zaczol piszczec , zapuscilem crysisa przy logach firmy zasilka juz piszczala a jak zapuscilem juz gre to jak by mniej ale nadal mnie to dobijalo ... razem z kumplem stwierdzilismy ze zasilacz nie daje rady " mialem go ponad rok " wiec wymienilem na Cooler Master Real Power M700 700W Modular i niestety problem nie zniknol :( sam juz nie wiem co z tym zrobic dwie zasilki i piszczaly wiec czy mam takiego pecha ? na serwisie powiedzieli mi ze moge to reklamowac ale jak okaze sie ze zasilacz jest sprawny to tylko zaplace za specyfikacje czy jak oni to tam zwia .... wiec panowie co radzicie w takiej sytuacji ? mocniejszy zasilacz to juz chyba nie wchodzi w gre bo jak tak dalej by szlo to moglbym podlonczyc pół biura pod mojego kapa ... pozdrawiam ... dodam jeszcze ze zaczyna juz piszczec przy odpalaniu gry loga firm reklamy itp co mnie tez dziwi bo przeciez sa to tylko zdjecia ... w windowsie pracuje cichutko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitsuru Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 wiec tak w sierodku jest wszystko ok ... zaczolem sie bawic z ustawianiem panelu invidia i przelonczylem Synchronizacja pionowa na " wymuś włączenie " i o dziwo pomoglo tzn nie tak do konca ale przy ladowaniu sie teraz gier nic mi nie piszczy .... zostalo teraz piszczenie w grach itp .. nie jest one tak glosne jak wczesniej ale nadal wkurza ... jakies pomysly ? ... i czy bios ma cos z tym wspolnego ? tydzien temu jak mialem karte i testowalem 3dmark itp to wszystko bylo w porzadku na taganie 500w, pozniej wgralem defultowe ustawienie na biosie i wlasciwie od tego to sie wszystko zaczelo ... nie wiem moze sie czepiam ale dam sobie reke uciac ze w 1 dzien bylo wszystko ok ... pozdrawiam MPKING jak bys mogl po polsku , niestety angielski jest jeszcze moja slaba strona :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 No to skoro wcześniej zasilacz nie piszczał, a przywróciłeś defaultowe ustawienia to w BIOSie w CPU Features(Chyba to) wyłącz C1E i EIST, jak napisał MPKING. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitsuru Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 No to skoro wcześniej zasilacz nie piszczał, a przywróciłeś defaultowe ustawienia to w BIOSie w CPU Features(Chyba to) wyłącz C1E i EIST, jak napisał MPKING. chetnie bym sprobowal tej obcji ale niestety u mnie w biosie nie widzie czegos takiego ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Mógłbyś napisać dokładną specyfikację sprzętu? Sądzę, że znajdzie się coś takiego w BIOSie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitsuru Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 (edytowane) Mógłbyś napisać dokładną specyfikację sprzętu? Sądzę, że znajdzie się coś takiego w BIOSie. Intel Core 2 Duo E6750 Płyta : Msi P35 Neo2-fr grafika : Asus GTX 285 pamieci : 4x 1g geile dysk : Seagate 500 GB Barracuda 7200.12 zasilacz : Cooler Master Real Power M700 700W Modular Eist znalazlem nic nie pomoglo ... za to C1E nie widze nigdzie bios V1.10B1 Edytowane 1 Kwietnia 2009 przez Mitsuru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Ja też nie, ale szperam w internecie za tym. W skrócie mówiąc C1E jest od tego, żeby oszczędzać energię poprzez zaniżanie VCore w spoczynku. EIST od oszczędzania energii poprzez manipulację mnożnikiem. Nie wiem jak ma to pomóc w Twoim problemie, ale skoro komuś pomogło, to warto spróbować. Jesteś pewien, że te linie są odpowiednio rozmieszczone? Spróbuj chłodzenie od obudowy całkowicie na chwilę odpiąć i powiedz jak się zachowuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitsuru Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Ja też nie, ale szperam w internecie za tym. W skrócie mówiąc C1E jest od tego, żeby oszczędzać energię poprzez zaniżanie VCore w spoczynku. EIST od oszczędzania energii poprzez manipulację mnożnikiem. Nie wiem jak ma to pomóc w Twoim problemie, ale skoro komuś pomogło, to warto spróbować. Jesteś pewien, że te linie są odpowiednio rozmieszczone? Spróbuj chłodzenie od obudowy całkowicie na chwilę odpiąć i powiedz jak się zachowuje. sprawdzalem dwa razy linie , co do chlodzenia na obudowie to wylonczylem i nic to nie zmienilo ..... grzebalem tez w biosie z godzine i wszystko wydaje sie byc jak dawniej wiec moze naprawde mam pecha i druga zasilka jest do wymiany , a ten pierwszy dzien bez piszczenia to moze jakis przypadek ... sam juz nie wiem co zrobic ehhh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 (edytowane) Spróbuj załatwić trzeci zasilacz od jakiegoś kumpla. Możesz też spróbować odpalić go z odłączonym chłodzeniem obudowy, kartą dźwiękową jeśli masz osobną, napędami, prócz HDD. Próbujesz w coś zagrać i słuchasz. ;) Edytowane 1 Kwietnia 2009 przez KitKat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitsuru Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Spróbuj załatwić trzeci zasilacz od jakiegoś kumpla. Możesz też spróbować odpalić go z odłączonym chłodzeniem obudowy, kartą dźwiękową jeśli masz osobną, napędami, prócz HDD. Próbujesz w coś zagrać i słuchasz. ;) po 3 dniach walki wkoncu sie udalo naprawic problem .... wystarczylo kupic Tagana a zasilka z Cooler Master poszla do serwisu oczywiscie po wielkim starciu, bo stwierdzili ze to normalne ze piszczy 0_0 ehhh nie dosc ze zasilka jakas lipna to jeszcze na serwisie problemy robia ... dzieki za pomoc pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 No to życzę, żeby Tagan nie zaczął piszczeć, bo one mają do tego tendencję. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...