St.Anger Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Nie wiem, czy dobrze sformułowałem temat :) . Mam zbiór punktów, na podstawie którego chciałbym wykreślić charakterystykę. Potrzebuję równania krzywej, współczynnik odwzorowania, ekstrema i ich wartości. Linia trendu w Excelu to za mało :) . Próbowałem też robić coś w Statgraphicsie, ale z marnym skutkiem. Korzystając z okazji chciałby zapytać o jeszcze jedną kwestię. Czy ktoś może wie, jak w Catii v5, NX5 lub 6 czy Solid Edge ST100 wykreślić krzywą na podstawie funkcji tak, żeby wykres był szkicem, na którym da się zbudować bryłę? Może trzeba skorzystać z jakiegoś zewnętrznego programu i eksportować do formatów rozpoznawanych przez ww programy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4dziK Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Nie wiem, czy dobrze sformułowałem temat :) . Mam zbiór punktów, na podstawie którego chciałbym wykreślić charakterystykę. Potrzebuję równania krzywej, współczynnik odwzorowania, ekstrema i ich wartości. Linia trendu w Excelu to za mało :) . Próbowałem też robić coś w Statgraphicsie, ale z marnym skutkiem. może Statistica z Statsoftu. co dokładnie rozumiesz przez 'charakterystyka'? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Anger Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Wykres (krzywą) łączący wszystkie punkty :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Sama krzywa to mozna w Excelu stworzyc - wystarczy wybrac typ wykresu, jaki Cie interesuje :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Anger Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 (edytowane) Sama krzywa to mozna w Excelu stworzyc - wystarczy wybrac typ wykresu, jaki Cie interesuje icon_razz.gif Linia trendu w Excelu to za mało :) .:) Sam wykres mogę zrobić w Excelu, ale nie chodzi tu o proste połączenie punktów :) . Chodzi o analizę procesu. W Excelu można dodać linię trendu (wielomian 6-ego stopnia), ale i tak w niektórych przypadkach współczynnik R^2 wynosi ~0,5. Poza tym Excel nie określi mi ekstremów funkcji. Edytowane 2 Kwietnia 2009 przez St.Anger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Spróbuj program Origin. Ma sporo różnych opcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4dziK Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Linia trendu w Excelu to za mało :) . Jeżeli chodzi o Excela to możesz jeszcze spróbować wykorzystać takie narzędzie jak Analiza danych... Najpierw aktywujesz w menu Narzędzia > Dodatki > Analyses ToolPak (albo jakoś tak :P), a następnie wybierasz Analiza danych... z menu Narzędzia. Tam jest jeszcze kilka dodatkowych narzędzi i opcji jesli chodzi o regresje, wyznaczanie ekstremów, korelacji i innych pierdół. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...