Skocz do zawartości
St.Anger

Program Do Statystyki, Który Na Podstawie Pktów Wykreśla Krzywą

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, czy dobrze sformułowałem temat :) . Mam zbiór punktów, na podstawie którego chciałbym wykreślić charakterystykę. Potrzebuję równania krzywej, współczynnik odwzorowania, ekstrema i ich wartości. Linia trendu w Excelu to za mało :) . Próbowałem też robić coś w Statgraphicsie, ale z marnym skutkiem.

Korzystając z okazji chciałby zapytać o jeszcze jedną kwestię. Czy ktoś może wie, jak w Catii v5, NX5 lub 6 czy Solid Edge ST100 wykreślić krzywą na podstawie funkcji tak, żeby wykres był szkicem, na którym da się zbudować bryłę? Może trzeba skorzystać z jakiegoś zewnętrznego programu i eksportować do formatów rozpoznawanych przez ww programy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, czy dobrze sformułowałem temat :) . Mam zbiór punktów, na podstawie którego chciałbym wykreślić charakterystykę. Potrzebuję równania krzywej, współczynnik odwzorowania, ekstrema i ich wartości. Linia trendu w Excelu to za mało :) . Próbowałem też robić coś w Statgraphicsie, ale z marnym skutkiem.

może Statistica z Statsoftu. co dokładnie rozumiesz przez 'charakterystyka'?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sama krzywa to mozna w Excelu stworzyc - wystarczy wybrac typ wykresu, jaki Cie interesuje icon_razz.gif

Linia trendu w Excelu to za mało :) .

:)

Sam wykres mogę zrobić w Excelu, ale nie chodzi tu o proste połączenie punktów :) . Chodzi o analizę procesu. W Excelu można dodać linię trendu (wielomian 6-ego stopnia), ale i tak w niektórych przypadkach współczynnik R^2 wynosi ~0,5. Poza tym Excel nie określi mi ekstremów funkcji.

Edytowane przez St.Anger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Linia trendu w Excelu to za mało :) .

Jeżeli chodzi o Excela to możesz jeszcze spróbować wykorzystać takie narzędzie jak Analiza danych...

Najpierw aktywujesz w menu Narzędzia > Dodatki > Analyses ToolPak (albo jakoś tak :P), a następnie wybierasz Analiza danych... z menu Narzędzia. Tam jest jeszcze kilka dodatkowych narzędzi i opcji jesli chodzi o regresje, wyznaczanie ekstremów, korelacji i innych pierdół.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi