Skocz do zawartości
Janosikk

Procek . Im Starczy Tym Gorzej Sie Podkreca .

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam Procesor e8200 rewizja C0 . W momencie zakupu ( 2008-02-29 ) procek bez zmiany napiec podkręcał się do 3,4 GHz , z biegiem czasu jakie możliwości oc stopniowo spadały , obecnie bez zmiany napiec nie robi nawet 3,00 GHz . Mam go ustawionego na 3,5 GHz przy napięciu 1,35 V i napięciu mostka 1,31 V .

reszta podzespołów :

Płyta : Foxconn P35A-S

RAM : 2*1gb Patriot 1040 Mhz cl5 2,2V

Karta: 8800GT Gainward ( 735/2224)

Zasilacz : Chieftec 450W

Chłodzenie procka : pentagram karakorum

I mam jeszcze inne pytanie , wiem ze w prockach Ex00 nie raz trzeba kombinować z napięciami vtt i gtl , niestety na mojej płycie nie ma możliwości ingerowania w nie . Jest jakaś możliwość zmiany przez jakiś program w Windowsie ?

z góry dzięki za pomoc .

Edytowane przez Janosikk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy podkręcam zmieniam dzielnik 1:1 i timingi na najniższe czyli np przy 3,6 jest 900 mhz a ramy działają stabilnie przy tych 1040 (więcej nie próbowałem ) wiec to chyba nie ich wina , co do zasilacza to polecali mi go na kilku forach internetowy nie miałem z nim problemów żadnych wiec najprawdopodobniej to tez nie jego wina ... Zostaje płyta tylko nie wiem jak to sprawdzic , dodam ze mostek grzeje się tak ze można go dotknąć ale po kilku sec parzy ( wymieniałem na nim pastę na zalman stg1 i od tamtej pory jest cieplejszy czyli chyba dobrze lepiej przewodzi ciepło ... przynajmniej tak to rozumiem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy podkręcam zmieniam dzielnik 1:1 i timingi na najniższe czyli np przy 3,6 jest 900 mhz a ramy działają stabilnie przy tych 1040 (więcej nie próbowałem ) wiec to chyba nie ich wina , co do zasilacza to polecali mi go na kilku forach internetowy nie miałem z nim problemów żadnych wiec najprawdopodobniej to tez nie jego wina ... Zostaje płyta tylko nie wiem jak to sprawdzic , dodam ze mostek grzeje się tak ze można go dotknąć ale po kilku sec parzy ( wymieniałem na nim pastę na zalman stg1 i od tamtej pory jest cieplejszy czyli chyba dobrze lepiej przewodzi ciepło ... przynajmniej tak to rozumiem .

jeśli mostek jest chłodniejszy to skopałeś sprawę. Pasta termoprzewodząca ma zwiększyć przewodność nie zmniejszyć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli mostek jest chłodniejszy to skopałeś sprawę. Pasta termoprzewodząca ma zwiększyć przewodność nie zmniejszyć ;)

chodzi o to ze radiator na mostku jest cieplejszy czyli pasta lepiej przewodzi cieplo a co do temp mostka to nie mogę zmierzyć zadanym programem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawiew , czyli jakiś wentylator mam zamontować na tym radiatorze ?

mam taki wentyl ze starego proca 60*60*15

http://www.cwc-group.com/a6015.html

czy dało by się jakoś go zamontować na tym radiatorze ?

http://www.arche.home.pl/allegro/foxconn/p35as/1.jpg ( zdjęcie płyty )

a i czy dało by eis regulować obroty tego wentylatora bo jest on w miarę głośny .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kolejny problem ... mam tania obudowę ibox onion i chlodzenie kakakorum , bude mam otwarta i w stresie temp ( 2 orhosa ) ok 51 stopni , zalozylem klape obudowy i w kilka sec pod orhosem temp 80 stopni ( wydaje mi sie ze zamkniecie wchodzi na styk pozostaje jeszccze 1-2 milimetry do radiatora karakorum .

Jak zobaczylem takie temp to szybko sciagnelem sciane obudowy i teraz temp 10 min orhosa 54-55 stopnie .

Możliwe jest ze podczas nakładania obudowy narusza sie radiator ? ( ale moim zdaniem ona go nie dotyka ) .

Dodam ze juz 2 raz tak mam pierwszym razem myślałem ze po prostu jakis kolek wyskoczyl bo gdzies czytalem ze ktos nie docinal i po pewnym czasie temp poszly w gore .

Czy zostaje mi ponowny demontaz chlodzenia i juz nie zakladanie scianki obudowy ?

Edytowane przez Janosikk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie jest to możliwe. Otwarta obudowa ma możliwość efektywnego pozbywania się gorącego powietrza. Zamknięta potrzebuje wydajnego chłodzenia, odpowiednio umiejscowionego, żeby umożliwić odpowiednią cyrkulację. Oczywiście bałagan w kablach, jak już kol. Toman napisał, znacznie to utrudnia.

Możesz spróbować zapuścić Orthosa przy otwartej obudowie, po czym lekko przyłożyć boczny panel obudowy, jednak tak, aby być pewnym, że nic nie uciska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sobota chyba kazdy z nas o tym wie i tak powinno byc tylko z jakies ( wlasnie chce sie dowiedziec jakiej ) przyczyny u mnie jest inaczej . A co do budy to już przestałem sie z nią bawić przyzwyczaiłem się ze będzie otwarta .

A co do mojego problemu wyczytaelm gdzies ze slabsze oc moze byc przyczyna opadajacej z sily sekcji zasilania na plycie , wiem ze nie wszystkie fazy na moje plycie zakrywa radiator , wiec to moze byc przyczyna ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do mojego problemu wyczytaelm gdzies ze slabsze oc moze byc przyczyna opadajacej z sily sekcji zasilania na plycie , wiem ze nie wszystkie fazy na moje plycie zakrywa radiator , wiec to moze byc przyczyna ?

Może byc ale nie koniecznie. Kiedyś kolega miał Dual Core E2160 który zawsze robił mu 3ghz na 1,3v, potem coś już nie bardzo chciał bo musiał miec z 1,32v. Miał go na MSI Neo2-FR, ale wsadziliśmy go do mojej DFI i nawet to mu nie pomogło uzyskac stabilnego 3ghz na 1,3v. Poprostu się zdegradował i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi