ppawlo Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Tak wygląda mój plik smb.conf "[global] security = share max log size = 1000 workgroup = DOMOWY server string = Samba Server encrypt passwords = yes #============================ Share Definitions ============================== [install] comment = Katalog instalacyjny path = /export/samba/install username = linux read only = no only user = yes smb passwd file = /usr/local/smba/bin/smbpasswd [test] comment = tylko dla testow path=/export/samba/test read only = no guest ok = yes guest account = ftp guest only = yes " Wszystko było by dobrze gdyby nie to, że jak zaloguje się na tym samym komputerze jako użytkownik linux i wpiszę # smbclient '//ip_servera/install' to nie przyjmuje mi hasła użytkownika (czyli użytkownika linux) To samo się dzieje jak zaloguje się innym użytkownikiem. Ale o dziwo, jeżeli polecenie encrypt passwords = yes w sekcji [global] usunę, lub zrobię w komentarz, to wówczas po zalogowaniu się (dowolnym użytkownikiem) na serwer (smbclient '/ip_servera/install') - podaję hasło użytkownika (linux) i wszystko działa. Bardzo mnie to niepokoi gdyż oznacza to, że nie mogę stosować kodowania haseł. Panowei i Panie - nie wiecie co z tym zrobić, aby udział działał (był dostępny na hasło), ale hasła były przesyłane w postaci zaszyfrowanej?? Wielkie dzięki!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Oskar Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 hm..... moze powinienes uzyc security = user ? Nie jestem pewien ale jak to zrobisz powinno byc ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczak_PL Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 a robiłes smbpasswd ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...