sebeusz Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Jaką macie ustawiona częstotliwośc odcięcia suba w tych głośnikach? Generalnie próbowałem pare (moja karta to audigy se@x-fi Extreme Audio) i wydaje mi się, że przy 50 HZ gra całkiem przyjemnie. Słyszałem, że częstotliwość odcięcia suba powinno ustawiać się na wyciszonym subwoferze do tego momentu, aż w satelitkach znikną zniekształcenia wywołane przez przedostawanie się do nich zbyt niskich częstotliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 W zestawach tego typu zwrotnica jest w subie (dzieląca pasmo między nim a satelitkami). Tak więc jedyne co możesz zrobić dodatkowo bawiąc się w ustawieniach karty to utworzyć tzw. dziurę w paśmie (to i tak ma dziurę w średnicy ... ale pomijam) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebeusz Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Podobno według normy THX odciecie powinno być ustawione na 80 HZ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Podobno według normy THX odciecie powinno być ustawione na 80 HZ.No ... a w tych bzyczkach masz pewnie na ~180 Hz :wink2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebeusz Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Pewnie tak. Ja osobiście używam zestawu stereo (NAD 3020i + KEF CODA 7), logitechy kupiłem dziewczynie do kompa. Mam jeszcze jeden problem z basem. W różnych miejscu pokoju słuchać go inaczej, gdy siedzę przy biurku ma niezłą dynamikę i głębie, natomiast przy oglądaniu filmów, gdy siedzę w środku pokoju jego kontrola jest dużooo grosza i w dodatku dudni. Czy jest jakiś sposób na to by w każdym miejscu był taki sam? Obecnie suba mam pod biurkiem i z różnych kombinacji to właśnie pod biurkiem gra najlepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Sprobuj go ustawic nierownolegle do scian. Co do czestotliwosci odciecia: 50 Hz to zdecydowanie za nisko, satelitki nie udzwigna tak niskich czestotliwosci (przypomnijmy - wszystko ponizej f odciecia bedzie kierowane na suba). Ja mam 140 Hz i na moje ucho okolice 120-140 Hz to optymalne ustawienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 (edytowane) Dołącze sie do dyskusji. U mnie gdy daje proponowany przez ciebie zakres 120-140 słysze że głębia basu maleje. Natomiast przy 50Hz słysze najgłębsze uderzenia jakie ten mały sub może dać. EDIT Chociarz może robi się wtedy małe dudnienie... A czy mówimy o ustawieniu uniwersalnym czy np do muzyki a do filmów inaczej? Edytowane 11 Kwietnia 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordBigos Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2009 W zestawach tego typu zwrotnica jest w subie (dzieląca pasmo między nim a satelitkami). Tak więc jedyne co możesz zrobić dodatkowo bawiąc się w ustawieniach karty to utworzyć tzw. dziurę w paśmie (to i tak ma dziurę w średnicy ... ale pomijam)True xD Troszkę się pozabawiałem i potwierdzam;] Producent głośników zrobił mi dobrze (oO) i sam dobrał częstotliwość odcięcia, choć w G51 jest to chyba dynamiczne... Jedyne co można zdziałać z poziomu karty dźwiękowej to dziura w paśmie, która może dawać wrażenie głębszego basu (równie dobrze można przykręcić satelity). Jeżeli ustawiasz 50Hz to masz dziurę mega w środku pasma;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alvin Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2009 True xD Troszkę się pozabawiałem i potwierdzam;] Producent głośników zrobił mi dobrze (oO) i sam dobrał częstotliwość odcięcia, choć w G51 jest to chyba dynamiczne... Jedyne co można zdziałać z poziomu karty dźwiękowej to dziura w paśmie, która może dawać wrażenie głębszego basu (równie dobrze można przykręcić satelity). Jeżeli ustawiasz 50Hz to masz dziurę mega w środku pasma;p to ile dac najlepiej dla G51? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordBigos Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 (edytowane) Nie zrozumieliśmy się... NIC NIE USTAWIAĆ w WINDOWSIE (ani w sterach dźwiękówy ani nigdzie ;p) Takie zestawy maja HARDWARE'owo ustawioną i już. Z tym dynamiczne chodziło mi o to że to głośniki same regulują... Umówmy się, zróbcie prosty test... Wyłączcie całkowicie tą opcje w sterach/windzie, i posłuchajcie... Sub gra? Satelity grają? Więc coś musi dzielić pasmo... Na pudełku od G51 znalazłem: Subwoofer crossover frequency: 150Hz przy X540 też powinno być, tak więc już chyba wszystko jasne Edytowane 13 Kwietnia 2009 przez LordBigos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alvin Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Na pudełku od G51 znalazłem: Subwoofer crossover frequency: 150Hz a, to tez popatrze jutro :rolleyes: btw - zerknij w swoj podpis - nie powinno byc G51 zamiast G61? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordBigos Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 a, to tez popatrze jutro :rolleyes: btw - zerknij w swoj podpis - nie powinno byc G51 zamiast G61? ahahahhahahahha masz mnie;] rzeczywiście;p wyjaśnię więc, żeby nie było że jestem nubem bo to nie literówka taka prosta tylko zboczenie zawodowe;] jestem z zawodu górnikiem xD a w kopalni odziały nazywają się odpowiedni do ich przeznaczenia i tak odział górniczy zaczyna się na literkę G (ja właśnie pracuje na G61xD) maszynowe to A,B,C i D a eklektyczne to E;p oczywiście że moje głośniki to G51 a miejsce mojej pracy to G61 ;p dzięki za poprawkę i pozdrówka gorąca na święta dla wszystkich audioPCtowców z PUREpc;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alvin Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 ahahahhahahahha masz mnie;] rzeczywiście;p wyjaśnię więc, żeby nie było że jestem nubem bo to nie literówka taka prosta tylko zboczenie zawodowe;] jestem z zawodu górnikiem xD a w kopalni odziały nazywają się odpowiedni do ich przeznaczenia i tak odział górniczy zaczyna się na literkę G (ja właśnie pracuje na G61xD) maszynowe to A,B,C i D a eklektyczne to E;p oczywiście że moje głośniki to G51 a miejsce mojej pracy to G61 ;p dzięki za poprawkę i pozdrówka gorąca na święta dla wszystkich audioPCtowców z PUREpc;] dziwne nazewnictwo :rolleyes: ale co kopalnia to inaczej, na mojej gornicy KG, elektryczne ME itd :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...