Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jaką macie ustawiona częstotliwośc odcięcia suba w tych głośnikach? Generalnie próbowałem pare (moja karta to audigy se@x-fi Extreme Audio) i wydaje mi się, że przy 50 HZ gra całkiem przyjemnie. Słyszałem, że częstotliwość odcięcia suba powinno ustawiać się na wyciszonym subwoferze do tego momentu, aż w satelitkach znikną zniekształcenia wywołane przez przedostawanie się do nich zbyt niskich częstotliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zestawach tego typu zwrotnica jest w subie (dzieląca pasmo między nim a satelitkami). Tak więc jedyne co możesz zrobić dodatkowo bawiąc się w ustawieniach karty to utworzyć tzw. dziurę w paśmie (to i tak ma dziurę w średnicy ... ale pomijam)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie tak. Ja osobiście używam zestawu stereo (NAD 3020i + KEF CODA 7), logitechy kupiłem dziewczynie do kompa. Mam jeszcze jeden problem z basem. W różnych miejscu pokoju słuchać go inaczej, gdy siedzę przy biurku ma niezłą dynamikę i głębie, natomiast przy oglądaniu filmów, gdy siedzę w środku pokoju jego kontrola jest dużooo grosza i w dodatku dudni. Czy jest jakiś sposób na to by w każdym miejscu był taki sam? Obecnie suba mam pod biurkiem i z różnych kombinacji to właśnie pod biurkiem gra najlepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprobuj go ustawic nierownolegle do scian.

Co do czestotliwosci odciecia: 50 Hz to zdecydowanie za nisko, satelitki nie udzwigna tak niskich czestotliwosci (przypomnijmy - wszystko ponizej f odciecia bedzie kierowane na suba).

Ja mam 140 Hz i na moje ucho okolice 120-140 Hz to optymalne ustawienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącze sie do dyskusji. U mnie gdy daje proponowany przez ciebie zakres 120-140 słysze że głębia basu maleje. Natomiast przy 50Hz słysze najgłębsze uderzenia jakie ten mały sub może dać.

EDIT

Chociarz może robi się wtedy małe dudnienie...

A czy mówimy o ustawieniu uniwersalnym czy np do muzyki a do filmów inaczej?

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zestawach tego typu zwrotnica jest w subie (dzieląca pasmo między nim a satelitkami). Tak więc jedyne co możesz zrobić dodatkowo bawiąc się w ustawieniach karty to utworzyć tzw. dziurę w paśmie (to i tak ma dziurę w średnicy ... ale pomijam)

True xD

Troszkę się pozabawiałem i potwierdzam;]

Producent głośników zrobił mi dobrze (oO) i sam dobrał częstotliwość odcięcia, choć w G51 jest to chyba dynamiczne...

Jedyne co można zdziałać z poziomu karty dźwiękowej to dziura w paśmie, która może dawać wrażenie głębszego basu (równie dobrze można przykręcić satelity).

Jeżeli ustawiasz 50Hz to masz dziurę mega w środku pasma;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

True xD

Troszkę się pozabawiałem i potwierdzam;]

Producent głośników zrobił mi dobrze (oO) i sam dobrał częstotliwość odcięcia, choć w G51 jest to chyba dynamiczne...

Jedyne co można zdziałać z poziomu karty dźwiękowej to dziura w paśmie, która może dawać wrażenie głębszego basu (równie dobrze można przykręcić satelity).

Jeżeli ustawiasz 50Hz to masz dziurę mega w środku pasma;p

to ile dac najlepiej dla G51?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zrozumieliśmy się... NIC NIE USTAWIAĆ w WINDOWSIE (ani w sterach dźwiękówy ani nigdzie ;p)

Takie zestawy maja HARDWARE'owo ustawioną i już.

Z tym dynamiczne chodziło mi o to że to głośniki same regulują...

Umówmy się, zróbcie prosty test... Wyłączcie całkowicie tą opcje w sterach/windzie, i posłuchajcie... Sub gra? Satelity grają? Więc coś musi dzielić pasmo...

Na pudełku od G51 znalazłem:

Subwoofer crossover frequency: 150Hz

przy X540 też powinno być, tak więc już chyba wszystko jasne

Edytowane przez LordBigos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a, to tez popatrze jutro :rolleyes: btw - zerknij w swoj podpis - nie powinno byc G51 zamiast G61?

ahahahhahahahha

masz mnie;] rzeczywiście;p

wyjaśnię więc, żeby nie było że jestem nubem bo to nie literówka taka prosta tylko zboczenie zawodowe;]

jestem z zawodu górnikiem xD a w kopalni odziały nazywają się odpowiedni do ich przeznaczenia i tak odział górniczy zaczyna się na literkę G (ja właśnie pracuje na G61xD) maszynowe to A,B,C i D a eklektyczne to E;p

oczywiście że moje głośniki to G51 a miejsce mojej pracy to G61 ;p

dzięki za poprawkę i pozdrówka gorąca na święta dla wszystkich audioPCtowców z PUREpc;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ahahahhahahahha

masz mnie;] rzeczywiście;p

wyjaśnię więc, żeby nie było że jestem nubem bo to nie literówka taka prosta tylko zboczenie zawodowe;]

jestem z zawodu górnikiem xD a w kopalni odziały nazywają się odpowiedni do ich przeznaczenia i tak odział górniczy zaczyna się na literkę G (ja właśnie pracuje na G61xD) maszynowe to A,B,C i D a eklektyczne to E;p

oczywiście że moje głośniki to G51 a miejsce mojej pracy to G61 ;p

dzięki za poprawkę i pozdrówka gorąca na święta dla wszystkich audioPCtowców z PUREpc;]

dziwne nazewnictwo :rolleyes: ale co kopalnia to inaczej, na mojej gornicy KG, elektryczne ME itd :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi