raist007 Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 W jaki sposob zalozyc konto uzytkownikowi lub zmodyfikowac istniejace, zeby np. nie mogl wyjsc poza swoj katalog np. /home/kermit i powiedzmy mogl tylko wywolywac kilka okreslonych komend a reszte innych nie ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Oskar Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 man chmod ? a co do komend to tez nadaj odpowiednie prawa albo przenies do np usr/sbin tam gdzie zwykli usrzey ejni maja dostepu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raist007 Opublikowano 14 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2003 thx, juz to mniej wiecej zrobilem, ale bardziej chodzilo mi o to jak zrobic zeby uzytkownik po zalogowaniu sie na konto nie mogl wyjsc poza swoj katalog domowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 14 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2003 To moze pomoc: http://www.tjw.org/chroot-login-HOWTO/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rados Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 (edytowane) Niejestem niestety jakiś ekstra z angielskiego więc wolałbym coś podobnego po polsku bo mam podobny problem. Chcę <b>radykalne</b> ograniczyć uprawnienia pojedynczego użytkownika i też chce żeby użytkownik nie miał dostępu wcześniej niź /kome/jakiś_użytkownik. Powodem jest to że jak przyjdzie do mnie jakiś koleś to musi mi zawsze rozpieprzyć linux-a tak że partycja w kosmos pierdyknie bo bawi się tym "nowym Windowsem z fajną tapetą" a jak lekko przy muli to od razu reset heeeh. Potem nawet rescue nie pomaga :/ Osobiście nigdy nie musiałem resetowć owsem czasami zmula niemiłosiernie ale zmiechnąć to nie wiecha nawet na płycie głównej z wyciekiem z tranzystorów. Z góry wielki THX. Prosze o szczegółową instrukcje albo link do szczegółowej instrukcji bo z linux-a korzystam od niedawna i jestem raczej początkującym :) Edytowane 18 Grudnia 2005 przez rados Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...