Skocz do zawartości
millor

który win xp home czy pro Do noteboka

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie na NTFS Win XP szybciej chodzi niz na FAT32 , a poza tym na partycjach NTSF masz wieksze mozliwosci ustawien zabezpieczen.

co do zabezpieczeń to masz racje, ale u mnie w Win2000 Fat jest jednak dużo szybszy

niezbadane są wyroki Microsoftu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do noteboka

i na partycji jakiej fat32 czy ntcs

Ja proponuje WinXp Home, chyba ze bawisz sie zdalnym sterowanie kompa, albo tez masz w nim 2 procesory. Te funkcje, ktore umozliwia wersja Home nie sa przydatne zabardzo zwyklym uzytkownika, a co dopiero w komputerach przenosnych...

NTFS ma wieksze mozliwosci zabezpieczania i szyfrowania danych. WinXP jednak chyba z nim lepiej pracuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w kolejnosi jest najszybszy fat16 fat32 ntfs a szybciej pracuje tyko pozornie poniewaz ma domyslne wlaczone indexowanie co pozwala szybciej przemieszczac sie pomiedzy plikami ale i tak jest sporo wolniejszy przy operacjach typu copy delete )) i odczujesz spadek mocy jesli bedziesz mial plik stronicowania na takiej partycji! ja jestem za PRO nielubie jak mi sie ogranicza mozliwosci dzialania!!! a systemy sa identyczne wiec do ciebie nalezy wybor czy chcesz okrojona wersie czy pelna!?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej Win XP Pro i partycje NTFS szybciej wtedy chodzi.

Ze jak !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! czlowieku wez sobie przegraj z partycji na partycje filmik jak masz Fata , a jak masz NTFS . I wtedy sie odzywaj , jedyna rzecza ktora , przemawia za NTFsem, to fakt ze jest duzo bardziej bezpieczny .

A jezeli chodzi o system nie ma az tak wielkiej roznicy .

Aha mozna zrobic jeszcze cos takiego, ze na glownej partycji dasz ntfsa , a na tej ktorej bedziesz uzywal do np trzymania divxa badz gier dac Fata , oczyswiscie wszelkie dokumenty powinny lezec na ntfs .

Arek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej Win XP Pro i partycje NTFS szybciej wtedy chodzi.

Ze jak !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! czlowieku wez sobie przegraj z partycji na partycje filmik jak masz Fata , a jak masz NTFS . I wtedy sie odzywaj , jedyna rzecza ktora , przemawia za NTFsem, to fakt ze jest duzo bardziej bezpieczny .

A jezeli chodzi o system nie ma az tak wielkiej roznicy .

Aha mozna zrobic jeszcze cos takiego, ze na glownej partycji dasz ntfsa , a na tej ktorej bedziesz uzywal do np trzymania divxa badz gier dac Fata , oczyswiscie wszelkie dokumenty powinny lezec na ntfs .

Arek

Nie wiem jak jest z przegrywaniem plikow na partycjach NTFS bo nie mierzylem czasu , ale Win XP po zmianie z partycji FAT 32 na NTFS wgrywa mi sie szybciej wiec cos z tym NTFS u mnie mosialo zmienic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzies juz to pisalem ale zrobie to z dobroci serca jeszcze raz

Dysk testowy IBM ic35 40GB dwie partycje systemowa i na dane 3.5gb i 36.5gb

system plikow (3.5gb)=fat16 pusta 28 000..... z danymi(1gb wolnego) oscyluje 26 000~27 000..... partycja (36.5gb)=ntfs pusta 27 000 z danymi jakies 50% wolnego 11 000~14 000 wynik z sandry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZADEN :!: w notebokach zwykle jest malo ramu a winda XP na starcie wsiaka 128 :) wiec to sie mija z celem :)

Kumpel ma IBM 256 MB RAm i Win XP smiga az milo :D .Stare laptopy owszem maja malo ramu ale nowe to prawdziwe maszyny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi