HipHopAst Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Witam. Myślę o założeniu WC. Mam Problem z utrzymaniem niskiej temp w komputerze przy zachowaniu czystości (Filtry przeciw pyłkowe) więc postanowiłem, że elementy jak Procek i GPU będą chłodzone przez WC a ciepło będzie oddawane na zewnątrz za pomocą chłodnicy zamontowanej w zatoce 5.25 w zabudowie. Układ mam zamiar zrobić zamknięty. Teraz jak ze sprzętem. Chłodzona będzie karta graficzna X800PRO oraz procek AthlonXP Barton puszczony na 2400Mhz. Dotychczas procek był chłodzony przez 7000B Cu. WC: Chłodnica to TT z zestawu 745 ta na 2 wentyle pompka nie zatapialna 1500l i problem to bloki na CPU i GPU. Czy do poprawnego i wydajnego działaniu potrzebny jest rezerwuar? Co sądzicie o tej chłodnicy? Jakie bloki wybrać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zdecydowanie nie warto... Niskim kosztem zrobisz wydajne AC, a jeżeli masz dużo kurzu, to po prostu odkurz pokój... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Daj znać ile maksymalnie masz do wydanie na WC to coś się wymyśli :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HipHopAst Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 (edytowane) Z tyłu obudowy mam zainstalowany wentyl 120mm z filtrem który zasysał świeże powietrze do budy. Górny od zasilacza wywalał ciepłe powietrze. Na 100% oba nie mieszały między sobą powietrza. Temp procka to 55 stopni a dysków 45. Jak tego 12cm wentyla nie ma to temp jeszcze wyższa. Jak wentyl wyciąga powietrze z budy to temp procka 42-46 a dysków 38-42. Ale przy takiej konfiguracji (2 wentyle wyciągające powietrze) strasznie dużo kurzu wlatuje do budy i po około 1 roku na wentylu od CPU mam dużo kurzu. Jak i wokół gniazda. Edit: Co do kosztów. To myślałem o 100 złotych za blok od CPU 50 od GPU i 100 za chłodnicę. Do tego Węże i płyn. Resztę za darmochę. Edytowane 4 Kwietnia 2009 przez HipHopAst Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 (edytowane) Wentylator z tylu powinien wyciągać powietrze. Po roku to i tak będzie pełno kurzu. Ja czyszczę kompa co jakieś 2 tygodnie. Weź czyść kompa raz na miesiąc i nie kupuj wc, bo się tobie nie opłaca. Edytowane 4 Kwietnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Widzę, że razem ok 250zł. Radziłbym taki fundusz przeznaczyć na AC, na przyzwoite WC potrzeba więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...