Skocz do zawartości
HipHopAst

Pomoc W Nowym Wc.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Myślę o założeniu WC. Mam Problem z utrzymaniem niskiej temp w komputerze przy zachowaniu czystości (Filtry przeciw pyłkowe) więc postanowiłem, że elementy jak Procek i GPU będą chłodzone przez WC a ciepło będzie oddawane na zewnątrz za pomocą chłodnicy zamontowanej w zatoce 5.25 w zabudowie.

Układ mam zamiar zrobić zamknięty.

Teraz jak ze sprzętem.

Chłodzona będzie karta graficzna X800PRO oraz procek AthlonXP Barton puszczony na 2400Mhz. Dotychczas procek był chłodzony przez 7000B Cu.

WC:

Chłodnica to TT z zestawu 745 ta na 2 wentyle pompka nie zatapialna 1500l i problem to bloki na CPU i GPU.

Czy do poprawnego i wydajnego działaniu potrzebny jest rezerwuar?

Co sądzicie o tej chłodnicy?

Jakie bloki wybrać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tyłu obudowy mam zainstalowany wentyl 120mm z filtrem który zasysał świeże powietrze do budy. Górny od zasilacza wywalał ciepłe powietrze. Na 100% oba nie mieszały między sobą powietrza. Temp procka to 55 stopni a dysków 45. Jak tego 12cm wentyla nie ma to temp jeszcze wyższa.

Jak wentyl wyciąga powietrze z budy to temp procka 42-46 a dysków 38-42. Ale przy takiej konfiguracji (2 wentyle wyciągające powietrze) strasznie dużo kurzu wlatuje do budy i po około 1 roku na wentylu od CPU mam dużo kurzu. Jak i wokół gniazda.

Edit:

Co do kosztów. To myślałem o 100 złotych za blok od CPU 50 od GPU i 100 za chłodnicę. Do tego Węże i płyn. Resztę za darmochę.

Edytowane przez HipHopAst

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentylator z tylu powinien wyciągać powietrze. Po roku to i tak będzie pełno kurzu. Ja czyszczę kompa co jakieś 2 tygodnie. Weź czyść kompa raz na miesiąc i nie kupuj wc, bo się tobie nie opłaca.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi