Skocz do zawartości
XAD

Western Digital - Caviar - temperatura HDD?

Rekomendowane odpowiedzi

Probowales wlaczyc w BIOSie S.M.A.R.T., wtedy pewnie mozna odpowiednio skonfigurowac MBM, ale ja generalnie robie to palcem, zreszta uwazam ze dla dysku wystarczajace chlodzenie to wiatrak na 7V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

? a ja o ile wiem juz sama specyfikacja smarta przewiduje podawanie temperatury... zreszta mialem jakis czas 80jb i jakos mi temperature pokazywal (speedfan) ;)) wiec co wy za herezje piszecie ze nie ma termometru ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie były w speed fanie odczyty temp. ze S.MA.R.T. i było koło 40. Po instalacji sterów IDE nVidii odzczyty dosłownie wyparowały a speed fan nie widzi smarta.

PS. dysk mi sie nie grzeje zazwyczaj jest ciepły nigdy badzo ciepły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taa u mnie np odczytuje S.M.A.R.T ale nie wiem gdzie maja byc temperaturki :/ bo w dziale smart ich nie widze a nie wiem czy za odczyt ze smarta odpowiadal bedzie LM90 czy moze LM75

u mnie jeden z LM90 odpowiada za temperaturke rdzenia proca (wiem z porownania z odczytem z biosu) a drugi chyba za hdd - dysk parzy lub jest mocno nagrzany a odczyt mam 42C-50C w zaleznosci jak mocno pracuje i nie wiem czy mam racje czy nie :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu macie linka do takiego bardziej rozbudowanego programu wyciągającego informacje ze smart: http://www.ariolic.com/activesmart/index.html

Ale tak jak wcześniej pisałem u mnie po instalacji sterów IDE nVidii smart wyparował i nie ma zadnych odczytów (oczywiście w biosie właczone ;) ) Więc jeśli instalowaliście stery (tyczy się płyt nForce2) to możliwe, że nie uswiadczycie smarta. Bez zainstalowanych sterów wszystko pięknie działało. Łącznie z temperaturą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo moze ktos z kraka zrobilby mi termometr wielo-punktowy za jakies marne grosze?

no ale gdzie powinna sie pojawiac ta temp ze smarta? jezeli bylby czujnik bo nie wiem czego szukac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...