XAD Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Czy da sie pobrac temp. z dyskow WDC (tych 8MB cache)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Chyba tylko termometrem, programowo się niestety nieda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elh Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Probowales wlaczyc w BIOSie S.M.A.R.T., wtedy pewnie mozna odpowiednio skonfigurowac MBM, ale ja generalnie robie to palcem, zreszta uwazam ze dla dysku wystarczajace chlodzenie to wiatrak na 7V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Te dyski strasznie się grzeją :( a ja nie lubie dodatkowych wentyli w budzie ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XAD Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 w Biosie SMART jest wlaczony, prubowalem wyktywac wszelkiej mascie programami od SpeedFan'a poczawszy i nic (programy te na hdd - BIV czy BV dzialaja bez zarzutu), (system XP) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 mnie speedfan odczytuje temperature, mam 45 (dysk caviar 60gb 8mb cache) poprawka mam teraz 39 stopni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 WD z tego co wiem nie ma czujników temperatury (przynajmniej 80 GB 8MB) :!: i nie da się tego sprawdzić programowo :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 ? a ja o ile wiem juz sama specyfikacja smarta przewiduje podawanie temperatury... zreszta mialem jakis czas 80jb i jakos mi temperature pokazywal (speedfan) ;)) wiec co wy za herezje piszecie ze nie ma termometru ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XAD Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 SMART'a na dysku wykrywaja programy i czytaja dosc duzo danych ale akurat tempy NIE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 taaak tylko jezcze mi powiedz gdzie speed fan podaje ta temperature????? bo ja na mom WD 80gb 8mb cache jakos nie moge sie dopatrzec :(( albo nie wiem ze na to patrze :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skolim Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 U mnie były w speed fanie odczyty temp. ze S.MA.R.T. i było koło 40. Po instalacji sterów IDE nVidii odzczyty dosłownie wyparowały a speed fan nie widzi smarta. PS. dysk mi sie nie grzeje zazwyczaj jest ciepły nigdy badzo ciepły. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 taa u mnie np odczytuje S.M.A.R.T ale nie wiem gdzie maja byc temperaturki :/ bo w dziale smart ich nie widze a nie wiem czy za odczyt ze smarta odpowiadal bedzie LM90 czy moze LM75 u mnie jeden z LM90 odpowiada za temperaturke rdzenia proca (wiem z porownania z odczytem z biosu) a drugi chyba za hdd - dysk parzy lub jest mocno nagrzany a odczyt mam 42C-50C w zaleznosci jak mocno pracuje i nie wiem czy mam racje czy nie :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riffo Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 moj WD ma temp ok 30C lekko cieply. A w speedfan`ie nie ma zadnego info na temat temp. hdd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 to moze hakies wskazowki jak to odczytac? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Free5tyler Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 Mam WD 40GB 8MB i niemoge odczytać jego temperatury. Pozatym ten dysk niegrzeje się mocno z wierzchu lecz łożysko potrafi oparzyć. Czy te dyski mają zrąbane rozpraszanie ciepła? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Free5tyler Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 mnie speedfan odczytuje temperature, mam 45 (dysk caviar 60gb 8mb cache) poprawka mam teraz 39 stopni Powiedz nam gdzie dokładnie odczytujesz te temperatury w speedfan? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skolim Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 Tu macie linka do takiego bardziej rozbudowanego programu wyciągającego informacje ze smart: http://www.ariolic.com/activesmart/index.html Ale tak jak wcześniej pisałem u mnie po instalacji sterów IDE nVidii smart wyparował i nie ma zadnych odczytów (oczywiście w biosie właczone ;) ) Więc jeśli instalowaliście stery (tyczy się płyt nForce2) to możliwe, że nie uswiadczycie smarta. Bez zainstalowanych sterów wszystko pięknie działało. Łącznie z temperaturą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 ehhoki fajny programik ale temperaturki smart chyba faktyczni nei podaje :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Free5tyler Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 Też temperatury mi nie podaje. może ktoś sie orientuje w jakich markach i modelach dysków są montowane czujniki ciepła? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 z tego co wiem tylko caviar nie montuje smarta ja nie mam sterów ide od nvidii od formata i temp hdd sie nie pokazuje na zadny programie ,speedfan,active smart itp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 albo moze ktos z kraka zrobilby mi termometr wielo-punktowy za jakies marne grosze? no ale gdzie powinna sie pojawiac ta temp ze smarta? jezeli bylby czujnik bo nie wiem czego szukac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...