zgrzywek Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 (edytowane) Witam Mam płytę Gigabyte GA-EP35C-DS3R, Q8200 (2.33GHz FSB1333), pamięci Patriot 2x2GB 800MHz 4-4-4-12 (chodzą do ok. 1000MHz z gorszymi timingami). Chciałbym trochę podkręcić procek. Wystarczyło by 2.8GHz, ale mam problemy z podwójnymi startami płyty. Aby podkręcić procek do 2.8GHz zwiększam w setupie BIOS-u „CPU Host Frequency” z 333 na 400 (czyli z 7x333MHz=2.33GHz na 7x400MHz=2.8GHz). Mnożnik pamięci defaultowo to 2.4 (wtedy pamięci chodzą 960MHz) pozostawiam bez zmian lub ustawiam na 2.0 (czyli 800MHz). Nie podnoszę napięcia proca, bo 2.8 to nie jest duża częstotliwość. Podnoszę za to o 0.2V „FSB OverVoltage” (bo FSB wzrasta z 1333 na 1600 MHz). Jeśli nie wystąpi podwójny start płyty to na podanych ustawieniach wszystko bardzo dobrze i stabilnie działa. Niestety, podwójne starty zdarzają się bardzo często (raz na 2 lub 3 starty ) i powodują obniżenie CPU Host Frequency do defaultowych 333MHz i procek wraca do 2.33GHz. Jak poradzić sobie z podwójnymi startami? pozdrawiam zgrzywek Edytowane 4 Kwietnia 2009 przez zgrzywek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Daj na 2.6 i zobacz czy też tak będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Na p31-ds3l dzieje się podobnie i są na to takie oto metody (może ale wcale nie musi pomóc): Ustawienie inaczej pamięci - niższe taktowania (dzielnik inny), albo luźniejsze timingi. Wyłączenie w biosie usb data storage detect. Jeżeli podłączasz jakiegoś pena, lub mp3 powoduje to restart i powrót do def ustawień. Ustawienie na sztywno pcie na wartość fsb/3,33, co by dawało 400/3,33=120. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgrzywek Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 (edytowane) Jedyne mnożniki jakie jest sens ustawiać to 2.0 oraz 2.4. A ustawienie PCIe na 120 MHz powoduje niestabilność. Edytowane 4 Kwietnia 2009 przez zgrzywek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 To zostaje ten pen (domniemany) - wyłączenie tej opcji w biosie i luzowanie timingów ;c A ustawienie PCIe na 120 MHz powoduje niestabilnośćPrzy fsb 400 rozumie się. A może ta płyta reaguje inaczej niż p31 - nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgrzywek Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 (edytowane) Z penami nie ma problemów (nigdy nie powodowały żadnych restartów), sprawdzę, czy luźne timeingi pomogą. Edytowane 4 Kwietnia 2009 przez zgrzywek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finish Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 (edytowane) No ja też się z tym spotkałem, ale ten problem wynikał z obsadzenia w pci-e karty nvidi. Trzy karty mam w domu jedna geforce 7300 i dwa radeony. Z nvidią podkręca się fsb max o 5MHz więcej, a z radeonami do 500MHz fsb z tym że mam s3g gigabyte na p35 (pewnie z kilkoma różnymi kartami tak maja te płyty). To samo miałem z foxconnem, który miał bios bez niektórych mikrokodów i nie mógł chipset sobie poradzić z conroe (wystarczyło wgrać nowsze ncpucode i było ok z oc, lub nowszy bios-też modyfikowany :grin: , ale to wynikało z nieprawidłowego wykrycia proca), a tutaj jest coś z kartą, przerwaniami jakie przydziela bios? bo w setfsb spokojnie się podkręca proc. Nie wiem jak się zachowa gigabyte, jeśli wgram mu inne mikrokody, lub usunę kilka. Wyczytałem gdzieś na necie, że ktoś wyłączył kompa na kilka minut od listwy i wstał po oc (ten sam problem), ale u mnie to nie działa :(. Można jeszcze coś z opcjami popróbować w biosie typu wyłączyć, włączyć. Edytowane 9 Kwietnia 2009 przez finish Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...