Skocz do zawartości
Maxi77

4 Dyski I 2 Rozne Macierze?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam plyte asus p5w dh deluxe i podpiete 2 dyski samsun 2x500gb w raid 0 na ich7r.

Ostatnio kupilem 2xsamsung 1tb i chcialem podlaczyc jako kolejna macierz raid 0 niezalezna.

Wykrywa dyski poprawnie jak sa te dwa dyski tylko podlaczone,nazwa dysku,serial.

Natomiast co mnie niepokoi jak podacze 2x500GB i 2x1TB to jeden dysk ma dziwna nazwe EXTERNAL DISK0 A SERIAL POSTAC: DAF______0A pojemnosc ma taka sama w porzadku.

2x500GB podpiete sa do SATA1 I SATA3 natomiast 2x1TB jeden podlaczony do SATA4 a drugi do EZ_RAID1.

Oczywiscie wszystko dziala, ale ten opis mnie denerwuje, co robie zle ze nie mam nazwy samsung i normalny serial?

W programie ez_tools 9od samsunga) jak chce dac informacje o dysku to wywala blad (chodzi o ten external).

Czy moze ktos pomoc co zrobic?Moze nie robic raid ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak podłączysz samego tego samsunga to normalnie go wykrywa ??

Tak, jak podlacze samego samsunga F1 1TB to wykrywa go, tak samo jest z drugim dyskiem Samsung F1 1TB.

Plyte mam P5W DH Deluxe i mam na niej 6 Sata portow, w tym, ze Jmicron obsluguje (EZ_BACKUP)2x porty, 3 mam ICH7R i jeden do raid tak mi sie wydaje.

Jak ustawie 2 dyski 2x500GB to wszystko w porzadku, jak dolacze nastepny dysk do SATA jako osobny to tez ok.

Natomiast jak dolacze jeszcze jeden to jest juz wykrywany jako extension disk0 to samo robilem z drugim dyskiem samsung 1TB i bylo to samo tylko inne oznaczenie symbolu dysku.

Zastanawiam sie czy jest jakies rozwiazanie, czy jestem skazany na extension lub na podlaczenie do gorszego duzo portu sata jak Jmicron.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi