Maxi77 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Witam, Mam 2 macierze raid 0 na jednym mostku. Obecnie mialem jedynie XP. Chcialbym przy dodaniu nowej macierzy 2x1TB raid 0 dodac 3 systemy, a stary usunac. Mam watpliwosci jak to zrobic by nic sie nie gryzlo. Czytalem, ze instaluje sie najpierw XP pozniej Viste, a na koncu linuxa, przy czym jak zainstalujemy xp i viste to ukrywamy te partycje i instalujemy linuxa, a pozniej z visty plyty robimy loadera ktory wszystkie 3 systemy doda, czy dobrze rozumuje? I jak to wszystko zrobic na partycji co jest w raid, czy nie bedzie problemow? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Ciekawy patent, ale wg mnie bezsensowny. Ostatnio instalowałem Seven oraz Ubuntu i jakoś nie robiłem żadnych kombinacji alpejskich. Przy obecnym już XP zainstalowałem Seven na innej partycji, na koniec zainstalowałem Ubuntu. Najpierw pojawia się GRUB i mamy wybór między Ubuntu i "Longhorn", następnie po wybraniu tej drugiej opcji włącza się menedżer z Seven i do wyboru jest właśnie on oraz XP. Można podpiąć wszystkie 3 systemy pod GRUB, ale nie widzę takiej potrzeby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxi77 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Ciekawy patent, ale wg mnie bezsensowny. Ostatnio instalowałem Seven oraz Ubuntu i jakoś nie robiłem żadnych kombinacji alpejskich. Przy obecnym już XP zainstalowałem Seven na innej partycji, na koniec zainstalowałem Ubuntu. Najpierw pojawia się GRUB i mamy wybór między Ubuntu i "Longhorn", następnie po wybraniu tej drugiej opcji włącza się menedżer z Seven i do wyboru jest właśnie on oraz XP. Można podpiąć wszystkie 3 systemy pod GRUB, ale nie widzę takiej potrzeby. A inni pisza, ze jak zainstaluje sie XP, a pozniej viste to jak sie bedzie instalowalo linuxa to trzeba ukryc tamte partycje dzieki temu nie nadpisze ich. Czyli widac Ty nie korzystales z tego tylko najnormalniej w swiecie zainstalowales 1 system xp, pozniej na innej partycji seven, a pozniej na koncu Ubuntu i wszystko git pracuje? Czy to robiles na raid czy na normalnym dysku podlaczonym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Nie bardzo wiem gdzie takie rzeczy czytałeś i czym niby oni ukrywają te partycje. Do tego nie wiem, co da ukrycie ich skoro GRUB ładuje się w MBR. Jedyny wynik ukrycia Windows (o ile to możliwe), to konieczność ręcznego dopisania go do GRUB. Ja instalowałem wszystkie 3 systemy na jednym dysku (bez RAID) i chodzi tak, jak napisałem wyżej. GRUB jest w MBR i może uruchomić Ubuntu lub menu Windows. Natomiast NT-Loader (czy jak on się tam w Seven nazywa) jest w pierwszym sektorze partycji podstawowej i przełącza pomiędzy XP (na tej partycji) lub Seven na dysku logicznym. W przypadku instalacji Seven na drugiej partycji podstawowej (ja takowej nie posiadałem), to GRUB powinien zobaczyć obydwa pozostałe systemy i być może uda się obejść menu Windows. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxi77 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Dzieki wielkie za odpowiedz! Sprawdze jeszcze jak z raid'em 0 i zabieram sie do instalacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...