Skocz do zawartości
AoT_Hunter_PL

Samsung 2233bw (opinie, Sugestie)\alternatywa Dla T220\240hd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy może się ktoś wypowiedzieć na temat samsunga 2233BW .

Mam zamiar kupić jakiś monitor siostrze w budżecie 600-650zł MAX

Jedynymi alternatywami które widzę w zastępstwie tego samsunga to GATEWAY 22 HD 2201 (o nim też niewiele wiem) ma bogaty asortyment wyjść i wejść, oraz poczciwy mój LG2252 lub 20 ,19 ale poniżej 22 nie warto teraz inwestować.

W domu u siebie mam LG2252 - ale trochę mnie wkurza nierównomierne podświetlenie na środku ... mam jakieś plamy- paskowate na ciemnym tle widać to tylko z daleka.

Taka sztuka mi się trafiła, poza tym ok. Smużenie widać > dla tych co myślą, że LCD są dla profesjonalnych strzelców:) - ale to może być związane z odświeżaniem pionowym i poziomym poniżej 100Hz

Dobra ale do sedna potrzebuję dowiedzieć się jak w tym Samsungu wygląda sprawa Tn-owskich kolorów podświetlenia, (równomierności) oraz sprawa bieli , i pseudo czerni.

Siostra potrzebuje głównie do pracy, filmów czasem jakaś gierka typu simsy wiec te 5ms w zupełności wystarczy.

A więc potrzebowałbym opinii użytkowników co do tego monitora wiem już, że podstawkę ma lichą ale coś z tym wykombinuję.

Acha dopisze wam śmieszną rzecz dobrze, że monitor ma d-suba oprócz DVi (ta wersja BW) bo będę go próbował narazie podpiąć pod gf 2mx hehe nieźle co ;] chwilowo siostra będzie musiała się tak pobawić zanim nie kupie jej okazjonalnie lepszej grafy.

Edytowane przez AoT_Hunter_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam ten monitor i uważam, że jak za te pieniądze jest świetny. Wygląda ładnie, trochę bolą przyciski do osd z boku (w tym przycisk power), ale idzie się przyzwyczaić. Mocowanie na podstawce sprawiło mi trudność, ale w końcu udało się wszystko wcisnąć - przy klepnięciu od góry buja się, ale raczej nic się nie przewróci :)

Podświetlenie jest równomierne (w porównaniu z innymi LCD z którymi mam styczność, w tym dużą ilością LG W2252TQ i Benq G2200). Delikatne smugi na górze/dole, widoczne jedynie przy całym ciemnym tle. Z bielą się jeszcze dokładniej nie bawiłem, wystarcza mi to co uzyskałem po 5 minutach grzebania w OSD.

Smużenie też ciężko dostrzec i da się spokojnie w coś pograć.

Ja polecam :) Jeśli masz jakieś pytania to wal śmiało :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam dzięki za info co to tych ciemnych miejsc z góry lub z doły Tn-ki to prawie każda tak będize miała, ale przemawia za + że środek jest w miarę równomiernie podświetlony niestety u mnie w LG tak miodzio nie ma.

Właśnie wkurza mnie to że producenci przy projektowaniu podstaw nie uwzględniają dużego pochyłu do przodu.

Przecież wiadomo, że jak ktoś che obejrzeć film na łóżku to 80% przypadków ma monitor na poziomie wyższym niż "łoże :P " i chCe go obejrzeć na leżąco a nie na siedząco ... to jest chore wg. mnie z tym pochyłem.

Ale może się da o parę stopni do przodu tylko, że ciężko idzie i nie sprawdzałeś dokładniej .. wiele osób miało problem z LG2252 bo za duży opór stawiał względem użytkownika:P a idzie go ciutkę do przodu pochylić choć jak dla mnie to za mało.

A takie pytanie jak się prezentują ogólnie kolory względem LG2252? > bo mi się wydaje ze ten lg ma jakiś delikatny odcień poświaty gradientu zieleni w swojej palecie barw jeśli chodzi o kolorystykę na zdjęciach. (nic nie grzebałem w kolorach są domyślnie tam poustawiane na 50%, GAMMA NA 0 - NA -50 JEST FAJNIE ALE CIEMNO ;P,)

Edytowane przez AoT_Hunter_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widziałem tych dwóch monitorów obok siebie, żeby porównać kolory. Do przodu raczej nie idzie go wychylić - ale poszukaj w specyfikacjach, tam może być coś napisane o wychyleniu rzędu 5 stopni, co ja mogłem przegapić po prostu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam już zakupiłem ten monitor znalazłem go obecnie za 609zł ( Na allegro o 20 parę droższe) sprzedawca w tej cenie posiada jeszcze 2 sztuki na allegro wystawił te same o 20 parę zł drożej.

Jeśli Admin nie będzie zły na mnie wklejam tu link bezpośrednio do sklepu internetowego tego Pana.

jest tam też odnośnik do jego konta na allegro ma same pozytywy.

Link do skelpu mpcomp.

Jak przybędzie monitor zrobię jakieś testy i wstawię tutaj swoje relacje w miarę możliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiada ;)

Ogólnie posiada kilka ciekawych regulacji, ustawień kontrastu, gamma itp. Profile są, aczkolwiek ja korzystam z Custom, bo najlepiej dostosować to pod siebie :)

Ja monitor mam od dziś, cóż mogę powiedzieć - naprawdę rewelacja. TN owszem swoje wady pokazuje, na dole świeci jasno, im wyżej tym jest ciemniej, no i to widać - tego nie da się ukryć :) Na początku czułem się poirytowany patrząc na to xd ale po odpowiednim ustawieniu, na monitorze + karcie graficznej uzyskałem kompromis, i już mi to nie przeszkadza :)

Monitor mam po DVI, xboxa po VGA, oba rewelacja. Na DVI wiadomo ostry obraz ;) Kolory nasycone, monitor prezentuje się bardzo elegancko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TN owszem swoje wady pokazuje, na dole świeci jasno, im wyżej tym jest ciemniej, no i to widać - tego nie da się ukryć :)

Na jak ustawionej jasności to zaobserwowałeś, jeśli jest jasność ustawiona na 90- 100% to prawie przy wszystkich monitorach na TN jest widoczne nierównomierne podświetlenie, szczególnie jak monitor ma dwie lampy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na każdej ;)

Aktualnie podświetlenie 30, nawet zmniejszony lekko na grafice, no i jest ciemniej na samej górze. Zniwelowałem to do takiego stopnia, że już tego nie odczuwam ;)

mozesz dac zdjecie na roznych kolorach?

Mozesz dac tez zdjecie czerni? I podczas ladowania Windows czarny ekran z paskiem ładowania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi