Slayer Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 No dzisiaj odbieram swojego "twardego" ;) i mam do was pytanie- jakbyście podzielili i jakiego byście użyli formatu? Ja planuję wszystko zrobić na NTFS , gdyż FAT 32 by niepotrzebnie "rozciągnął" wielkość plików, a że mam wiele małych plików na HDD myslę, że wybór będzie słuszny. Win ME/9x też już nie będę używał. I ilość partycjii- 3 GB na XP + programy jak Office, Corel i takie tam <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły ( Norton, flashget i inne). Jeszcze 2 partycję na Linuxa ( ile styknie?). I jeszcze jedno - dzielić resztę czy zostawić 3 partycję 115 GB ( po odliczeniu Linuxa i XP) ? :D Ja ma się to do wydajności ? Czy tak duża partycja nie przydławi dysku, czy nie będzie różnicy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 1. 5GB na winde (partycja podstawowa) NTFS 2. 5-10 GB na linuxa (podstawowa, później można ją podzielić podczas instalacji linuxa na odpowiednie części reszte podziel na 2, a to co tam nagrasz to już twoja sprawa warto si też zastanowić nad fatem na tych pozostałych partycjach, ponieważ fata łatwiej jest podmontować pod linuxem niż ntfsa acha, dobrym rozwiazaniem jest zrobienie na końcu dysku jakiejś małej partycji, powiedzmy 2-3 giga i tam wrzucenie wszystkich tempów z windy no i pliku wymiany, wtedy masz kontrole nad wszystkim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 tak jak mowisz na system okolo 3 - 4 GB na linuxa ile ci tam potrzeba i reszta na inne <span style="color:red;">[ciach!]</span>ly (od czego sa katalogi), kalster na NTFS 4 kilo wyzej nie ma sensu, a ponizej spadnie wydajnosc za bardzo andriu... plik wymiany najlepiej zrobic na poczatku HD nie na jego koncu.. i jezeli mamy w systemie tylo jeden HD to najlepiej zrobic plik wymiany na tej partycji co winda. jak dysponujemy jeszcze jednym HD i do tego szybszym wtedy jest sens robic plik wyminy na nim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Czy "4 kilo" w NTFS to ustawienie standardowe? Update- już wiem- tak, to jest ustawienie standardowe-4096 bajtów ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...