user128 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Witam Posiadam takie chlodzonko na procu jak w temacie czyli ac freezer 64 i postanowilem do niego zakupic jakis fan controler poniewaz ten wiatrak robi u mnie taki szum ze wytrzymac nie idzie chodzi na 2200rpm (standardowo) i skrecalem go dotychczasowo programem do ~1200rpm i wtedy byl znosny...Zakupilem dzisiaj controler fan mate zalmana i chcialem to podlaczyc pod ten wiatrak ale okazalo sie ze wiatrak i ten fan mate ma inne wtyki z wiatraka wychodza 4 kable a z fan mata 3 i tutaj klania sie moje pytanie. da rade to ze soba podlaczyc np rozproc wtyki z wiatraka i fana i spiac je na krotko czyli czerwony do czerwonego czarny do czarnego itd?? tylko zostal by jeden kabelek od wiatraka (niebiski) i co z nim zrobic wtedy?? Jestem zielony w tym temacie dlatego zwracam sie z prosba o pomoc do forum Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Nie da rade podłączyć wentylatora do tego złącza 3 pin? Ten 1 kabel jest od PWM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
user128 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Uuu to mam problem ;/ A sa jakies fan controlery zeby pasowaly do tego freezera?? Dzieki za odp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobras Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Jeżli nie boisz sie tego rozpróć to morzesz to zrobić tak: odcinasz końcówkę od wentylatora z fryzjera, kupujesz (masz zdobywasz) końcówkę 3 pinową taką jak jest w wentylatorze bez pwn, lutujesz lub dobrze skręcasz, izolujesz i gotowe. Tylko zy jest sens to próc skoro programowo morzesz zmiejszac ilosc obrotow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
user128 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Powiem tak z tymi programami do skrecania obrotow to jest czasami lipa bo to nie chodzi tak jak powinno poniewaz czasami potrafi on zatrzymac wiatrak itd juz kilka razy tak mialem dlatego chcial bym zamontowac jakis fan controler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 potrafi on zatrzymac wiatrak Wentylator A Wiatrak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
user128 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Dzieki za pomoc, tema do zamkniecia ja mam juz swoja odpowiedz chyba ze innym sie rzyda :) Andrew777 mogles powstrzymac sie od ostatniej odpowiedzi poniewaz rozruzniam te pojecia, a pisze wiatrak zamiast wentylator z wygody. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Jeżli nie boisz sie tego rozpróć to morzesz to zrobić tak: odcinasz końcówkę od wentylatora z fryzjera, kupujesz (masz zdobywasz) końcówkę 3 pinową taką jak jest w wentylatorze bez pwn, lutujesz lub dobrze skręcasz, izolujesz i gotowe. Tylko zy jest sens to próc skoro programowo morzesz zmiejszac ilosc obrotow. Ale po co tak komplikować sobie życie wystarczy wypiąć dwa kabelki z wtyczki wentylatora (czarny i czerwony albo żółty) i włożyć je do pozyskanej skądś tam wtyczki 3 pin. Bez prucia cięcia, lutowania, spawania, izolowania itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobras Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Ale po co tak komplikować sobie życie wystarczy wypiąć dwa kabelki z wtyczki wentylatora (czarny i czerwony albo żółty) i włożyć je do pozyskanej skądś tam wtyczki 3 pin. Bez prucia cięcia, lutowania, spawania, izolowania itd. według mnie na jednp wychodzi tak i tak trzeba jedna rozbroic i zlozyc w innej 3 pinowej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Przełożenie styków do innej wtyczki to wg. mnie nie to samo co cięcie, lutowanie i izolowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
user128 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Problem juz rozwiazany, tylko ze nie potrzebnie kupilem tego fan mata ;/ znajomy mi pomogl poprostu uaktualnil bios i cos tam poprzestawial ze wiatraczek chodzi sobie teraz na ~1000rpm i jak sie temp zwieksza obroty w gore ida same wczesniej mialem te opcjie zablokowane w biosie ale tak czy inaczej jest juz teraz cisza maksymalna :D Dzieki za pomoc Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...