Skocz do zawartości
860lacov

Kalkulator Texas Instruments Ti-84+ Brać Bez Gwarancji?

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze niedawno ten temat dotyczył czegoś innego, ale wygląda na to, że zaczął umierać.

Po kilku dniach stwierdzam, że widocznie liczenie w gradach jest niemożliwe (pomijając używanie ro).

Mem za to inne pytanie.

Mogę wyjąć ten kalkulator (nowy w opakowaniu) za ok 160zł.

Na 99% przy odbiorze będę mógł sprawdzić sprawność kalkulatora.

Czy w takim razie warto kupić go bez gwarancji?

Niedawno na allegro były 4 sztuki z gwarancją na 6 miesięcy, ale niestety nie zdążyłem kupić. Kosztowały z wysyłką 211 zł.

Podejrzewam, że nie są to bardzo psujące się maszyny, ale może ktoś z was zna sprawę z autopsji.

Będę wdzięczny za szybką reakcję gdyż decyzję muszę podjąć do 16.04.2009

Edytowane przez hot_lopez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy to nie jest tak, że aby przeliczyć jakąś tam wartość na grady dajmy na to 2.12345 wystarczy odpalić opcję tan^-1 , a następnie wpisać naszą wartość czyli :

tan^-1 2.12345 i równa się. Naszym wynikiem jest wynik podany w gradach, centy-gradach itd.

Przynajmniej ja tak robię na geodezji i nikt się nie czepia. Choć są to tylko podstawy to różnie może być lub być może czegoś nie zrozumiałem i chodzi jeszcze o coś innego.

Z tego co widzę, a raczej z fotek znalezionych w necie to ten Texas ma taką funkcję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że kolega po fachu :)

No nie go końca jest tak jak napisałeś.

Jeśli masz jakąś liczbę i wrzucisz ją pod tan^-1 to owszem wyjdzie Ci kąt, ale w takim systemie jaki jest ustawiony w kalkulatorze.

Dajmy na to, że ustawione są stopnie. Wtedy wynik wyjdzie w stopniach.

A chodziło mi o coś trochę innego.

Mierzymy kąty instrumentem. Mamy sporo wyników i trzeba jest podstawić pod jakąś funkcję np sinus. Jeśli kalkulator nie ma systemu gradowego to wyjdą nam głupoty po podstawieniu danych. Chyba, że zrobimy tak:

Ustawimy kalkulator na miarę radianową i zrobimy sin(kąt w gradach/(200/Pi))

Wtedy wynik będzie poprawny.

Ponieważ zmieniłem treść tematu to polecieliśmy z OT za co przepraszam.

I ponawiam pytanie z pierwszego posta

Edytowane przez hot_lopez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi