860lacov Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 (edytowane) Jeszcze niedawno ten temat dotyczył czegoś innego, ale wygląda na to, że zaczął umierać. Po kilku dniach stwierdzam, że widocznie liczenie w gradach jest niemożliwe (pomijając używanie ro). Mem za to inne pytanie. Mogę wyjąć ten kalkulator (nowy w opakowaniu) za ok 160zł. Na 99% przy odbiorze będę mógł sprawdzić sprawność kalkulatora. Czy w takim razie warto kupić go bez gwarancji? Niedawno na allegro były 4 sztuki z gwarancją na 6 miesięcy, ale niestety nie zdążyłem kupić. Kosztowały z wysyłką 211 zł. Podejrzewam, że nie są to bardzo psujące się maszyny, ale może ktoś z was zna sprawę z autopsji. Będę wdzięczny za szybką reakcję gdyż decyzję muszę podjąć do 16.04.2009 Edytowane 14 Kwietnia 2009 przez hot_lopez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamSon Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 A czy to nie jest tak, że aby przeliczyć jakąś tam wartość na grady dajmy na to 2.12345 wystarczy odpalić opcję tan^-1 , a następnie wpisać naszą wartość czyli : tan^-1 2.12345 i równa się. Naszym wynikiem jest wynik podany w gradach, centy-gradach itd. Przynajmniej ja tak robię na geodezji i nikt się nie czepia. Choć są to tylko podstawy to różnie może być lub być może czegoś nie zrozumiałem i chodzi jeszcze o coś innego. Z tego co widzę, a raczej z fotek znalezionych w necie to ten Texas ma taką funkcję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 (edytowane) Widzę, że kolega po fachu :) No nie go końca jest tak jak napisałeś. Jeśli masz jakąś liczbę i wrzucisz ją pod tan^-1 to owszem wyjdzie Ci kąt, ale w takim systemie jaki jest ustawiony w kalkulatorze. Dajmy na to, że ustawione są stopnie. Wtedy wynik wyjdzie w stopniach. A chodziło mi o coś trochę innego. Mierzymy kąty instrumentem. Mamy sporo wyników i trzeba jest podstawić pod jakąś funkcję np sinus. Jeśli kalkulator nie ma systemu gradowego to wyjdą nam głupoty po podstawieniu danych. Chyba, że zrobimy tak: Ustawimy kalkulator na miarę radianową i zrobimy sin(kąt w gradach/(200/Pi)) Wtedy wynik będzie poprawny. Ponieważ zmieniłem treść tematu to polecieliśmy z OT za co przepraszam. I ponawiam pytanie z pierwszego posta Edytowane 14 Kwietnia 2009 przez hot_lopez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...