zoltodziobek Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Z tego co wiem, to są trzy rodzaje wentylatorów: A - o stałych obrotach przy danym napięciu, B - o zmiennych obrotach zależnych od temperatury (czujnik termiczny) C - zaopatrzone w funkcję PWM (na czym to polega?) Ponoć do płyt głównych wiatraki mogą być podpięte na: 1 - 3-PIN (te nieregulowalne z ich poziomu?) albo 2 - 4 -PIN (te autoregulowalne?) przy czym te na 4-PIN kontrolują obroty wentylatorów zapewne w oparciu o BIOS. Z kolei dostępne są jeszcze takie wynalazki jak kontrolery obrotów wentylatorów (panele kontrolne, panele sterujące). Tu z kolei są dwa rozwiązania: I - Panele sterowane ręcznie na wtyczki 3-PIN z regulowanym napięciem za pomocą potencjometru, które jedni chwalą, bo kontrola ręczna, a inni ganią, bo na czuja. II - Panele dysponujące czujnikiem(ami), w oparciu o które sterowanie odbywa się automatycznie w pewnym przedziale bodajże woltażu, które jedni chwalą, bo reagują poprawnie i automatycznie, a inni ganią, bo nie wiemy często jak zmieniają obroty (jeśli nie ma ekraniku z parametrami RPM). Mam pytanie, bom greenhorn: Jak wymienione kategorie wentylatorów (może jeszcze są inne rozwiązania dla fans?) współpracują z płytami głównymi (podałem dwa rozwiązania dla mainbords, ale może są jeszcze inne) oraz jak z panelami kontroli obrotów (fan speed controllers też mają swoje ograniczenia choćby wiele do 7V)? Chodzi mi o to, przy których kombinacjach sprzętowych uda się uzyskać regulowaną prędkość automatyczną/ręczną, a przy których się jej nie uzyska. Chcę kupić trzy wiatraki i chciałbym mieć zapewnioną możliwość regulacji obrotów. Chciałbym jednak posiąść pełną wiedzę odnośnie możliwości, jakie zapewnia obecna technologia dla nowych i starych płyt głównych, paneli oraz tego, co w zakresie obrotów oferują krytykowane obudowy i-Box np. modele Lion zaopatrzone w panele sterujące. Jakie możliwości mają i dają tez obudowy? W sumie myślę o panelu kontrolnym sterowanym automatycznie, np. Lian Li (interesuje mnie tylko rozmiar 3,5"), jeśli zapewni mi regulację w zakresie 67%-100% maksymalnej prędkości wiatraka, a ten miałby zapewniać: http://www.mod-planet.com/lian-li-tr-3-na-...ztacie,265.html Jakbym kupił Scythe Slip Stream 1200, to mógłbym go skręcić do 800 obrotów, zatem miałbym możliwość regulacji, co prawda ograniczonej ale wystarczającej, w celu uzyskania ciszy. Problem tylko co, z czym, jak działa, gdzie wtyknąć czujniki temperatury dla paneli z automatyką obrotów, ect. Za wyczerpujące informacje z góry wszystkim dziękuję, a na pewno taki wątek przyda się wielu nowicjuszom. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Strasznie skomplikowałeś sprawę, wszystkie wentylatory kręcą się ze stałą prędkością przy stałym napięciu. Ten "czujnik temperatury" to regulator obrotów, przy większej temperaturze otoczenia puszcza większe napięcie. Regulacja obrotów zawsze odbywa się przez zmianę napięcia, nie ważne czy przy pomocy regulatora czy sterowania z płyty i potrzebne są do tego tylko 2 kabelki w wentylu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciukacz Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 moze warto tez upewnic kolege ze te 4-pinowe (PWM) mozna najczesciej (a jest to zalezne od opcji dostepnych w biosie) kontrolowac za pomoca oprogramowania czasem wrecz dowolnie ustawiajac krzywa temperatura-rpm (to juz kwestia softu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltodziobek Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 moze warto tez upewnic kolege ze te 4-pinowe (PWM) mozna najczesciej (a jest to zalezne od opcji dostepnych w biosie) kontrolowac za pomoca oprogramowania czasem wrecz dowolnie ustawiajac krzywa temperatura-rpm (to juz kwestia softu)To może jeszcze prosiłbym o wyjaśnienie, czy taki panel Lian Li TR-3 albo Aerocool Aerocool EasyWatch, aby wykorzystać swoje właściwości, wymaga zwykłego wiatraka, wiatraka z RPM. Ciekawe co by było, gdyby wiatrak, który sam w sobie ma funkcję THERMAL był podłączony do takiego panelu jak w/w Lian Li lub Aerocool i jakby z nimi współpracował, np. Arctic Arctic Cooling Fan Pro TC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Do panelu wystarczą Ci 2 kable, żółty w niektórych regulatorach do odczytu prędkości. Podłączanie wentylatora z TC do regulatora nie ma sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...