Skocz do zawartości
macin

Desktop Do Multimediów I Do Grania

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam złożyć taki oto zestaw:

obudowa - NOX MEDIA BLACK - http://www.cooling.pl/nox-media-black,produkt,458256.html

płyta - GIGABYTE GA-MA790GP-DS4H

procek - AMD Phenom II x3 720 AM2+ Black Edition BOX

pamięć - 4GB OCZ

zasiłka - BeQuiet 500W

hdd - Samsung F1 1TB

dvd - Pioneer narywarka

karta sat - SkyStar HD 2

karta DVB-C - CableStar HD 2

I tu pytanie: Póki co będę jechał na integrze. Czy po zakupie dodatkowego GPU będzie możliwość wyłączenia tej karty i działaniu tylko na zintegrowanej (oszczędność energii)?

Chodzi o to że przeważnie będzie to HTPC, ale pograć by się chciało to wtedy włączam dodatkową kartę i leci.

Następne pytanie: Jak myślicie jaką grafę zmieszczę do tej budy? Do roździałki 1366/768 (plazma 50") oczywiście max detale (X3 Terran, Fallout 3, Crysis WH)

A na koniec: jakie chłodzenie na proca wejdzie (cisza i wydajność)?

Edytowane przez macin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze szkoda, że nie można np. w biosie wyłączyć grafy i jechać na integrze a w miarę potrzeby włączyć i już. Jeżeli chodzi o chłodzenie to myślałem na ninja mini ok 130zl. TR Ultra 120 jest wyższy od całej budy:)

A co do grafy to z tego co wyczytałem nie może być dłuższa niż jakieś 20cm. A kasa na grafę? Hmm taka żeby w w/w rozdzielczości poszła na max w w/w tytułach:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zauważyłem że ta buda ma 14 cm wysokości :) Zmieściło by się chyba scythe shuriken albo jak mówiłeś ninja mini. Jeżeli karta mam mieć 20 cm i ma to być jakaś bdb karta to będzie trudno znaleść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak jest w desktopach, ale w laptopach działa coś takiego jak power express czy jakoś tak i automatycznie w locie przełącza integre na zewnętrzną i odwrotnie, możliwe, że dałoby się to jakoś uruchomić na desktopie tylko musiałbyś przełączać monitor lub połączyć go zarówno do integry jak i do zewnętrznej. Musiałbyś się tym pobawić. Ta plazma pewnie ma 2xDVI albo dvi i hdmi więc mógłbyś spróbować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta plazma pewnie ma 2xDVI albo dvi i hdmi więc mógłbyś spróbować.

Plazmy raczej są trudnym przypadkiem jeśli chodzi o podłączanie do kompa, jeśli jest w niej 1 d-sub to już jest dobrze, imho zostanie podłączenie przez hdmi.

macin co do grafy to jeśli nie będzie dłuższa od mobo to nie powinno być problemów z zamontowaniem, ale zapomnij o cichym i wydajnym chłodzeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o podłączenie do plazmy to problemu nie ma, aby wpiąć każdą grafę osobno. Mam 5080XA Pionka i obraz z kompa jest... cud.

NeoMagNet - a to rozwiązanie jest programowe? Jeżeli tak to może faktycznie da się to zrobić. Podłącze po 2 różne inputy hdmi i po sprawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jest to zawarte w sterownikach ATI. Tylko jak pisałem nie wiem czy działa to na desktopie. Gdybym miał mobo na780G sprawdziłbym już dawno.

http://pclab.pl/art26659-4.html <- Chodzi mi dokładnie o to, mam laptopa na Pumie i działa to bardzo dobrze. Musiałbyś dobrze pokombinować i poszukać na necie informacji czy da się to jakoś uruchomić na desktopie.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi