Skocz do zawartości
atsiv

Wyłączanie Programu Po Określonym Czasie

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym napisać prosty skrypcik na zaliczenie, jego zadaniem ma być wyłączenie programu po określonym czasie. Załóżmy, że odpalam byle jaki program i po dwóch minutach zostanie on wyłączony... Mniej więcej to wyglądałoby tak:

nautilus

sleep 120 (sekund)

Wszystko fajnie, tylko, że nautilus jest programem graficznym i druga komenda (sleep 120) dopiero zacznie działać wtedy, gdy wyłączę nautilusa.W innym przypadku w konsoli będą pokazywane logi, dopiero jak ja wypłaczę nautilusa, to wtedy zacznie działać sleep 120. Takie coś to mnie nie bawi bo ja chcę aby nautilus sam bez mojego udziału wyłączył się po 120 sekundach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumie, chodzi tu o kill. No dobra dałem radę, dzięki panowie.

Jeszcze jedno małe pytanko. Musiałem zrobić jeszcze jedno zadanie z poleceniem echo. Załóżmy:

echo Ala ma kota > tekst

echo Jas ma psa >> tekst

echo Czerwony maluch >> tekst

...

...

Załóżmy, że w tym pliku mam 20 linijeczek tekstu i są w nim dwie takie same linijki Jas ma psa

a) jak zrobić aby usunął jedną

b) jak zrobić aby usunął obie

c) jak zrobić aby zmienić Jas ma psa na Malgosia ma rower

To wszystko mam zrobić w konsoli, jeszcze tylko to i już więcej nie męczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi