atsiv Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Chciałbym napisać prosty skrypcik na zaliczenie, jego zadaniem ma być wyłączenie programu po określonym czasie. Załóżmy, że odpalam byle jaki program i po dwóch minutach zostanie on wyłączony... Mniej więcej to wyglądałoby tak: nautilus sleep 120 (sekund) Wszystko fajnie, tylko, że nautilus jest programem graficznym i druga komenda (sleep 120) dopiero zacznie działać wtedy, gdy wyłączę nautilusa.W innym przypadku w konsoli będą pokazywane logi, dopiero jak ja wypłaczę nautilusa, to wtedy zacznie działać sleep 120. Takie coś to mnie nie bawi bo ja chcę aby nautilus sam bez mojego udziału wyłączył się po 120 sekundach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drainer Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 nautilus& sleep 120 zamykanie mozna rozwiazac wysylajac sygnal SIGQUIT do danego procesu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atsiv Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Dzięki, jak dla mnie to już to ;) nawet jest ok. zamykanie mozna rozwiazac wysylajac sygnal SIGQUIT do danego procesuCzy mógłbyś to bardziej przybliżyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 man kill oraz kill -l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atsiv Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Rozumie, chodzi tu o kill. No dobra dałem radę, dzięki panowie. Jeszcze jedno małe pytanko. Musiałem zrobić jeszcze jedno zadanie z poleceniem echo. Załóżmy: echo Ala ma kota > tekst echo Jas ma psa >> tekst echo Czerwony maluch >> tekst ... ... Załóżmy, że w tym pliku mam 20 linijeczek tekstu i są w nim dwie takie same linijki Jas ma psa a) jak zrobić aby usunął jedną b) jak zrobić aby usunął obie c) jak zrobić aby zmienić Jas ma psa na Malgosia ma rower To wszystko mam zrobić w konsoli, jeszcze tylko to i już więcej nie męczę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Ad c sed -i 's/Jas ma psa/Malgosia ma rower/' tekst Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...