bodo Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 (edytowane) Witam! Na wstępie napisze konfiguracje: Zasilacz: Chieftec 750W mobo: Gigabyte EP45 DS4 cpu: q9550 ram: 2x2gb Kingston gpu: Gigabyte Radeon 4850 1 GB pasywny + 12cm fan hdd: seagate 500gb sata 32mb Mam pewien problem, a mianowicie podczas instalacji np. gier z obrazow (duzych gier typu gta iv, wiedzmin, ut3) komputer sie zawiesza - dzieje sie to po kilku / kilkunastu procentach instalacji, kursor staje, na nic nie reaguje, tylko reset. Wczesniej problem byl z bluescreenem ktory sygnalizowal problem z plikiem ati2dvag.dll. Komputer byl na serwisie, zupgredowali bios i problem zniknal, ale zwis przy instalacjach nadal wystepuje. Komp testowany s&m, memtest, prime, victoria, etc. Kazdy test bez problemu przechodzi. Temperatury ok. Jakies solucje ? Bo ja trace pomysły :/ pozdrawiam Edytowane 9 Kwietnia 2009 przez bodo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 HDtune i sprawdź czy dysk nie ma bad sectorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 ... Jakies solucje ? Bo ja trace pomysły :/ pozdrawiam Jednym z podejrzanych jest napęd optyczny (nie napisałeś jaki jest) , jeśli masz inny sprawdź z innym. Wyjmij jeden moduł RAM (najlepiej przetestuj je wcześniej oddzielnie GoldMemory) Jaki system operacyjny? Może jakaś infekcja się przyplątała razem z oprogramowaniem monitorująco-testującym. Na wszelki wypadek można postawić od nowa system i instalować wszystko bez dostępu do sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodo Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Jednym z podejrzanych jest napęd optyczny (nie napisałeś jaki jest) , jeśli masz inny sprawdź z innym. Wyjmij jeden moduł RAM (najlepiej przetestuj je wcześniej oddzielnie GoldMemory) Jaki system operacyjny? Może jakaś infekcja się przyplątała razem z oprogramowaniem monitorująco-testującym. Na wszelki wypadek można postawić od nowa system i instalować wszystko bez dostępu do sieci. Napęd optyczny jest firmy samsung, ale ja mam na mysli instalacje z obrazów poprzez wirtualne napedy, chociaz jak z plyty instalowalem cod 4 to bylo to samo. Sproboje z Ramem. System to win XP prof sp3. Reinstalacja systemu nic nie daje, a jezeli chodzi o infekcje to niemozliwe - przewrazliwony jestem na tym punkcie, uzywam NODa, czesto skanuje tez skanerami on line roznych firm + ad aware. btw. tymczasem skanuje dysk HD Tune Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Napęd optyczny jest firmy samsung, ale ja mam na mysli instalacje z obrazów poprzez wirtualne napedy, chociaz jak z plyty instalowalem cod 4 to bylo to samo. Sproboje z Ramem. System to win XP prof sp3. Reinstalacja systemu nic nie daje, a jezeli chodzi o infekcje to niemozliwe - przewrazliwony jestem na tym punkcie, uzywam NODa, czesto skanuje tez skanerami on line roznych firm + ad aware. ... Antywirus zazwyczaj nie wykryje szkodliwego oprogramowania które wirusem nie jest. Jeśli masz wirtualne napedy to już jest to istotna modyfikacja systemu mogąca wpływać na niestabilność. Kiedyś zainstalowałem jakiś wirtualny napęd który w rzeczywistości wykonywał w tle inspekcję HDD i łączył się z jakimś serwerem (coś takiego może spowodować zwis) Na początek odcinam wszystkie usługi systemowe umożliwiające włamanie się do systemu lub utrudniające kontrolę stanu systemu. Nie używam żadnych antywirusów bo to utrudnia mi tylko ocenę czy wszystko jest OK. Po świeżej instalacji kontroluję listę procesów w systemie, listę atywnych usług i nie pozwalam aby jakiekolwiek oprogramowanie spoza listy się uruchamiało. Przydatny do tego jest Startup Menager i MsConfig. Nie pozwalam również na żadne automatyczne aktualizacje. Antywirus nie wykryje również włamania do komputera. Typowo zainstalowany system ma dużo różnego śmiecia urochamianego poprzez rejestr lub co gorsza obce usługi (do wykrycia obcych usług przydatny jest MsConfig) Siedzi to w sterownikach kart graficznych, muzycznych, w nero, w adobe i.t.d. U mnie XP SP3 po uruchomieniu ma 14 procesów (15 po uruchomieniu menagera zadań) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodo Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Antywirus zazwyczaj nie wykryje szkodliwego oprogramowania które wirusem nie jest. Jeśli masz wirtualne napedy to już jest to istotna modyfikacja systemu mogąca wpływać na niestabilność. Kiedyś zainstalowałem jakiś wirtualny napęd który w rzeczywistości wykonywał w tle inspekcję HDD i łączył się z jakimś serwerem (coś takiego może spowodować zwis) Na początek odcinam wszystkie usługi systemowe umożliwiające włamanie się do systemu lub utrudniające kontrolę stanu systemu. Nie używam żadnych antywirusów bo to utrudnia mi tylko ocenę czy wszystko jest OK. Po świeżej instalacji kontroluję listę procesów w systemie, listę atywnych usług i nie pozwalam aby jakiekolwiek oprogramowanie spoza listy się uruchamiało. Przydatny do tego jest Startup Menager i MsConfig. Nie pozwalam również na żadne automatyczne aktualizacje. Antywirus nie wykryje również włamania do komputera. Typowo zainstalowany system ma dużo różnego śmiecia urochamianego poprzez rejestr lub co gorsza obce usługi (do wykrycia obcych usług przydatny jest MsConfig) Siedzi to w sterownikach kart graficznych, muzycznych, w nero, w adobe i.t.d. U mnie XP SP3 po uruchomieniu ma 14 procesów (15 po uruchomieniu menagera zadań) To możesz zamieścic tutaj liste procesów które muszą być w systemie :) btw. HD Tune wskazuje, że wszystko jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 (edytowane) To możesz zamieścic tutaj liste procesów które muszą być w systemie :) ... Mogę napisać które mam (bo może jeszcze da się coś wyciąć bez iszkody dla funkcjonalności) tryb awaryjny: crss.exe explorer.exe lsas.exe services.exe smss.exe svchost.exe (kilka sztuk) System System Idle Process userinit.exe (na chwilę) winlogon.exe w trybie normalnym dodatkowo: alg.exe Nic więcej nie potrzeba chyba że do drukarki. Poza kontrolą listy procesów Istotne jest wyłączenie niebezpiecznych usług jeśli się z nich nie korzysta. U mnie zostaje wyłączone ponad 20 usług zaczynając od Server, Telnet, Terminal Services, Task Sheduler, Automatic Updates, Alerter, Messenger, Nvidia Display Driver Service, Remote Registry, Remote Desktop Help Sesion Manager, Telephony i.t.d. Edytowane 10 Kwietnia 2009 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Dziwie sie czemu autor posta nie sprawdzil jeszcze stablinosci pamieci programem Memtest32 i ogolnej stabilnosci kompa chociazby Orthosem. Przeciez to sa podstawowe sprawy bez ktorych nic sie nie poradzi! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuey Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 mialem identyczny problem po instalacji jakiegos super najnowszego daemona. od razu wrocilem do starego, wersja 3.47 i problem zniknal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodo Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Oczywiście sprawdzilem stabilnosc komputera za pomoca roznych programow, w 1 poscie zamiescilem ich liste. Moze i jest to problem deamona, ale jak wytlumaczyc zwis podczas instalacji z dvd (orginal cod4) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Oczywiście sprawdzilem stabilnosc komputera za pomoca roznych programow, w 1 poscie zamiescilem ich liste. Moze i jest to problem deamona, ale jak wytlumaczyc zwis podczas instalacji z dvd (orginal cod4) ?Jeśli zwis następuje zawsze dokładnie w tym samym miejscu to raczej soft jeśli po różnych czasach instalacji to raczej sprzęt. Coś się może jednak przegrzewać (pasywna karta jest tu podejrzana) Obniż taktowania karty, FSB do 266, pamięci 533 i daj dodatkowy nawiew na wszystko co się chociaż trochę nagrzewa a nie ma swojego wentylatora. Czyli na kartaę graficzną, NB, SB, HDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodo Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Jeśli zwis następuje zawsze dokładnie w tym samym miejscu to raczej soft jeśli po różnych czasach instalacji to raczej sprzęt. Coś się może jednak przegrzewać (pasywna karta jest tu podejrzana) Obniż taktowania karty, FSB do 266, pamięci 533 i daj dodatkowy nawiew na wszystko co się chociaż trochę nagrzewa a nie ma swojego wentylatora. Czyli na kartaę graficzną, NB, SB, HDD. zwis nastepuje roznie, wszystkie temperatury mam w normie bo je kontroluje, na karcie graficznej mimo ze jest pasywna, zainstalowany jest wiatrak 12x12 cm - takze jest baaaaaaaaardzo schlodzona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...