Skocz do zawartości
Qude

UWAGA Palace sie Athlony...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W ciagu swojej przygody z kompami udalo mi sie popsuc 3 Athlony...

1 z nich nie byl nawet XP, tylko starszym Thunderbird'em 1.2Ghz @ 1.47Ghz przy 1.85V... Chodzil ta przez jakis rok poczym poprostu przestal dzialac. 0 jakich kolwiek fizycznych zmian, odymien, przyciemnien niczego...

To byl moj pierwszy procek, ktory byl chlodzony, moim WC wlasnej rooty z pompka 1000l, rurami 12mm i nagrzewinica od Fiata chlodzana 2 sumonami 120mm na 11V (nominalnie 24v). Tak wiec procek usmazyl sie na zimno... (temeratura jakies 44C)

2 proc to XP DUT 0302 padl przy 2088Mhz i napieciu zaledwie 1.68v... temp. jakies 35-37C !!! (potem mialem problemy z reklamacja.. zakupy via allegro od niejakiego Zrathen'a, ktory teraz niue odbiera telefonu po tym jak mowil mi, ze nowy procek do mnie poszedl... potem niby paczk gdzies zginela i niyby szedl nastepny... tak oto kilka tygodni bylem bez kompa...)

Nie zniechecilo mnie to zabardzo. Kupilem nastepnego Tbred'a.. tym razem nareszcie w moim rodzinnym miescie sie cospokazalo!!! (Głogów to jendak dziura...) Trafilem na 0308 DLT (oczywiscie JIUHB) pochodzil jakies 4dni... i zgon przy 2.2Ghz i napieciu 1.775V !!! Tak dla uzupelnienia te ostatnie dwa padly na 8RDA.

Czekam na kolejnego... o ile w serwisie nie sprawdz, czy proc byl krecony za dzien, moze 2 powinienem miec nowego.. (wlasciwie, to moga sie zorientowac, bo ustawienia o zegarze i magistarli sa przechowywane w epromie wewnatrz CPU.. oczywiscie o ile da sie je odczytac... przydalo by siedorwac specyfikacje AMD z ktorych nozek kozysta sie przy odczycie... mozna by tam pusci kilka volt zaduzo, by nikt nie poznal historii proca przed jego smiercia:))

Tak podsumowujac... Athlony wydaja sie byc dosc delikatne... nie lubia napiecia zybyt wysokiego napiecia.. dla Tbred'ow trudno okreslic wlasciwie jakie bedzie bezpieczne... (raczej nie wiecej niz 1.75V)

Zauwazylem jedna dziwna rzecz.. przed spaleniem kazdy z prockow stawal sie niestabilny... obnizalem wiec magistrale o kilka Mhz.. az do stabilnosci.. kazdy troche jeszcze pochodzil i sie palil. Jesli ktos z was zauwazy podobne objawy u siebie (tj. Proc jest stabilny, a potem nagle nie na tych samych ustawieniach), niech lepiej uwaza!

To chyba tyle.. teraz jak dostane proca chyba rece benda mi sie telepaly, gdy bende zmienial ustawienia FSB i Vcore.. ale nie po to wkoncu kupuje sie Tbred'a 1700, by go nie krecic:)

Pozdrawiam

Qude

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, albo masz pecha albo cos psuje procki (plyta?).

Moj T-bred pracowal tydzien na 2400MHz na napieciu 2V (ze spadkami do 1,92V). Byl stabilny, potem zszedlem do 2300Mhz i napiecia 1,7V bo wkurzal mnie halas z zasilacza. Procek pracowal kilka dni i postanowilem go podkrecic z powrotem na 2400 z tym, ze tym razem dalem napiecie 1,8V. Jak narazie jest stabilny a wczesniej nawet na takim napieciu nie chcial sie windows zaladowac :) Efekt odwrotny do Twojego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta historia lapie mnie za serce normalnie ;), u mnie juz 3 antki chodzily/chodza duzo powyzej nominalnego zegara i jakos nic im sie nie dzieje, a mze masz jakis kiepski zasliacz ktory nierowno (duzy zakres wahan) podaje ci napiecie na vcore wykonaczajac w ten sposob proce po kolei? bo wiesz antki AZ takie delikatne to nie sa co by o nich nie mowic, oczywiscie istnieje tez ewentualnosc ze masz niesamowitego pecha ;)

wujaszku: taki efekt nazywa sie 'burn in" czyli przepalenie proca, po okresie pracy na wyzszym napieciu i wyzszym zegarze, uklad sie 'przyzwyczaja' do pracy z wiekszym obciazeniem i w efekcie mozna mu dac troche mniejsze napiecie do stablinej pracy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta historia lapie mnie za serce normalnie ;), u mnie juz 3 antki chodzily/chodza duzo powyzej nominalnego zegara i jakos nic im sie nie dzieje, a mze masz jakis kiepski zasliacz ktory nierowno podaje ci napiecie na vcore wykonaczajac w ten sposob proce po kolei? bo wiesz antki AZ takie delikatne to nie sa co by o nich nie mowic, oczywiscie istnieje tez ewentualnosc ze masz niesamowitego pecha ;)

u mnie podobnie tyle że samych 0.13 przerzuciłem z 10 przez swojego kompa i każdy był kręcony na max - kręciłem 0.13 A0 :), potem każdy B0 był i jest kręcony na maxa (połowa z nich chodziła na takich ustawieniach conajmniej 1-2tyg - do wymiany na następnego)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

[bla, bla... o palacych sie Antkach]

Czekam na kolejnego... o ile w serwisie nie sprawdz, czy proc byl krecony za dzien, moze 2 powinienem miec nowego.. (wlasciwie, to moga sie zorientowac, bo ustawienia o zegarze i magistarli sa przechowywane w epromie wewnatrz CPU.. oczywiscie o ile da sie je odczytac... przydalo by siedorwac specyfikacje AMD z ktorych nozek kozysta sie przy odczycie... mozna by tam pusci kilka volt zaduzo, by nikt nie poznal historii proca przed jego smiercia:))

Pozdrawiam

Qude

A skad masz takie sensacyjne wiesci 8O ? Pierwszy raz o czyms takim slysze. Podaj jakiegos linka skad masz takie informacje. Jakos wierzyc mi sie nie chce.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja tez mam nowy procek moze 3 tygodnie a tak go juz pokruszylem ze mi niechcieli przyjac jak chcialem wymienic na DLT3C :( - a wszystko przez te coolery co maja 1 zapiecie to srodkowe - one są dobani przynajmniej dlamnie , ukruszylem ten srodkowy haczyk na culer przez ten chlam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pecha w takim razie :) Moj zasilacz to Fortron/Source 400W - z tego co wiem, to 1 z najlepszych zasilaczy... Zadnego procka (z tych 3) nie ukruszylem (mam wlasnej roboty montowanie bloku - blacha 'z gory' na srubkach, na dole specjalne kolki, w ktore wchodza srubki - dziala wysmienicie - dobry docisk i brak koniecznosci uzywania sily:))

Co do panieci pamietajacego ustawienia - to pislalo o tym w satrenikim chip'e - bylo ogolnie o budowie proceosrow od pierwszych pentiumow. Tak naprawde wtedy zaczelo sie podkrecanie. Najpier P166MMX @ 233 :)

Dokladnie niestety nie pamietam... z tego co wiem, to procesor ma w sobie zegar i to on sam siebie taktuje :)

Mozliwe, ze mam psulska plyte... wczesniej mialem enmic'a (jeszcze wczesniej na ktorej 'odszedl' TB1200Mhz to byl asus A7V133).

Co do napiecia, to jest stabilne jak skala. ogladalem i kazalem w jakim s programie zapisywac logi (chyba CPUcool), potem je ogladalem - byly bez wahan.

Dzieki za wasze posty. Pomysle jeszcze nad przyczyna, dowiedzialem sie jednak, ze XP'ki moga duzo wytrzymac ;) bende prubowal dalej.. az mnie sprzedawca nie zacznie ze sklepu wyganiac gdy przyjde z reklamacja ;))

Jest tylko 1 problem, bo ostatnio krucej moj komp dziala niz brakuje mo proca...;( to jest najgorsze...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pecha w takim razie :) Moj zasilacz to Fortron/Source 400W - z tego co wiem, to 1 z najlepszych zasilaczy... Zadnego procka (z tych 3) nie ukruszylem (mam wlasnej roboty montowanie bloku - blacha 'z gory' na srubkach, na dole specjalne kolki, w ktore wchodza srubki - dziala wysmienicie - dobry docisk i brak koniecznosci uzywania sily:))

Co do panieci pamietajacego ustawienia - to pislalo  o tym w satrenikim chip'e - bylo ogolnie o budowie proceosrow od pierwszych pentiumow. Tak naprawde wtedy zaczelo sie podkrecanie. Najpier P166MMX @ 233 :)

Dokladnie niestety nie pamietam... z tego co wiem, to procesor ma w sobie zegar i to on sam siebie taktuje :)

Mozliwe, ze mam psulska plyte... wczesniej mialem enmic'a (jeszcze wczesniej na ktorej 'odszedl' TB1200Mhz to byl asus A7V133).

Co do napiecia, to jest stabilne jak skala. ogladalem i kazalem w jakim s programie zapisywac logi (chyba CPUcool), potem je ogladalem - byly bez wahan.

Dzieki za wasze posty. Pomysle jeszcze nad przyczyna, dowiedzialem sie jednak, ze XP'ki moga duzo wytrzymac ;) bende prubowal dalej.. az mnie sprzedawca nie zacznie ze sklepu wyganiac gdy przyjde z reklamacja ;))

Jest tylko 1 problem, bo ostatnio krucej moj komp dziala niz brakuje mo proca...;( to jest najgorsze...

Pozdrawiam

Taaak ??????

Z tego co ja wiem to AMD pobiera info o FSB i mnoży sobie przez ustawiony mnożnik - jak by było tak jak piszesz to nic byś nie podkręcił ...

Proc nie ma generatora ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja tez mam nowy procek moze 3 tygodnie a tak go juz pokruszylem ze mi niechcieli przyjac jak chcialem wymienic na DLT3C :( - a wszystko przez te coolery co maja 1 zapiecie to srodkowe - one są dobani przynajmniej dlamnie , ukruszylem ten srodkowy haczyk na culer przez ten chlam

nie przesadzaj! jak sie umiejetnie zaklada to az tak latwo nie ukruszysz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego trzeba kupowac copper shima, wtedy nic zlego sie nie stanie przy zakladaniu radiatora :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dzisiaj pierwszy raz zdejmowałem wentyl z proca :) i jakoś nie ukruszyłem ale robiłem to baaardzo powoli żeby nic się nie zepsuło, ale i tak nie długo sprawie sobie CS tak dla bezpieczeństwa.

Czasami można ukryszyć proca jak zapinka jest za mocna albo zrobiona z twardego materaiłu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego trzeba kupowac copper shima, wtedy nic zlego sie nie stanie przy zakladaniu radiatora :)

Tak wlaśniie. To maleństwo obniża stresy przy zakładaniu. Potym jak ukruszyłem D800 to bardzo szybko znalasłem CS Tt. Polecam wszystkim (nietylko sprawnym inaczej :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi moj stary ahtlonik 1.4 poszedl przy przeprowadzce z K7T Turbo LE na to co w podpisuie - raz tylko sie pokazalo zgloszenie gotowosci mojego GF2pro potem 0 reakcji... :( jest to o tyle dziwne ze proc z przyczyn konfortowo-sluchowych na starym mobo chodzil na 1.2ghz na zmniejszonym napieciu :? jak to sie mowi sh*** hapends :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesory maja wbudowany tzw. uklad PLL ktory mnozy podana czestotliwosc FSB i w ten sposob taktowane sa wszystkie wnetrznosci procesora. W AMD mozna regulowac wielkosc mnoznika a w Intelu jest on ustawiany na zadana i niezmienialna wartosc. Co do uszkadzania procesorow to tez bym sie sklanial do teorii ze blok jest nieuziemiony/zle dolega do proca.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa, CS to bardzo dobra rzecz, choć jeszcze trzeba o nim pamiętać :)

Ja kiedyś sobie wsadzam Antka TB700 i na chama, mocno Titana - patrzę, a CS leży sobie obok :lol:

Teraz to mi wesoło, ale wtedy to normalnie miałem takiego stresa, że myślałem, że padne :)

Proc wyszedł z tego bez szwanku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bloku nigdy nie uziemialem... sprobuje w takim razie jak tylko przyjdzie nowy proc.. blok na pewno dolega bardzo mocno, bo jest przykrecany w 4 miejscach (do okola proca) i zawsze przykrecam dosc mocno (acz kolwiek b. delikatnie :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bloku nigdy nie uziemialem...  sprobuje w takim razie jak tylko przyjdzie nowy proc.. blok na pewno dolega bardzo mocno, bo jest przykrecany w 4 miejscach (do okola proca) i zawsze przykrecam dosc mocno (acz kolwiek b. delikatnie :))

Jezeli przykrecasz blok w 4 miejscach to jest ryzyko ze robisz to nie rowno i na ktoryms boku moze powstawac przeswit. Tak kiedys mialem na Duronie 600. Chlodzenie wodne a temp byla w okolicach 70C :) Kombinowanie wkoncu skonczylo sie ukruszeniem tego proca i jego zgonem.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tego ryzyka nie bylo :) po pierwsze mam elstyczna blecha, ktora trzyma blok, wiec troszke zawsze zamortyzuje, pozatym baardzo staranie przykerecalem blok do plyty.

Ten problem raczej mnie nie dotyczy, bo temp. nigdy nie przekroczyla 4oC... Tak, czy siak dzieki za sugestie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coz ,statystycznie moge dorzucic tylko ze ja mialem doczynienia z kilkoma procami jush made by AMD i ZADEN jeshcze niezdechl. krotka historia:

K6-2 350@470 2.2v->2.8v :] 4lata

Durek600@1050 1.6v@1.89v 3lata

Durek700@950 1.6v@1.89v 2.5roku

Durek1200@1333 1.75v@1.8v 9 miesiecy

Durek1300@1400 1.75v@1.8v 6 miesiecy

Palomino 1600+@1600mhz 1.85v 1.5 roku

Palomino 1700+@1720mhz 1.9v 6 miesiecy

Tbred 1700+ B0@2133 1.6v@1.75v 4 miesiace

Tbred 1700+ B0@2100 1.6v@1.7v 3 miesiace

No i zaden jeshcze nie przejawia spadku wigoru ,zaznaczam ze aktualnie posiadam tylko 2 ,a reszta to moj stary sprzedany znajomym badz tesh zlozone kompy dla znajomych przezemnie ,wszystko na AC ,przyczym najlepszy cooler to spire z miedziana wkladka za 45zl :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze trochę rozegnij te kaczyki na radiatorze. Musza być do siebie równoległe. AMD z tymi colerami oryginalnymi troche przesadza z doginaniem ich do wewnątrz. Ja swój tak rozgiałem ze nawet widelca nie urzywałem, delikatnie wszedł palcem pchany ;)

Nawet bałem się że jest za lózno docisnięty.. ale 38-39 stopni w spoczynku to chyba nie jest zle ;)

A jak ktoś ma problemy z dużyyymi raczkami i kruszy procesory to polecam te płytki termala git sprawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]MarcinXP ,zanim ludzie zaczna sie brechtac z ciebie to ci radze poprawic podpis  :wink: "overclocked"

I came ? 8O

Mega LOL i gosc pisze ze jest z NY. N mozliwe ale na pewno nie ma dobrej pracy z taka znajomoscia pisowni :lol:

Pewnie sprzata suteryny :lol:

:evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]MarcinXP ,zanim ludzie zaczna sie brechtac z ciebie to ci radze poprawic podpis  :wink: "overclocked"

I came ? 8O

Mega LOL i gosc pisze ze jest z NY. N mozliwe ale na pewno nie ma dobrej pracy z taka znajomoscia pisowni :lol:

Pisal z NY , ale jezyk to fucktycznie "troszke" kuleje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I came ? 8O

Pisal z NY , ale jezyk to fucktycznie "troszke" kuleje.

Kurna hata co wy tutaj tak rzadzicie a ja jestem z Afganistanu i do swojej prądnicy ciągnę ropę z doła za łoborą, a wogóle to jesteśmy najbogatsi w dolinie bo tylko u nas została się jedna mina przeciwpiechotna (jakby krowy sąsiada na naszyp polu sie pasły) i jaki jedyni w okregu mili mamy prąd... cóz a sieć... przecież ruskie wciąż szukaja tych zestrzelonych helikopterów z systemami łączności voyager na pokładzie ;) :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...