Pawelek69 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Witam, mam wielki problem który opisywałem w tym topicu, ale nie wiem umieściłem go we właściwym dziale bo nie wiem czego to może być wina http://forum.purepc.pl/Monitory-f57/Digita...de-t260342.html Czytałem dużo w necie na ten temat i nie znalazłem odpowiedzi. Czy ktoś z formuowiczów spotkał się z tym problemem i mógł by mi pomóc? Pozwolę sobie zacytować swojego posta: Mój LG Flatron W1952TQ zaczął się wyłączać na 2 sposoby: 1 – widać testy POST i start Windows XP a w momencie logowania XP mam „Tryb cyfrowy oszczędny” i dalej jak po omacku, 2 – nie widać testów POST ani ładowania Windowsa, natomiast po uruchomieniu pokazuje się ekran logowania. Miałem ASUSa 9600GT na DVI ale padł miesiąc temu, wieszał się, ale monitor był ok Potem używałem tymczasowego Radeona x300SE na złączu analogowym i też działało, ale to analog. Teraz mam Gigabyte 9600GT na DVI i ten problem występuje sporadycznie. A Karta jest nóweczka i na dodatek była już sprawdzona i działa jak należy. Windows oczywiście przeinstalowany. Przeglądając zagraniczne fora i szukając rozwiązania zauważyłem że problem ten dotyczy wielu osób. Czy komuś z purepc udało się już rozwiązać ten problem? Zauważyłem tez jedną ciekawą rzecz. Mam kartę która ma 2 DVI i TV-out. We właściwościach niekiedy wygląda to tak jak na screenie, są 2 monitory, drugi to chyba ten TV out. I wszystko było by OK. gdyby nie fakt że czasami ta zakładka wygląda jak na komputerze kolegi, który ma 7300GT i też TV Out, a ma jeden wyświetlacz w opcjach. Co dalej? Bo kolejny raz wymieniać karty nie chcę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek69 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 (edytowane) Już chyba rozwikłałem problem. Poprzedził to taniec deszczu z wymianą kabelków, ustawieniami, czyszczeniem Biosu, wyjmowaniem karty, resetami itp. Na karcie są 2 wyjścia DVI. Pożyczyłem do testów drugi LCD Benq z wyjściem DVI. I teraz tak: - mam na karcie 2 DVI, nazwijmy je DVI-1 i DVI-2 Do tej pory miałem LG w DVI-1 i nieraz nie było niekiedy obrazu. - podłączam: LG w DVI-1 Benq w DVI-2 Podczas uruchamiania (testy POST, pasek uruchamiania) mam obraz tylko na BENQ DVI-2 a na LG nie, po załadowaniu Windows XP mam obraz na dwóch monitorach. Wyłączam komputer Podmieniam monitory Benq w DVI-1, LG w DVI-2 Podczas uruchamiania (testy POST, pasek uruchamiania) mam obraz tylko na LG DVI-2 a na Benq nie, po załadowaniu Windows XP mam obraz na dwóch monitorach. Teraz mam LG podłączonego na DVI-2 i działa jak należy. I teraz ma m pytanie: Czy jak mam podłączone 2 monitory DVI to podczas uruchamiania komputera i w biosie powinienem mieć obraz na dwóch monitorach? Czy zawsze jedno złącze DVI jest domyślne? Czy może DVI-1 na karcie jest uszkodzone? ------------------------------------ EDIT: Właśnie dzwoniłem do Komputronika w moim mieście gdzie kupowałem kartę i Pan który odebrał powiedział mi że niektóre karty mające 2 DVI maja jeden kanał DVI domyślny do monitora i obraz na dwóch monitorach jest wtedy realizowany przez sterowniki. Powiedział że na niektórych kartach obraz jest od razu na dwóch monitorach, a na niektórych dopiero po uruchomieniu systemu i że to zależy od karty, i że spotkał się już tym. Dziwne, nieprawdaż? ------------------------------------ EDIT 2: Sprawdzałem na Asusie 9600GT i tam tak samo, botuje tylko na białym złączu. Najwyraźniej mój komputer nie jest kompatybilny z dwoma DVI. Czytałem ponadto na zagranicznych forach, że taka sytuacja się czasami zdarza i jest to raczej normalne. Najważniejsze że karta okazała się w pełni sprawna :lol2: Edytowane 11 Kwietnia 2009 przez Pawelek69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...