Skocz do zawartości
Stunter

[excel] Wyszukanie I Porównanie Wartości Z Dwoch Arkuszy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Spotkałem się z problemem, którego nie bardzo wiem jak rozwiązać. Mam nadzieję że ktoś mnie tu pokieruje dobrą scięzką :)

Otóż:

Mam w pliku dwa arkusze

Arkusz1 zawiera 2 kolumny zawierajace stringi. Kolumna A zawiera unikatowe wartosci powiedzmy ID a druga kolumna zawiera jakis tam ciag.

Arkusz2 to samo.

Z tym, że ID-kow z pierwszego arkusza jest mniej niż w drugim pliku nie jest to jeden do jednego.

Moje zadanie polega teraz na tym, że

Z arkusza1 wybieram jedno ID a następnie przeszukuje wszystkie ID z arkusza2. jezeli znajdzie pasujace ID w arkuszu2 to potem chcialbym porownac czy string znajdujacy sie w kolumnieB arkusza2 zawiera w sobie string znajdujący się w kolumnieB arkusza1. jesli zawiera to ok a jesli nei zawiera to powiedzmy ma mi zapisac gdzies do kolumny to ID. i tak az do sprawdzenia wszystkich ID z arkusza1.

W skrocie tak:

Bierzemy ID z komorki A1 z arkusza1 powiedzmy ze jest to id=5 . Przeszukujemy wszystkie id w kolumnieA arkusza2. Znajdujemy je np w 150 wierszu i teraz chcialbym pobrać wartosc kolumnyB znalezionego wiersza i sprawdzic czy string ktory znajduje się w tej komorce czyli 150wiersz/kolumnaB zawiera w sobie stringa znajdującego się w kolumnie B arkusza1.

mam nadzieje ze cos z tego skumacie :)

prosba o jakies wskazowki/szablon funkcji cokolwiek mile widziane :)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi