Kappa Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Proszę was o pomoc w wyborze monitora :) Często siedzę długo przed kompem do późnej nocy i dlatego też najważniejsza jest dla mnie ergonomia - czyli: - żeby monitor nie męczył oczu - najniższy poziom promieniowania - wygodna praca i oglądanie filmów Przez dobry rok monitor będę wykorzystywał jako ekran do filmów potem może kupię projektor. Być może w między czasie kupię też ps3 - dlatego chcę aby nadawał się on też do takich zastosowań Teraz parę pytań :) Czy warto zwracać uwagę na normę TCO '06 w związku z moją potrzebą jak najlepszej ergonomii i jak bardzo różni się ona od TCO '03 pod tym względem? Jeśli brać pod uwagę przedział cenowy (do 800zł) i normę TCO '06 to monitory do wyboru mam takie: Philips 220CW9 - 729-749 zł Asus VW 221D - 535 zł Asus VW 223D - 569 zł Asus VK 221D - 602 zł Asus VK 222S - 699 żł Asus VK 222H - 805 zł Który z nich możecie polecić, a który odradzić? Jeśli natomiast uważacie, że norma TCO '03 jest wystarczająco ergonomiczna w porównaniu z TCO '06 to proszę o wytypowanie najlepszych monitorów z posiadających normę TCO '03. Aha preferuję nie-glare ;) Czasami będę używał kompa do gier więc szybkość matrycy też jest w miarę ważna. Mam nadzieję, że pomożecie - pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killers Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Jaka jest różnica między TCO-06 a TCO-03 nie wiem, ale na pewno żeby zdobyć TCO-06 trzeba spełniać ostrzejsze kryteria tj. wygodę użytkowania, emisję fal, zużycie energii, użycie niebezpiecznych substancji i możliwość ponownego przetworzenia sprzętu. Jeśli chcesz monitor ergonomiczny na pewno musisz patrzeć na pobór prądu. Asus VK 221D - 55 w Asus VK 222S - 55 w Reszty nie udało mi się odnaleźć. Monitor który ma mały pobór mocy 22 w a do tego szybką matrycę 2 ms. W2252TE- PF. Sam mam LG i oczu mi nie męczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kappa Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Dzięki, że odpisałeś Killers ;) Ja poszukałem dokładnych wymogów dla tych TCO i wyszło, że jeśli chodzi o promieniowanie to są one takie same. Ergonomia to dla mnie zdrowie i wygoda użytkowania. Najbardziej skłaniałbym się do Philipsa bo jest ładny ale też czytałem taką recenzję gdzie podobno monitor piszczy (nie wiem jak to brzmi ale nie chciałbym mieć takiejgo lcd) poza tym miał świetne parametry obrazu w filmach i... problemy ze skalowaniem dla konsol. Jeszcze trochę poczytam jakie są dalsze różnice między tymi normami bo ergonomia to nie tylko promieniowanie elektromagnetyczne, chociaż pewnie przesadzam ;) Zastanawia jednakże to, że te nieliczne monitory 22" z TCO '06 wcale nie wygrywają w testach. Być może za duży nacisk jest położony na ekologię i takie ciach!ły (okej może nie do końca ciach!ły ale bez przesady) i przez to trudniej uzyskać dobre parametry za niską cenę. Stąd też bardzo wysokie ceny 24 calówek z TCO '06. Ja natomiast trafiłem na taki monitor: iiyama Prolite B2206WS - wygrał test w niemieckim chipie w kwietniu - bardzo chwalą jakość obrazu Coś o nim wiecie? Bo normy normami ale najważniejsze po bezpieczeństwie i wygodzie pracy to przyjemność z dobrej jakości obrazu P.S Jak to jest z tym przeskalowywaniem obrazu na 16:9 jeśli nasz monitor ma 16:10? Psuje to obraz? Bo jeśli tylko czarne pasy to ok wielki problem to nie jest. Poza tym rozdzielczość Full HD a HD - czy jeśli nasz monitor ma HD a film blu-ray lub gra na ps3 ma full to czy są z tym jakieś dziwne problemy czy wszystko przebiega gładko? A co tam założę pewnie nowy temat o tym monitorze i być może nawet napiszę recenzję bo już zbyt długo się męczę na 15" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...