Skocz do zawartości
arturjan

Jak Teraz Zainstalować Win Xp ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z dyskiem i partycją otóż przy próbie instalacji z płyty cd widoczne są wszystkie partycje tzn c,d e. Na pierwszej był system wiec chciałem tu jak zwykle zainstalować xpeka ele nie mogę,przyczyną jest jak myślę przed wszystkimi partycjami (tak widzi instalator windowsowy XP) obszar nie podzielony na partycje który wynosi 0 mb.Przez to nie mogę zainstalować xp ,na partycji d i e mam ważne dane wiec nie mogę kasować całego dysku.Czy jest jakiś sposób by nie utacić danych,dodam że niestety nie mam możliwości podpięcia drugiego dysku niestety ,tak to byłoby po problemie.

może są jakieś programy na pendraiva które naprawią partycje lub może jest inny sposób.

HELP !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Watpie ze to pomoze ale sprobowac nie zaszkodzi: usun jeszcze raz C i zrob nieco mniejsze - 19992mb (8mb roznicy chyba Ci nie zrobi). Jak juz pisalem watpie ze to cos da ale u mnie zawsze zostaje 8mb nieprzydzielone nawet jak wpisze maksymalne rozmiary partycji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, co skopałeś, ale pozostały 3 rozwiązania:

1. Usuwasz C, puste miejsce łączy się z miejscem po partycji, zakładasz nową partycję. Jak dobrze pamiętam, to równie dobrze można kliknąć na miejsce nieprzydzielone i instalator sam utworzy partycję.

2. Spróbuj naprawić tablicę partycji tym:http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk

3. Podłączyć dysk u kumpla, przenieść ważne dane, usunąć wszystkie partycje i założyć od nowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec tak pierwszy sposób podany przez Ulissesa nie dziaiała,drugiego nie sprawdzałem,trzeci jest najlepszym rozwiązaniem choć najpierw spróbuje na dysku u kumpla naprawić partycje mojego dysku programem partition magic ,mam nadziejś ,że nie będe musiał przenosić wszystkich danych a jest ich ok230 GB wiec kłopot :(

Dzieki za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec tak pierwszy sposób podany przez Ulissesa nie dziaiała,drugiego nie sprawdzałem,trzeci jest najlepszym rozwiązaniem choć najpierw spróbuje na dysku u kumpla naprawić partycje mojego dysku programem partition magic ,mam nadziejś ,że nie będe musiał przenosić wszystkich danych a jest ich ok230 GB wiec kłopot :(

Dzieki za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam

Test disk powinien ci naprawić partycje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi