Skocz do zawartości
adnet

Low level format i Maxtor 40GB 5400rmp

Rekomendowane odpowiedzi

Padła partycja D i nie nie da jej się formatnąć ani w windzie, ani w dosie.

Program diagnostyczny Maxtora nieczego nie znalazł (nawet test Burn w kilku powtórzeniach) i na dodatek po tych testach coś walneło na C i system na razie nie wstaje. Jednak na razie chodzi mi o tą zdechniętą partycję D - chce spóbować formatowania niskopoziomowego, ale wynika na to, że program Maxtora przejedzie po całym dysku, bo nie mozna wybrać pojedynczej partycji, tylko cały dysk lub wogóle.

Da się to jakoś obejść? Ewentualnie jakim innym softem.

Cóż, dysk hula już 2 lata na Directcie, praktychnie 24/h i ma prawo zaczynać szwankować, ale wolałbym jeszcze na nim pojechać jeszcze jakiś czas.

Czekam na podpowiedzi i z góry THX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Założyłem od nowa partycje, robiąc wcześniej obraz ocalałej partycji C z systemem (Win XP).

Po założeniu partycji od nowa - notabene u mnie pod XP pierwsza partycja pod system jest pokazywana jako druga, ale Partition Magic pokazuje że jest tak jak chciałem, czyli pierwsza jest pod sytem a druga, to to co pozostało z wolnego miejsca - przywróciłem obraz i chciałem sprawdzić czy system wstanie z tego dysku -> odpiołem swój i qpa...

Najprawdopodobniej sektor rozruchowy na C diabli wzieli :evil:

Wie może ktoś z jakim przełącznikiem trzeba odpalić chdsk, żeby naprawił MBR?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko już pod kontrolą.

Okazało się (i dobrze), że MBR pozostał nietknięty, po prostu w moim kompie nie chciał się z tego dysku odpalic system a w kompie z którego go wyjołem śmiga spoko. Uzupełniam pliki do udziału w Directcie i powracam do zasysania z sieci.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...