ichbinich Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Postanowiłam zrobić mały remoncik w komputerze, kupić dysk i ramki. A, że jestem laikiem to mam kilka problemów :) Komputer mam stary, wyjścia ATA. I chcę kupić dysk SATA II - WD 500gb z serii AAKS. I tutaj w grę wchodzi : wymiana płyty głównej, kontroler lub (chyba) kupno kieszeni zewnętrznej. Myślę, że najlepszą opcją będzie właśnie zewnętrzna obudowa. I jaka to powinna być obudowa? na co zwracać uwagę? jakie są najlepsze? (przedział cenowy +/- 100zł) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blacklio Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Ale obudowa do Ci tylko USB, żeby skorzystać pełnej prędkości wskazane jest zakupić kontroler SATA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ichbinich Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 (edytowane) kontroler SATA, ale to i tak będzie działać na prędkości ATA tak mi się wydaje? Edytowane 10 Kwietnia 2009 przez ichbinich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blacklio Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 A dlaczego tak sądzisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ichbinich Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 A dlaczego tak sądzisz? ponieważ moja płyta główna ma tylko złącze sata, więc nawet jak kupie przejściówkę to będzie ona działa z prędkością ATA. Tak czytałam, gdzieś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Nie kupujesz przejściówki tylko kontroler. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blacklio Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zdecyduj się czy mobas ma ATA czy SATA, druga sprawa zdefiniuj sobie przejściówka a kontroler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Na 90% ma ATA. W jego ostatnim poście pewnie był błąd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 zadaj sobie pytanie do czego ci ten dysk jezeli : 1) dysk do mp3 , filmow ... archwizacji lub 2) potrzebuje dysku na gry programy system to ad1) wystarczy kieszen 3,5' na USB ad2) potrzebujesz kontroler na PCI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ichbinich Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 zadaj sobie pytanie do czego ci ten dysk jezeli : 1) dysk do mp3 , filmow ... archwizacji lub 2) potrzebuje dysku na gry programy system to ad1) wystarczy kieszen 3,5' na USB ad2) potrzebujesz kontroler na PCI 80gb na programy mi wystarczy, czyli dysk właściwie do mp3/filmów. dziękuje za konkretną odpowiedź :) http://www.komputronik.pl/Dyski_twarde/Obu...pelny,id,47426/ - taka obudowa będzie dobra? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...