Skocz do zawartości
Master69

Dzielenia łącza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym się dowiedzieć jakie urządzenia będą mi potrzebne by rozdzielić łącze na laptopa i komputer - internet z Netii na lini TP.

Więc tak w jednym budynku znajduje się obecnie komputer modem (speedtouch) i gniazdko telefoniczne.

W drugim jak na razie tylko laptop, odległość budynków od siebie ok 20m.

Komputer najlepiej jakby został przy łączu na kable - tak jak mam teraz, a laptop bezprzewodowo.

Myślę, że najlepiej byłoby, gdyby w pierwszym budynku było coś do rozdzielania na 2 kable - jeden do komputer, a drugi do drugiego budynku i tam postawić coś do rozsyłania sygnału po całym budynku.

Teraz prośba do Was, chciałbym się dowiedzieć co dokładnie muszę kupić - łącznie z kablami i ich rodzajem oraz chciałbym się dowiedzieć jak to ma być po sobie po podłączane i czy przyda mi się ten modem, którego używam obecnie?

Pozdrawiam,

Master

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebny Ci jest urządzenie z wbudowanym modemem ADSL2+ annex A. Dodatkowo powinno mieć wejście Rj11 WAN. Najlepiej jakby miało równiez wbudowany Access Point WiFi. Taki sprzet pozwoli ci podłączyć neostradę i udostepniać interneto po WiFi. Próbuję zacząć od zakupu takiego sprzętu, Dobrym urzadzeniem jest Pentagram P 6331-6, ma sporo mozliwości i dobra antenę.

Natomiast jeśli nie będzie zasięgu po bezprzewodowym łączu będziesz zmuszony dokupić zewnętrzną antenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak wyzej...

Ja kupilem router TP-Link td-w8910g i spokojnie rozdzielam nim neta na 2 kompy kablem+czesto laptop i telefon po wifi

Z obecnego modemu bedziesz mogl zrezygnowac bo ten router jesli kupisz router z modemem (ten tp-link ma)

Jak masz grube sciany to mozliwe ze trzeba bedzie mocniejsza antene dokupic

(Moze jest lepszy wybor ale polecilem to co mam - u mnie sprawuje sie idealnie)

Edytowane przez domban214

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety jeden router tutaj sprawy raczej nie załatwia, za słaby sygnał jest w drugim budynku jak postawię router z wifi w pierwszym budynku.

Także jeden musi rozdzielać łącze - ten z adsl2+, a drugi rozsyłać sygnał w drugim budynku ten z access point wifi.

Tylko nie wiem jakie urządzenia będą się do tego najlepiej nadawały - w miarę tanie.

I jeszcze jedno pytanko, jaki kabel ma iść od gniazdka do routera, jaki z routera do kompa, i jaki z routera do access point.

Możliwe, że coś pomyliłem, ale biorąc to na logikę powinno działać.

Pozdrawiam,

Master

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CZyli bedziesz potrzebowal router z modemem (wifi niekoniecznie ale duzo drozsze nie sa a moze sie przydac) i access point (bez routera itp - sam ap)

Co do kabli... zarowno komputer>router jak router>ap podlaczasz skretka zakonczona wtykami rj-45. Z gniazdka telefonicznego do routera ma byc zwykly telefoniczny z wtykami rj-11 czy jakos tak

Edytowane przez domban214

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, a jaki router byście polecali? Niech już będzie z wifi, skoro nie jest dużo droższy.

No i co najważniejsze jaki ap, bo na tym to już się w ogólnie nie znam.

I te kable tel - router - ten sam co teraz idzie tel-modem, a ta skrętka to zwykły kabel sieciowy? Tylko skrosowany czy nie?

Jeśli możecie prosiłbym o orientacyjne podanie cen routera, ap i skrętki za 1m.

Pozdrawiam,

Master

Edytowane przez Master69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi