CavV6 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Koledzy, posiadam w domu 3 laptopy i do tej pory używanie dysków zewnętrznych 2,5" podłączanych na USB było jakimś rozwiązaniem, ale miejsca zaczyna brakować (250GB + 80GB) i muszę to rozbudować. Nie ma mowy o 3 dysku i 3 USB przenoszonym od>do, tak więc szukam rozwiązania do podłączenia czegoś bezpośrednio pod router (Netgear), tak aby pliki były dostępne przez WiFi w domu. Rozpatruję kilka opcji, między innymi: - jakiś desktop na Windzie/Linuxie udostępniający swój dysk 500GB, max do 1TB, ew to co ma podpięte na USB, - FileServer podłączany do LANu (nawet taki z USB, by korzystać dodatkowo z dysków USB) Czy są jakieś inne rozwiązania na które nie wpadłem? Proszę o rady :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Pierwsza opcja nie jest najlepsza bo to jednak zajmuje troche miejsca a pozatym pobor pradu i halas (cena pewnie tez wieksza wyjdzie) Druga jest calkiem sensowna - podpinasz dysk przez rj-45 do routera i masz go na wszystkich kompach zajmujac przy tym malo miejsca, nie pobierajac tyle pradu i duzo ciszej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Dobra kieszeń która będzie spełniała zadanie kosztuje ~500 zł. Dodatkowo mieści 2 dyski tw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Jeżeli chodzi o małe kieszenie na 1-2 dyski 3,5" to nie polecam produktów Linksysa, Wellanda, Argosy itd. -- beznadziejna wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CavV6 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 No właśnie, myślałem o małym pasywnie chłodzonym Dellu na P3, czy ew. P4 - pobór prądu nie aż taki zły, a może stać sobie za komodką z TV razem z routerem. A czy takie rozwiązanie jak coś podłączanego do routera ale tylko z portami USB? - tak aby podłączyć te dyski co posiadam i do tego ew. 3,5" 500GB/1TB? Na Allegro trochę takich 'kieszeni' na RJkę szukałem, ale nie za dużo pozytywnych wyników znalazłem. Kompa kupi się za około 150-200zł, więc koszty znikome. Natomiast rzeczywiście pozostaje pobór prądu. Ew. można by go wyłączać gdy jest nieużywany - np. w nocy lub weekendy.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Jeżeli zdecydujesz się na komputer (może być coś nawet z 200MHz i 32 mb ram) to zainteresuje się FreeNAS ---> http://www.freenas.org/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CavV6 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Jeżeli zdecydujesz się na komputer (może być coś nawet z 200MHz i 32 mb ram) to zainteresuje się FreeNAS ---> http://www.freenas.org/ Problem pojawi sie tylko przy checi podlaczenia SATA przy tak starym configu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Wcale nie :) Wystarczy dokupić kontroler na PCI za około 30 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CavV6 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Wcale nie :) Wystarczy dokupić kontroler na PCI za około 30 zł. Zastanawia mnie tylko - w wypadku postawienia systemu - oczywiscie, gdybym sie na to zdecydowal - na jakim systemie to postawic? XP, Server, Ubuntu? Chodzi mi o najzwyklejsze udostepnianie wszystkim w sieci, do tego mozliwosc wlaczania i wylaczania sprzetu najlepiej BEZ monitora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 przecież Ci podałem -> FreeNAS, dedykowany do takich zadań. Ma wszystko, a nawet więcej. Konfigurowalny via web GUI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CavV6 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 przecież Ci podałem -> FreeNAS, dedykowany do takich zadań. Ma wszystko, a nawet więcej. Konfigurowalny via web GUI.\ Dzięki kolego, widziałem, ale chciałbym chyba Windę którą mam oblataną pod każdym względem. Chyba zdecyduję się na komputerek jako rozwiązanie. Pytanie moje jest następujące - czy w karcie graf. na AGP z TV-OUTem da się podłączyć, bootować i działać jedynie z TV-OUTu bez konieczności posiadania komputera? Czy potrzebny jest monitor lub ew. stary laptop jako rozwiązanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Nie trzeba miec podlaczonego monitora (ale karta musi byc) Juz tak robilem - zainstalowalem system, skonfigurowalem a nastepne wlaczenie juz bez monitora ;) i dzialalo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Nie trzeba mieć karty graficznej, ale to już oczywiście po instalacji systemu na dystrybucji nnd bez problemu tak działało. Windows niestety bez grafiki, ani rusz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CavV6 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Nie trzeba mieć karty graficznej, ale to już oczywiście po instalacji systemu na dystrybucji nnd bez problemu tak działało. Windows niestety bez grafiki, ani rusz. Chodzi mi o to, że w sytuacji gdyby ten PC (ew. laptop) jechał na XP bądź Serverze, to korzystając z TV-OUTu mogę też od czasu do czasu obejrzeć jakiś filom na telewizorze, pomijając oczywiście fakt, iż jego głównym zadaniem jest udostępnianie plików / dysków. Wpadłem też na pomysł, że może skutecznie służyć jako PrintServer! Czy ktoś się orientuje, czy Desktopy Della lub HP budowane w small form factor mają wysarczająco mocny zasilacz, by pociągnął dysk z systemem, kontroler SATA i 2 dyski SATA podłączone do niego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 (edytowane) Zasilacz spokojnie da radę, bo dysk to max. 12W pobierze, taki kontroler to zapewne max. 5W. Jestem ciekawy co do wykrytej powierzchni dysku na takim dodatkowym kontrolerze sata na starym kompie, który ma problem z dyskiem większym niż 32GB. Edytowane 11 Kwietnia 2009 przez carek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CavV6 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Stary, to też moze zle okreslenie z mojej strony. Chodzi mi po glowie Dell GX270/GX280, ale niechętnie w SFF, bo nie wiem gdzie 2 dyski upchnę. Co najwyżej będę rozbudowywał na USB. GX280 ma na pokładzie SATA, więc zapewne odłączając DVD podepnę 2gi dysk. Problemem natomiast jest tu brak TV-OUTu, i będę musiał się ratować wymianą grafy na jakąś z krótkim śledziem i z wyjściem pod PCI-E (GX280) lub AGP plus kontroler SATA (GX270) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CavV6 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2009 No i jeszcze wracajac do tematu - XP, 2003 Server, Ubuntu czy Vista? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blacklio Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Jestem ciekawy co do wykrytej powierzchni dysku na takim dodatkowym kontrolerze sata na starym kompie, który ma problem z dyskiem większym niż 32GB. O jednym zapomniałeś taki kontroler ma swój BIOS więc nie będzie problemu z dużymi dyskami na SATA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2009 No i jeszcze wracajac do tematu - XP, 2003 Server, Ubuntu czy Vista?Masz org. W2K3S :) ? W twoim przypadku obojętnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zacząłem bawić, się freenas'em, ogólnie łatwy w konfiguracji, przejrzysty interfejs przez www. Muszę załatwić przejściówkę cf-ide z jakąś kartą, na ten mały systemik. Samba bez najmniejszego problemu działa, a transmission klient bittorrent działa, ale niestety jakby od sieci był odłączony. Ma nawet wbudowaną opcję szyfrowania dysku np. AES. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CavV6 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zacząłem bawić, się freenas'em, ogólnie łatwy w konfiguracji, przejrzysty interfejs przez www. Muszę załatwić przejściówkę cf-ide z jakąś kartą, na ten mały systemik. Samba bez najmniejszego problemu działa, a transmission klient bittorrent działa, ale niestety jakby od sieci był odłączony. Ma nawet wbudowaną opcję szyfrowania dysku np. AES. Fajna sprawa z FreeNasem, ale wtedy tracę możliwość oglądania video na podłączonym TV :) Mam oryginalnego XPka i Vistę, Servera nie. Ale jest to pytanie czysto teoretyczne, dlatego właśnie pytam - czy ma on jakąś przewagę nad XP-based. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CavV6 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 UPDATE: System postawiony w bezszelestnym HPku (patrz sig) na bazie XP Pro. Kolejne pytanie z tym związane brzmi - jakiego programu użyć do automatycznego backupowania systemu (lub plików) na tym właśnie serwerze? Co prawda Vista ma wbudowany program, ale co z XP (Acer)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 NTBACKUP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CavV6 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 NTBACKUP A jak tego używać w XP..? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...