MarkPL Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Witam W Poniedzialek mam montera z modemem ( Lucent ) do Neo+. Doradzcie co mam instalowac do niego a co nie ( moj system to Win 2000 ) Windows 2000 musi zostac. Szukalem w archwum ale jest mnostwo info o NEO+ ale jakos niemoge znalezc zsumowanych informacji. Napiszcie, prosze, co i jak zrobic ( zainstalowac) - od A-Z. Aha, i nie chce przerabiac Lucenta na router. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Jesli zostajesz przy Win2k to sciagnij/zainstaluj sobie RASDialer, tak to sie chyba nazywalo. Instaluje obsluge PPPoE (protokol do laczenia sie z modemem przez karte sieciowa - ppp over ethernet). Tego shitu co dostaniesz z plyta od nich nawet nie probuj instalowac, lipa nieziemska! Do tego musisz miec sieciowke w kompie (ustawienia jej nie sa instotne, mozesz spokojnie zostawic ja tak jak zostala wykryta - pod warunkiem ze dziala). Kabelek sieciowka<>modem dostaniesz, kabelek splitter <> modem tez :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 A) wlozyc sieciowke B) zainstalowac pppoe Z) polaczyc sie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkPL Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 A powiedz mi czy program RASPPPOE to własnie to ?? I nie zmienia on nic w modemie ?? (przerabia tylko karte sieciową ?) I mam stworzyc jakies połaczenie internetowe ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 jak potem wlaczyc udostepnianie lacza? czyli goscie z tepsy przychodza z urzadzeniem ja musze miec tylko sieciowke? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 <zanim sie wyprodukuje> po 1. wszystkie te informacje sa na necie wystarczy spedzic 5-10min na znalezieniu ich po 2. wystarczy zapytac sie gosci ktorzy przyjda ci to montowac po 3. jestem pewien ze sprawa pppoe/raspppoe byla juz poruszana tu na bordzie </> jednak zwazywszy ze mam dzis dobry humor ;].... z raspppoe.com [...] - Seamless integration into the operating system. This protocol makes Ethernet network adapters appear as "modems", allowing PPPoE to be easily used within the standard Dial-Up Networking framework. - Compatibility: This protocol supports Internet Connection Sharing (including on-demand dialing), power management (Standby and Hibernate) as well as multiprocessor systems. - Completeness: This protocol can not only act as a PPPoE Host (client), but also as an Access Concentrator (server), fully implementing RFC 2516. - Compactness: The complete protocol is less than 250 KB. Yet no concessions were made in the implementation. [...] robisz polaczenie: panel sterowania --> polaczenia sieciowe --> utworz nowe -->polacz z internetem -->konfiguruj recznie --> pppoe -->wpisujesz l/p , wylaczasz zapore i masz ;] wlaczanie udostepnienia: panel sterowania --> polaczenia sieciowe -->zrobione_polaczenie -->wlasciwosci-->zaawansowane w podaniu deklarujesz czy masz sieciowke czy nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 A powiedz mi czy program RASPPPOE to własnie to ?? I nie zmienia on nic w modemie ?? (przerabia tylko karte sieciową ?) I mam stworzyc jakies połaczenie internetowe ?? Ani w modemie ani w karcie sieciowej nic ten program nie zmienia, dodaje po prostu w systemie obsluge protokolu PPPoE, dzieki czemu za posrednictwiem karty wlasnie komputer laczy sie z modemem. Tak jak modem SDI laczy sie przez odpowiedni port w plycie, tak modem neostrady laczy sie przez sieciowke. Tworzysz normalne polaczenie i korzystasz tak, jakbys mial modem. Procedura po podlaczeniu sprzetu jest taka. Musisz najpierw polaczyc sie z neostrada uzywajac tymczasowego loginu i hasla i zarejestrowac sie na stronie (spytaj o to milych panow, u mnie sami to zrobili, u kumpla nie), panel.neostrada.pl chyba, ale spytaj. Wtedy dostaniesz juz swoj login i haslo, z kterogo masz korzystac. Haslo mozesz zmienic na panel.neostrada.pl podajac swoj numer ID i PIN, loginu zmienic nie mozesz. I tak, musisz miec tylko sieciowke zainstalowana w kompie, reszte dostaniesz od nich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkPL Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Hmm Zrobiłem, zainstalowałem RASPPPOE. MAm teraz połaczenie przez kartę sieciową - ale w nazwie połaczenia pisze mi: Połącz używając- ISDN kanał - NVIDIA NForce MCP Networking Adapter. Czy tak moze być ?? ( dziwni mnie ten ISDN.. ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 acha. dzieki za wszystko :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 tym ze tak pisze to sie nie przejmuj :P poprostu wywal styery od ISDN i powinno byc w porzo :) nazwa powinna sie zmienic i neo+ powinno chodzic (nawet jak nazwa bedzie taka jaka jest). btw, dlaczego nie chcesz zmieniac lucenta na router?? nawet do 1 kompa jest to bdb rozwiazanie bo mozesz sobie odpalic fullduplex (u mnie na standardzie byl wyl :( ), no i przy wlaczeniu kompa bedziesz mial lacze :D jezeli chcesz uzyc raspppoe (czy jakos tak, nie pamietam :P), to najpierw instalujesz protokoly (wlasciwosci polaczenia sieciowego --> dodaj --> protokol --> PPP over Ethernet), potem restarcik --> odpalasz raspppoe --> zaznaczasz sieciowke na ktorej masz neo+ --> klikasz na przycisk i ..... masz polaczenia gotowe ;) potem wpisujesz L/P i koniec :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkPL Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 L/P ??? A co to ?? I własnie po zainstalowniu sterownikow do PPPoE i uruchomieniu RASPPPoE zrobił mi połaczenie jakbym miał jakiegoś ISDNa... A czy bez tego "połaczenia" nie zaloguje sie do sieci przy samym zainstalowanym PPPoE ??? W tym połaczeniu mam wpisac nazwe uzytkownika i hasło, ale skad je wezme skoro to nowa instalacja NEO i te dane otrzymam dopiero po zarejstrowaniu na stronie Neostrady ( a jak to zrobie bez dostępu do internetu... ) ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 L/P = Login / Password :) same sterowniki nie stykna ;( musisz miec polaczenie pierwsze L/P to : rejestracja/rejestracja o ile pamietam :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkPL Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Hmm To jak sie zarejstrowac skoro nie działa jeszcze Neo+ :) ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 eeeeeeee nie mozesz :P musisz poczekac az ten typek do Ci magiczna karteczke z ID i PINEM do neo+ :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkPL Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 wiem ze ma mi dac Ale przeciez musze cos wpisac w nazwie uzytkownika i jakies hasło :) Znalazłem w sieci ze przy rejestracji podaje sie uzytkownik: rejestracja@neostrada.pl a hasło: rejestracja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 no to to Ci napisalem :D sorka.... zapomianelem o @neostrada.pl :P ale pamietaj ze to TYLKO do rejestracji!! potem zmien login i pass;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MKa11 Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 zajrzyj sobie na stronę neostrady - w tej chwili wprowdzili 2 usługi neo - jedna ma modem na usb, druga na rj45 - czy to jest takie trudne sprawdzic co oferują? Potem się rzucaj.... A o reszcie było nie raz nie dwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...