Skocz do zawartości
Haki

Nowy Komp Nie Startuje.. Pomocy Koledzy

Rekomendowane odpowiedzi

Chol... ra złożyłem w życiu masę kompów znajomym i sobie też,a tu taki problem.

Po starcie kompletna cisza-- tzn Speaker milczy.

Wentyle się kręcą...dioda na monitorku mruga

SPRZĘT

Mobo Gigabyte N680 SLI DQ6

Procek Pentium D925 3Ghz

Pamięci 2x2 Gb CORSAIR XMS2 (800Mhz)

Dysk 1xMAXTOR ATA 80Gb

Dysk 2-MAXTOR SATA 250Gb

Grafika ATI RADEON ASUS EAX 3850 TOP 512Mb PCI-e 2 !! może to ona?

Zasilacz Chieftec 420 W

Opiszę co się dzieje .

Jak powiedziałem wentylatory się kręcą na wszystkim co jest....

Dziwi mnie trochę ,że żaden z dysków nie pracuje ,i nie wydaje z siebie dźwięków... jak to dysk :)

Napiszę,czego już próbowałem.

1-Start z 1 i 2 pamięciami w slotach (sprawdzałem na przemian)

2-Z 1 dyskiem,później z 2

3-Kartę grafiki przekładałem w PCI x16-2slot

4-Z podpiętą wtyczką 4pin do EPS i bez wpiętej (Gniazdo24pin od zasilania wpięte jest cały czas)

5-Wtyk 6pin do grafiki też jest wpięty do molexów od Chiefteca...

6-Wyciąganie baterii z płyty.... na kilkanaście minut

Brakuje mi już pomysłów.... w czym może tkwić problem...

Czekam na wasze sugestie-może coś przeoczyłem... Hmmm mój 1 komp na 775 i już problem na starcie :sad:

Edytowane przez Haki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem to samo przy którymś z kolei składaniu AM2

Wywal całość z budy i połóż na łózko, być może jest zwarcie gdzieś - u mnie to właśnie było problemem, luty od spodu płyty głównej dotykały stalowej obudowy

Jeśli dyski nie kreca, wskazywać to może na problem z zasilaczem, bowiem HDD są niezależne od mobo.

Zmierz napięcia temu Chieftecowi i sprawdź na jakimś innym PSU

Ostatnia rzecz którą bym podejrzewał, jest uwalony procesor. Postaraj się go sprawdzić u kogoś innego, kto posiada LGA775. Miałem podobne objawy przy włożeniu zjaranego P4 2.6GHz na mobo S478

Edytowane przez saleen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź minimalną konfigurację czyli płyta, CPU, 1 moduł pamięci monitor i klawiatura.

Minimalną to minimalną czyli odłącz wszystko poza wymienionymi w szczególności wentyle inne niż od CPU.

Zasilacz z mocniejszą linią 12v przydało by się podpiąć do sprawdzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kol. wyżej wspomniał intrygujące są dyski.

Odepnij przewody łączące je z płytą, zostaw tylko prądowe - muszą wystartować. Jak nie wystartują - podepnij je pod inny zasilacz i na wszelki wypadek sprawdź. Mało prawdopodobne aby wszystkie 3 były zepsute. Jeśli na innym zasilaczu działają to masz już dużą wskazówkę -> zasilacz.

Przy uszkodzonych pamięciach płyty gigabyte przeważnie "wrzeszczą".

Zostaje grafika / procek / płyta. Jak masz jakąkolwiek inną kartę grafiki - pci / pci-e to sprawdzisz ten element.

Zostaje procek / mobo. Wyjmij i załóż jeszcze raz procka - te blaszki w 775 to delikatna rzecz.

Niestety tylko droga eliminacji.

Aczkolwiek jakiś czas temu było coś na forum o kręceniu się wiatraków jako jedynej oznaki śmierci procesora na płytach gigabyte, tyle że chyba dotyczyło to amd -> warto pogrzebać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem to samo przy którymś z kolei składaniu AM2

Wywal całość z budy i połóż na łózko, być może jest zwarcie gdzieś - u mnie to właśnie było problemem, luty od spodu płyty głównej dotykały stalowej obudowy

Jeśli dyski nie kreca, wskazywać to może na problem z zasilaczem, bowiem HDD są niezależne od mobo.

Zmierz napięcia temu Chieftecowi i sprawdź na jakimś innym PSU

Ostatnia rzecz którą bym podejrzewał, jest uwalony procesor. Postaraj się go sprawdzić u kogoś innego, kto posiada LGA775. Miałem podobne objawy przy włożeniu zjaranego P4 2.6GHz na mobo S478

Dokładnie koledzy ,,,, sprawdziłem wszystko,prób było kilkanaście i na samym końcu... wziąłem od znajomego

jego Chiefteca 400W...... RUSZYŁO :damage_wall: a to oznacza,że po 1-mój stary komp czyli AMD 1700XP :rolleyes: na EPOXIE 8RDA+ ,którego znają wszyscy pewnie DZIAŁA :lol2: ,a po 2 mam padniętego Chiefteca 420W :/

Co może oznaczać piszczenie zasilacza?? po podłączeniu zasilania... jak na moje oko to chyba jakaś cewka??

Bądź co bądź DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA CENNE RADY mi pozostaje tylko kupno nowego PSU... i podzielenie się z wami mini recką sprzętu,,,, POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi