Skocz do zawartości
margyw

Problem Z Połączeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam router 3com 3CRWER100-75

Jak dotąd nie było z nim problemów, do czasu. Pewnego dnia net przestał działać i najzwyczajniej pomyślałem że coś wysiadło u ISP. Okazało się, że router nie łączył z ISP. Ustawiony był na łączenie poprzez Static IP, a ISP, z tego co mi powiedzieli, zmienił adres serwera DHCP dlatego nie łączył.

Przestawiłem na łączenie poprzez Dynamic IP, żeby automatycznie pobierało IP z ich serwera DHCP i internet ruszył, więc myślałem, że problem mam z głowy. No jednak nie.. :blink: Na Dynamic IP, mniej więcej co 7min wyszukuje mi nowe WAN IP, mimo, że zawsze dostaje takie samo, bo mam statyczne od providera. Podczas gdy wyszukuje rozłącza mi neta na około 5s lub nawet dłużej. I w tym tkwi problem, aby go nie rozłączało..

Grzebałem i nic nie zdziałałem. Gdy przestawie na łączenie Static IP, w statusie routera wszystko jest ok, z gateway`em się łączy, jednak internet nie działa. W pewnym momencie wyłączyłem lanowskie DHCP i internet ruszył, do momentu gdy nie wygasło IP na kompie i nie mógł go pobrać z routera bo DHCP było wyłączone. Nawet ręczne wpisane IP w ustawieniach TCP/IP nic nie dawało (wpisywałem dane, które pobrał wcześniej komp z DHCP routera). Komp łączył się z siecią, jednak z internetem już nie :/..

Straciłem pomysły.. Internet cały czas działa, przy bezpośrednim połączeniu do karty sieciowej komputera nie przerywa, także wina ISP jest wykluczona.

Jeśli coś robię źle, lub o czymś nie wiem to czekam na pomysły, bo ja już wysiadam..

Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam, Tomek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi