Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zdarzył mi się mały wypadek. Mianowicie komputer sobie chodził i w pewnym momencie się zaciął i musiałem dać reset. Komputer się zresetował ale gdy miał się ładować windows to komputer sie resetuje. Próbowałem zainstalować windowsa od początku ale wyskakuje niebieski ekran (chyba błąd krytyczny) i resetuje się komp. Kupiłem nowy dysk. Tamten odłączyłem. Zainstalowałem windowsa na ten nowy dysk. I teraz gdy podłączam ten stary dysk to komputer się włącza do momentu gdy windows się ładuje gdy się załaduje reset kompa. Nie wiec co sie stało w dysk. Mam na nim ważne dane i chciałbym je odzyskać . Proszę o pomoc. Nie wiem co mam zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak podłączasz dysk z którym coś jest to zawsze windows muli przy wczytywaniu (podobnie z uszkodzoną bądź źle nagraną płytką). Podłącz i po prostu poczakaj cierpliwie. Jeżeli po ok. 10 minutach dalej będzie mulił to ja bym zrobił dyskietke (bądź pendrive) startową i programem fdisk spod dosa usunął partycje z tego dysku - wtedy system nie bedzie uporczywie próbował odczytać etykiet dysków. Najprawdopodobniej i tak do nich byś nie wszedł bo by chciał formatować. Niezależnie od tego czy usuniesz partycje czy nie będziesz mógł ważne dane przywrócić programem GetDataBack for NTFS. Oczywiście jeżeli dysk nie uległ mechanicznemu uszkodzeniu... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak. Nie ma możliwości aby nowy system na nowym dysku sie resetował po podłączeniu starego. Musisz w biosie ustawić aby pierwszorzędnie system startował z nowego dysku. Wówczas może nowy system sie zaciąć podczas wczytywania ale musisz czekać. A jak bedziesz czekał w nieskończoność ( >10minut) to wykonaj to co napisałem w drugim poście ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi