PoPcorn Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Witam zdarzył mi się mały wypadek. Mianowicie komputer sobie chodził i w pewnym momencie się zaciął i musiałem dać reset. Komputer się zresetował ale gdy miał się ładować windows to komputer sie resetuje. Próbowałem zainstalować windowsa od początku ale wyskakuje niebieski ekran (chyba błąd krytyczny) i resetuje się komp. Kupiłem nowy dysk. Tamten odłączyłem. Zainstalowałem windowsa na ten nowy dysk. I teraz gdy podłączam ten stary dysk to komputer się włącza do momentu gdy windows się ładuje gdy się załaduje reset kompa. Nie wiec co sie stało w dysk. Mam na nim ważne dane i chciałbym je odzyskać . Proszę o pomoc. Nie wiem co mam zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Jak podłączasz dysk z którym coś jest to zawsze windows muli przy wczytywaniu (podobnie z uszkodzoną bądź źle nagraną płytką). Podłącz i po prostu poczakaj cierpliwie. Jeżeli po ok. 10 minutach dalej będzie mulił to ja bym zrobił dyskietke (bądź pendrive) startową i programem fdisk spod dosa usunął partycje z tego dysku - wtedy system nie bedzie uporczywie próbował odczytać etykiet dysków. Najprawdopodobniej i tak do nich byś nie wszedł bo by chciał formatować. Niezależnie od tego czy usuniesz partycje czy nie będziesz mógł ważne dane przywrócić programem GetDataBack for NTFS. Oczywiście jeżeli dysk nie uległ mechanicznemu uszkodzeniu... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Ale na poczatek bym sprawdzil ten dysk w innym kompie - jesli zadziala bez problemow to skopiujesz spokojnie dane a jesli nie zadziala... to probuj tego co napisal DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoPcorn Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Ale jak podłącze ten dysk to nie włączę windowsa:( resetuje się sam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawoor Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Upewnij sie, ze po podlaczeniu drugiego dysku system uruchamia sie z nowego, a nie ze starego, to moze byc przyczyna resetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Ale jak podłącze ten dysk to nie włączę windowsa:( resetuje się sam.W innym kompie tez? Ale bardzo mozliwe jest to co podejrzewa Zawoor - moze wlacza Ci sie system ze starego dysku i dlatego reset? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Dokładnie tak. Nie ma możliwości aby nowy system na nowym dysku sie resetował po podłączeniu starego. Musisz w biosie ustawić aby pierwszorzędnie system startował z nowego dysku. Wówczas może nowy system sie zaciąć podczas wczytywania ale musisz czekać. A jak bedziesz czekał w nieskończoność ( >10minut) to wykonaj to co napisałem w drugim poście ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoPcorn Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Ja ustawiłem w biosie żeby czytał z windowsa z tego nowego dysku. Ale to i tak nic nie daje:( A jakim programem mam zrobić żeby windows startował z pendrive? Bo fdisk nie dam rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Hiren's Boot CD, jakiś Linux Live CD i wiele innych w Sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...