Hubis Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2009 (edytowane) Natchniony potrzebą skonstruowałem następujący tunel dla 8600GTS: Najpierw wiatrak wyciągający powietrze spod karty... Teraz wycinamy z tego co pod ręką tunel (tak aby ciepłe powietrze z karty uciekało prosto pod łopaty wentylatora): (mogę podać pełny nr tel. mają ekstra ciasto! :lol2: ) Profesjonalne uszczelnienie z taśmy Scotch Sealing Tape Made in U.S.A. No i co dalej? Muszę się pochwalić jak to komponuje się z całością ! B-) co mi to dało ? 1. Temperatura w stresie (odpaliłem symulator wody Psyhx) o 10*C mniejsza przy karcie podkręconej do 750/1611/2200, 2. Ciszę, 3. Nowoczesny ekologiczny Design, 4. Jak będe głodny wiem gdzie zadzwonić, Tak na zachętę mój kolejny projekt : Śmiejcie się... Jak podłączyłem molexa to mi mało co stołu nie urwało! 7200 obrotów robi swoje!!! Teraz jestem w trakcie zaprojektowania jak z dysku HDD zrobić potężny wiatrak! (brakuje mi śrubokręta torx... ;/) Projekt: (za chwile updt.) Jestem otwarty na propozycje i konstruktywne komentarze! Edytowane 16 Kwietnia 2009 przez Hubis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Sugerujesz, że ta pierdziawka za kartą jest cicha? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2009 (edytowane) A co masz na procku??? Kontener na suchy lód? :) Ciekawi mnie jeszcze drugi projekt, to chyba jakiś nowy sposób na chłodzenie dysku... a może taki TurboFan, włożysz go do budy w celu poprawy przepływu powietrza? Edytowane 12 Kwietnia 2009 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Rure po srajtaśmie ;d Czekam na rozwój projektu z dyskiem xd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak01 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Podobnie się kiedyś z Xboxami 360 w wersji Core robiło :) Sam jestem ciekaw projektu z dyskiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubis Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2009 (edytowane) Papierowy XD Tak na przybliżenie: Koszt również 0zł :) temperatury -5*C + świeżuchne powietrze dla gorącego NB. Unikatowy design! A i mój projekt: Legenda #To płytka od dysku #To wentylator w stelażu z dysku #To kable do dysku Jak myślicie, silnik od dysku pociągnie wentylator? Edytowane 12 Kwietnia 2009 przez Hubis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2009 1. Dyskowentylator się urwie, zabijając Cię. 2. Głośnością (zanim się rozleci) przewyższy odrzutowiec SR71 Blackbird Ponowię też pytanie - sugerujesz, że ta srajka za dyskiem nosi choćby znamiona ciszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubis Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2009 (edytowane) 1. Dyskowentylator się urwie, zabijając Cię. 2. Głośnością (zanim się rozleci) przewyższy odrzutowiec SR71 Blackbird Ponowię też pytanie - sugerujesz, że ta srajka za dyskiem nosi choćby znamiona ciszy? 1. Zapierałem się nogami ! Użyłem kleju KLEBFIX Cyjanoakrylowy klej konstrukcyjny (firmy wurth 4x mocniejszy od kropelki i superglue). Dalej się trzymał. 1b. To też przewidziałem... Hm... 2. Nie wiem, po uruchomieniu nie słyszałem bo w pokoju zrobiła się próżnia. A co do wentylatora to go nie słyszę go przy -3 dyskach ata, - dual core boxowym wentylatorze + tubie, - 8600gts skręconym na 100%, - tym świecącym z tyłu zasilaczu :D Edytowane 13 Kwietnia 2009 przez Hubis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kredka Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 pomysł taki sobie ale twoje teksty.. o kurde! zabijają! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z3l Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 2. Nie wiem, po uruchomieniu nie słyszałem bo w pokoju zrobiła się próżnia.padłem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 (edytowane) Widzę że mamy monitory NECa :) Ja mam 2111SB Jak zobaczyłem ten wentyl na HDD to dostałem ataku... śmiechu !!!!! Powodzenia :) Edytowane 14 Kwietnia 2009 przez TomaszPaweł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Wentyl to klasyk, trzeba uważać żeby paluchów nie poobcinał. Mam pytanie, ile podniosło ci się OC po tych wszystkich modach, bo myślę że z 5 GHz na procu zrobisz z tą tudą, no i 1 GHz na karcie? Nie bądź skromny, podaj wyniki .... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoobcio540 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 (edytowane) Również czekam na wyniki oc. :razz: Edytowane 14 Kwietnia 2009 przez hoobcio540 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubis Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 (edytowane) Jak się to miało przed modem... A tak po: Jak zmontowałem pc to myślałem, że będę mógł mieć zamknięta obudowę bez podkręcania. Co się okazało karta grzała się do 90*C. O innych częściach nie wspomnę. Przy zdjętej obudowie już mogłem grać, ale nadal o oc nie było mowy. Dopiero kiedy całe ciepłe powietrze wylatuje na zewnątrz można coś kombinować. Dzisiejsze oc Zotac 8600gts: Core clock: 675@750 12% Shader clock: 1450@1611 12% Memory clock: 2000@2200 9% edit21;00 : pamątki poszły na 2240. 11% Wzrost wydajności podobny ;) NVIDIA PhysX Particle Fluid Demo ~9.5@~12.5 FPS a temperatura po 20 minutach tego demka to 78*C A opinie są różne jedni mówią żeby nie przekraczać 80 a inni ze gts daja rade do 90 spokojnie pracować. Zamiast tego starego wentylatora chciałbym wstawić coś mocnego i taniego. macie propozycje ? Oczywiście na ciszy mi nie zależy :) edit: zobaczcie gdzie to chlodzenie wieje ? ! Edytowane 14 Kwietnia 2009 przez Hubis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 (edytowane) Myśle że taki wentylator wystarczy aby schłodzić tego potwora. No i vmod by sie przydał :) Edit: ten też jest dobry, ale chyba lekko przekracza twój budżet. Edytowane 14 Kwietnia 2009 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak01 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 (edytowane) na twoim miejscu zakupiłbym koło trzech tysięcy takich potworów, które mogłyby odbić wszystkie północne wiatry co skutkowałoby ociepleniem polskiego klimatu, a to z kolei spowodowałoby atrakcyjność Polski dla innych krajów, a tym samym większe zarobki. Wszystko ma swoje plusy, ale to tylko od ciebie zależy. Edytowane 14 Kwietnia 2009 przez szczupak01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 (edytowane) ja mam taka jebitna turbine z okapu. przy ok 2,5 tys wieje ze leb idzie urwac xD chcesz? tanio sprzedam. zasilanie 230v i taki fajny panel sterowania. 3 predkosci obrotowe. zrobisz sobie taki tunel i bedzie zima jak sie patrzy. serio. chesz foty? Edytowane 15 Kwietnia 2009 przez mobot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Dawaj foty mobot! Zapakuje to do Pentium III 500E, w końcu trzeba jakoś odprowadzić te 15W ciepła :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 (edytowane) Kolega tu powaznie pyta o wentylator a wy sie smiejecie :D Ja polecam wentylatory acutake - bardzo dobre jak na swoja cene (nawet chyba temat o nich jest) Odlaczasz ta standardowa turbinke i normalny wentylator jakos mocujesz nad zeberkami radiatora (tylko ten twoj tunel musial bys wywalic i nie bedziesz wiedzial gdzie po pizze dzwonic:( ) Edytowane 14 Kwietnia 2009 przez domban214 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 (edytowane) Wentylodysk może się przydać do ostrzenia noży lub cięcia kamienia np. na grób kiedy talerz wyleci i zrobi Ci taki skalp jak Arnold gościowi obok szopy z filmu Commando :unsure: Gratuluję wizji. Polak potrafi :razz: Edytowane 14 Kwietnia 2009 przez przemn2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubis Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Kolega tu powaznie pyta o wentylator a wy sie smiejecie :D Ja polecam wentylatory acutake - bardzo dobre jak na swoja cene (nawet chyba temat o nich jest) Odlaczasz ta standardowa turbinke i normalny wentylator jakos mocujesz nad zeberkami radiatora (tylko ten twoj tunel musial bys wywalic i nie bedziesz wiedzial gdzie po pizze dzwonic:( ) myślisz, że będzie bardziej wydajny? Właśnie szukałem na allegro szczecin + odbiór osobisty i mam coś takiego: http://www.allegro.pl/item602234288_acutak...extra_cena.html Ten stary wentylator ma wymiary 60x60. Ma ktoś może lepszą propozycje wyciągania ciepłego powietrza z karty poza obudowę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 (edytowane) Czy bedzie bardziej wydajny to nie potrafie powiedziec ale powinien bo ten standardowy ma mizerna wydajnosc... Wpakowal bym tam nawet 80x80 :] Ma ktoś może lepszą propozycje wyciągania ciepłego powietrza z karty poza obudowę ?Ta karta sie nie grzeje az tak zeby wyrzucanie powietrza zrobilo wieksza roznice w temeraturze w obudowie. Ale jak koniecznie chcesz cos co wyrzuca to raczej cale chlodzenie trzeba wymienic a nie tylko wentylator (pamietam ze arctic cooling mial takie cos w ofercie ale nie wiem czy pasowalo na 8600gts) Edytowane 15 Kwietnia 2009 przez domban214 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 (edytowane) Stary ja to mam grzejnika w porownaniu z toba 8400@4,2ghz 4870 @900/1200 I duza bude chiefteca...oraz 2 wentylatorki dodatkowe... Nie wiem na co cierpisz? Brak kasy? Za duzo czasu? Ale wez tego nie pokazuj, albo chociaz do Maniakalnego zagadaj niech ci z plexi wypali takie odpowiednie "tunele" bo uzyte materialy wolaja o pomste do nieba....kij, jak to do testow stosujesz (chlodzenie rurka ze srajtasmy) ale na codzien uzytkowac takiego kompa to wstyd! Edytowane 15 Kwietnia 2009 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avalan Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Ja bym powiedział "wolnoć Tomku w swoim domku". Mnie się tam podoba, przynajmniej jakieś ciekawsze pomysły są <: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Najpierw trzeba przetestować na tańszych materiałach by potem zrobić finalną wersje :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Ja bym powiedział "wolnoć Tomku w swoim domku". Mnie się tam podoba, przynajmniej jakieś ciekawsze pomysły są <:Takie pomysly i tunele z kartonu/folii to chyba kazdy przerabial, ja mam w szafce kilka takich tunelow, o niebo lepiej wykonanych, ale wstyd bylo z tym do ludzi wychodzic i tyle;) Arni....no chyba że tak na to spojrzeć:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubis Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 (edytowane) Ta karta sie nie grzeje az tak zeby wyrzucanie powietrza zrobilo wieksza roznice w temeraturze w obudowie. Jak wcześniej wspomniałem procesor i sama karta miały b. wysokie temperatury. :) Nie wiem na co cierpisz? Brak kasy? Za duzo czasu? Ale wez tego nie pokazuj, albo chociaz do Maniakalnego zagadaj niech ci z plexi wypali takie odpowiednie "tunele" bo uzyte materialy wolaja o pomste do nieba....kij, jak to do testow stosujesz (chlodzenie rurka ze srajtasmy) ale na codzien uzytkowac takiego kompa to wstyd! Mój lekarz mi mówi, że na nic nie cierpię. Jak używasz "srajtaśmy" o wymiarach 20 CM 8 CM średnicy to proszę, nie mów mi o tym :rolleyes: . Niczego się nie wstydzę, a wręcz przeciwnie jestem dumny z tego, że bez wydawania złotówki którą bardzo szanuje mogę się nacieszyć szybszym komputerem. :wink: Również nie oznacza to, że nie mam poczucia estetyki. Dziękuje za polecenie Maniakalnego, wiele o nim dobrego słyszałem. Temat ten zamieściłem abyśmy mogli dojść do oceny takiego rozwiązania chłodzenia i ewentualnych podobnych schematów. Większość użytkowników tego forum wyciąga nagrzane przez GPU powietrze zasilaczem + wentylatorami. Uważam za zbędne dogrzewanie płyty głównej, ramu i procesora skoro tak blisko jest do ścianki obudowy, i tak prosto jest zbudować tunel. Ja bym powiedział "wolnoć Tomku w swoim domku". Mnie się tam podoba, przynajmniej jakieś ciekawsze pomysły są <: :wink: Najpierw trzeba przetestować na tańszych materiałach by potem zrobić finalną wersje :P :smile: Edytowane 15 Kwietnia 2009 przez Hubis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 ale wstyd bylo z tym do ludzi wychodzic i tyle;)Też tak myślę, dlatego od początku traktuje ten topik humorystycznie, zresztą jak większość komentujących :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubis Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Jako, że forum narzuca pewne standardy do tematu podszedłem poważniej: Długo borykałem się z decyzją i postanowiłem wydać moje kieszonkowe na ten fajowy wentylator: Pierwsza przymiarka, pasuje idealnie po przycięciu i uszczelnieniu tunelu :wink: : A tutaj aby nie mówili, że o wygląd nie dbam i, że pracowity nie jestem: Dzisiaj przez kolejne 8 godzin będę najszczęśliwszym dzieckiem na świecie :wink: ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Pr0 i elo teraz jestes :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...