Skocz do zawartości
imo4

Skradziono Laptopa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kilka dni temu skradziono mi laptopa i policja powiedziała że nie mogą pomóc z znalezieniu go.

Jednak wydaje mi się, że jest to możliwe i dlatego proszę o pomoc.

Kiedy złodziej włącza mojego laptopa automatycznie loguje się mój profil Skype. Ostatnio nawet odpisał na życzenia świąteczne (serio). Co jakiś czas Skype pojawia się czyli komputer ma dostęp do internetu i używa go (jakiś niedoświadczony złodziej bo nie zmienił Windowsa a nawet nie wyłaczył Skype).

Czy jest jakas możliwość poznania adresu IP na Skype?

Prosze o pomoc.

Policja nic nie robi w takich sprawach!!!

marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba by sprawdzić z jakiego ip loguje się dany użytkownik skypa i zapytać w telekomunikacji kto w danym momencie miał przypisany ten ip.

Krótko mówiąc musiał być prosić policję, telekomunę i producenta programu skype. Oczywiście gdyby chodziło o morderstwo to może ktoś by się tym zainteresował, ale w przypadku kradzieży laptopa nikt sie tego nie podejmie ponieważ koszty związane z tą operacją są dużo większe niż wartość lapka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba by sprawdzić z jakiego ip loguje się dany użytkownik skypa i zapytać w telekomunikacji kto w danym momencie miał przypisany ten ip.

jak będzie ip to nie trzeba pytać sami możemy rozszyfrować

tylko w przypadku dynamicznych ip [np.Neostrada]no to już musi operator udostępnić loga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zadanie prokuratury skype bedzie musialo ujawnic operatora/ip z ktorego sie koles laczyl ;) takie operacje nie sa ani drogie ani jakos specjalnie skomplikowane z tego co wiem ;) jedynie moga sie troche ciagnac...

...a nie byles moze zalogowany w ulubionych do jakichs witryn or sth? ;) latwiej do jakiegos administratora portalu uderzyc ;]

a to co na to google ;)

rozmowy głosowe i video teoretycznie powinny iść p2p, więc np w xp skorzystaj z start / uruchom / cmd / netstat -a - pojawi się lista aktualnych połączeń, wśród których powinno być to interesujące Cię. Warto podczas sprawdzania wyłączyć przeglądarkę i komunikatory.

Rozmowy tekstowe idą przez serwery skype'a, więc nie dostaniesz niczego w wynikach (poza serwerem skype'a).

Edytowane przez kkNd!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uzyj podstepu :) napisz do delikwenta z jakiegos nowego numeru z tekstem typu witam. tu firma xyz w naszym konkursie na najglupszego zlodzieja swiata wylosowalismy zgloszenie z pana numeru skype gratulujemy wygrania 3 lat w zawiasach na 5, prosimy o podanie adresu, aby odpowiedni patrol policji mogl dostarczyc wygrana. kiedys podobny glab meczyl mnie strzalkami o 2-3 w nocy, wiec zadzwonilem jako konsultant operatora sieci z potwierdzeniem danych i podal wsio dokladnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys podobny glab meczyl mnie strzalkami o 2-3 w nocy, wiec zadzwonilem jako konsultant operatora sieci z potwierdzeniem danych i podal wsio dokladnie

Nie wierzę :lol2: :lol2: :lol2:

Mistrzostwo :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest jakas możliwość poznania adresu IP na Skype?

Nigdy nie używałem skajpa, ale jeśli da się przesłać plik to (nie musi wcale go odebrać - może odrzucić) to choćby cmd -> netstat -a , ale lepiej poszukaj czegoś lepszego co monitoruje połączenia.

Jeśli nie, to i tak istnieje bardzo prosty sposób na wyciągniecie jego IP, przy założeniu, że lubi czasem kliknąć w spamik ;) Przygotowujesz prostą stronkę php, które zaloguje adres IP odwiedzającego i wysyłasz mu linka. Oczywiście ładnie oprawione w zmyślną historyjkę (dzwonki / randki / dziewczyna chcąca pokazać nagie foty / etc).

Stwórz nowe konto i zadzwoń jako specjalista z Microsoftu i powiedz że przez przypadek do niego trafiła błędna wersja windy

nich ci poda mail'a i wyślij mu trojana (tylko czy jest taki co do cmd da się wejść)

A potem włam się do Amerykańskiej bazy wojskowej i wystrzel głowicę jądrową w kierunku złodzieja - niech ma nauczkę ! Edytowane przez Nargil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o skypa - pliki są przesyłane bezpośrednio, podobnie jak w przypadku np. wideorozmowy, więc zdobycie samego IP jest stosunkowo proste.

Zamiast wysyłać potem złodziejowi jakieś niebezpieczne materiały, może lepiej go odwiedzić i zażądać zwrotu sprzętu? ^_^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może (jeżeli masz orginalnego Windowsa) skontaktować się z jakimś oddziałem Microsoftu w Polsce i powiedzieć że skradziono ci lapka a oni przez np. automatyczne aktualizacje rozszyfrują ip. Pokażesz im dowód zakupu, oryginalne pudełko z tymi nr bla bla i powinni ci pomoć. Powinni dbać o klientów... Jak to się mówi "Klient nasz pan" Pozdro !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc chłopaki!

Znalazłem program - CommView - monitorujący połączenia bezpośrednie i teraz czekam tylko na imć złódzieja, żeby włączył wreszcie swój nowy komputer i myśle, że jak tylko bedzie dostępny na Skype to mam go, tzn. mam jego IP

Jak bedę już miał IP to co dalej? Kiedy podam je policji oni go znajdą? Samemu można to jakoś zrobić? To niby proste, lecz gdy wpisuje w mądrą trone, która wyszukuje IP, numer mojej sąsiadki, to ta mądra strona podaje mi dane z drugiego końca polski:-)

Jeśli to nie podział spróbuję tej podpuchy z serwisem Skype. Zazdroszcze pomysłowości!!!

Za kilka dni powinno coś ruszyć, bedę informował jak sprawa wygląda

Dzięki wszystkim za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To niby proste, lecz gdy wpisuje w mądrą trone, która wyszukuje IP, numer mojej sąsiadki, to ta mądra strona podaje mi dane z drugiego końca polski:-)

Bo istnieje coś takiego jak prywatność i mądre strony to szanując podają jedynie kontakt do operatora sieci. Ten wówczas podaje policji dane teleadresowe abonenta.

Ja bym do nich (policji) poszedł. Nie wiadomo jak zareagują na takie podanie IP delikwenta na tacy. Może przypadkiem nie być zgodne z jakimiś protokołami postępowania i [gluteus maximus], ale może jak przedstawisz sytuację, że koleś się loguje na twoje konta i ładnie wytłumaczysz skąd masz to IP to coś w tej sprawie zrobią. Spróbować nie zaszkodzi. "Od tego oni są, od tego są oni"

Edytowane przez Nargil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to chyba do jakiegoś wydziału "bardziej zaawansowanego" bo jak na zwykłym komisariacie zaczniesz opowiadać o IP, CommView i innych to Cię jeszcze zamkną za obrazę funkcjonariusza na służbie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie idź na policję, tylko wyślij zgłoszenie do swojej prokuratury, wzory jak napisać powiadomienie o popełnieniu przestępstwa (kk itp) znajdziesz na necie.

List wysyłasz polecony, prokuratura musi przyjąć zawiadomienie, a następnie wyznaczają zawiadomienie na Twoją komende/posterunek, gdzie zostaniesz przesłuchany.

No i tu pojawia sie kwestia danych. Ja np. zostałem okantowany na allegro, i mimo że podałem wszystkie dane na tacy, to oni i tak przyjęli je jako "podający się za zamieszkałego w miejscowości x pana xyz". Na szczescie koles spekal i po 2 telach z policji oddał kase na konto, bo z tego co mówili na posterunku to uzykanie IP od providera trwa i trwa.

z tym że ta wersja postepowanie jest dobra przypadkach takich jak allegro... :/

Bo tutaj... coz, koles przestanie sie łączyć/wywali skype/format - albo pozbędzie sie lapka z domu, i Twoje dowody szlag trafi. Dlatego moze sensowne byłoby znalezienie jakiegoś wydziału do walki z przestepczością w necie. Tam ludzie powinni być na tyle kumaci żeby wiedzieć w jaki sposób wyciągnąć ten jego IP i zaarchiwizować to w taki sposób żeby dla sądu/prokuratury to że ktoś uzywa Twojego konta na Twoim lapku było oczywistym dowodem że znajduje sie w jego posiadaniu - a to nie zawsze jest oczywiste :/

policja powiedziała że nie mogą pomóc z znalezieniu go.

Ale rozumiem że zawiadomienie jako takie złożyłeś i papier masz? Bo zawiadomienie o kradzieży musieli przyjąć.

Ps. Jest jeszcze opcja że zdobywasz jego adres, i meldujesz sie z kolegami pod drzwiami i krótka piłka - oddajesz i masz spokój, albo dzwonimy po policje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie idź na policję, tylko wyślij zgłoszenie do swojej prokuratury, wzory jak napisać powiadomienie o popełnieniu przestępstwa (kk itp) znajdziesz na necie.

List wysyłasz polecony, prokuratura musi przyjąć zawiadomienie, a następnie wyznaczają zawiadomienie na Twoją komende/posterunek, gdzie zostaniesz przesłuchany.

No i tu pojawia sie kwestia danych. Ja np. zostałem okantowany na allegro, i mimo że podałem wszystkie dane na tacy, to oni i tak przyjęli je jako "podający się za zamieszkałego w miejscowości x pana xyz". Na szczescie koles spekal i po 2 telach z policji oddał kase na konto, bo z tego co mówili na posterunku to uzykanie IP od providera trwa i trwa.

z tym że ta wersja postepowanie jest dobra przypadkach takich jak allegro... :/

Bo tutaj... coz, koles przestanie sie łączyć/wywali skype/format - albo pozbędzie sie lapka z domu, i Twoje dowody szlag trafi. Dlatego moze sensowne byłoby znalezienie jakiegoś wydziału do walki z przestepczością w necie. Tam ludzie powinni być na tyle kumaci żeby wiedzieć w jaki sposób wyciągnąć ten jego IP i zaarchiwizować to w taki sposób żeby dla sądu/prokuratury to że ktoś uzywa Twojego konta na Twoim lapku było oczywistym dowodem że znajduje sie w jego posiadaniu - a to nie zawsze jest oczywiste :/

Ale rozumiem że zawiadomienie jako takie złożyłeś i papier masz? Bo zawiadomienie o kradzieży musieli przyjąć.

Ps. Jest jeszcze opcja że zdobywasz jego adres, i meldujesz sie z kolegami pod drzwiami i krótka piłka - oddajesz i masz spokój, albo dzwonimy po policje.

Ew. jego kolegów jest więcej, dostajesz laptopem(Albo żelazkiem) w łeb. :) Żart rzecz jasna. Taki sposób jest często najskuteczniejszy. ^^

Tak poważnie, to nie ma na co czekać. Zdobądź to IP, jak tylko ten głąb da o sobie znać i idź z tym gdzie się da... Na najbliższy komisariat, wyślij pisemko do prokuratury. Jak nie da się drzwiami, to trzeba oknem. Truj im gluteusa. Któryś organ musi się tym zająć i nie ma tak, że każdy się będzie opierniczać. Realia są takie, że jak zgłosisz to tylko pod 997, to w rezultacie 5 minut poszukają go na Allegro, albo jak znajdą lapka na śmietniku, to przyniosą Ci do domu(Albo dadzą wezwanie po odbiór należności). =/

A propos... Wiecie co się przydarzyło kumplowi? Miał bardzo dobrej klasy słuchawki(Coś jak moje Shure SE-530 PTH). Ukradli mu je. Niby z 900 zł w plecy, a tu na Allegro aukcja. Kup teraz chyba 20, albo 40 zł. Kupił od niego, po czym go pozdrowił i podał link do realnej ceny. ^^

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybka akcja... Jeśli koleś jest dzieciakiem czy średnio inteligentny odezwij się do niego na tym skype i podaj się za jakąś laske niby jego koleżankę (tz Twoją ze skype), i rzuć tekstem że umówiliście się na seks czy coś... Jak koleś łyknie haczyk i umówi się z Tobą, wleć na chatę i obij mu dzioba po czym weź swoją własność. Dla takich ludzi 0 wyrozumiałości i tolerancji.

(spróbuj się z kolesiem umówić, pod byle pretekstem jako ktokolwiek... Może się uda. Swego czasu dużo info zebrałem o moim celu zemsty przez podanie się jako laska i gadając z nim na gg. Mile widziana jakaś fotka byle nie sztucznej laski -> pełno tego na fotka.pl i do dzieła)

Edytowane przez Ram1rez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To z seksem nie przejdzie. Lepiej zagadaj jako kumpel, żeby podał nr konta bankowego, bo chce ci oddać te 200 zł, które pożyczył miesiąc temu ;) Jak powie, że nie ma konta bankowego, to spytaj się czy w ramach oddania hajsu może zrobić ci (mu) prepaid'a i żeby podał nr tel.

Ważne, żeby rozmowa była prowadzona z numeru kogoś, kogo masz na liście.

Jednak najlepiej się nie zdradzaj na odległość. Lepiej, żeby organy ścigania mogły również zweryfikować IP logujące się ze skype.

Edytowane przez Nargil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kilku dni nie logował się, czyli nie włączał kompa. Jak coś się zmieni zaraz napisze.

pozdro

Albo zmienił już np. profil skype na swój i tyle po nim zostanie... od niego już chyba żadnych danych nie wyciągniesz. Zapewne jest to jakiś dzieciak, z neta pewnie korzysta z jakiegoś hotspota/niezabezpieczonej sieci, więc dojście kto to, takie łatwe/możliwe po samym ip nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo zmienił już np. profil skype na swój i tyle po nim zostanie... od niego już chyba żadnych danych nie wyciągniesz. Zapewne jest to jakiś dzieciak, z neta pewnie korzysta z jakiegoś hotspota/niezabezpieczonej sieci, więc dojście kto to, takie łatwe/możliwe po samym ip nie będzie.

warto zarejestrować swojego kompa aby mieć cień szansy na odzyskanie - apple ma coś takieog i gdy ktoś spróbuje się na niego zarejestrować to od razu blokuje go i wysyła wszystkie dane do innego o IP i czyms jeszcze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś ruszyło.

2 dni temu byl na Skype i rozmawialem z nim. Włączyłęm w tym czasie program CommView i oto ujawniło mi się to tajemnicze IP

88.161.0.164

niby wszystko ok tylko czykomputer jest teraz we Francji?

prosze porównać samemu

http://www.db.ripe.net/whois

może ktoś ma jakiś pomysł?

pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Kiel797

Podałeś to ip wszystkim, pomyśl że każdy myśli że działa sam, i jak takie 8 osób mu zacznie nawijać o podobnych sprawach to się domyśli, muszą się zmówić, co do lapka to go zarejestrowałeś? Ja mam blisko do 2 metrów, więc (mam osobno lapka) jak ktoś się na mnie dziwnie patrzy, to zaglądam na zegarek i udaję że mi kolejka ucieka, kiedyś ktoś mnie gonił, właściwie to mógłbym zawrócić pogonić go i jeszcze zdąrzyć na WKD-ke :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi