bpjl Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Jak w temacie. problem pojawia się jedynie w Windows XP! Gdy nie ma płyty w napędzie wszytsko śmiga idealnie. Jednak jeśli znajduje się tam jakakolwiek to już nie mozna otworzyć napędu ani przyciskiem na jego panelu ani też opcją "wysuń" z poziomu windowsa. Zostają tylko 2 sposoby, albi spinacz w dziurkę albo udaje się otworzyć poleceniem z programu do ripowania płytek! napęd to BENQ DVD LS DW1655 z biosem w wersji BCDB system Windows XP Sp3 czy ktoś ma/miał podobny problem ewentualnie dysponuje pomysłem na jego rozwiązanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 problem pojawia się jedynie w Windows XP! Gdy nie ma płyty w napędzie wszytsko śmiga idealnieMasz zainstalowany jakiś syfny program do "ułatwiania" nagrywania płyt, być moze nawet systemowa usługa źle współpracuje z Twoim napędem. Trzeba znaleźć i zniszczyć wszystkich "agentów" / usługi odpalane w tle ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bpjl Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 jedyne co w moim systemie może mieć coś wspólnego z nagryaniem płyt to: - usługa jakaś tam stsrtemowa co to niby ma działać w XP - nie wiem bo w zyciu nie uzyłem - Nero - ImgDrive - no i jeszcze Easy CD-DA Extractor ma tez funkcje nagrywania płyt audio i to chyba tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 (edytowane) Widzisz, nie jestem jasnowidzem - jak napisałem któraś usługa blokuje otwieranie traya, ew usługi "gryzą" się między sobą. Nie będę Ci radził przeinstalowania systemu (bo to idiotyczne i raczej kłopotliwe jeśli masz dużo softu zainstalowanego) - jedyną sensowną radą jest wyłączenie wszystkich "helperów". Są one w większości całkowicie zbyteczne i tylko zjadają zasoby systemu. Po udanej operacji można ewentualnie zabawić się we włączanie ich po kolei i sprawdzania jaka kombinacja jest "be" ;) Bardziej szczegółowo: usługi znajdziesz w Mój komputer -> (PK) -> zarządzaj -> usługi lokalne -> nazwy zazwyczaj mówią wszystko. PK na usłudze -> właściwości -> tryb uruchamiania = wyłączony. Poza tym warto zajrzeć do rejestru: HKLM (i HKCU)/microsoft/windows/currentversion/run Usługi niewidoczne:HKLM/system/currentcontrolset/services (upierdliwe), albo po prostu HijackThis -> też pokazuje. (inne narzędzia, w tym MS niekoniecznie pokazują wszystko) Czasami przyczyną są emulatory napędów virtualnych -> najczęściej wystarczy pozmieniać litery napędów. Inna opcja -> wszystko jest oki, tylko np. antywirus skanuje płytkę w tle, co trwa na tyle długo, że powstaje wrażenie zablokowania traya (obecnie av patrzą na obciążenie procka, więc skanowanie w tle może trwać baaardzo długo) Jeśli przez to przebrniesz ( co pewnie potrwa dłużej niż zainstalowanie gołego systemu ) to następny razem problem rozwalisz w 5 min, albo wogóle go unikniesz ;) Jeśli natomiast przewalisz system to możesz mieć dokładnie taki sam efekt -> wybór drogi należy do Ciebie. edit: tak dla pewności: napęd normalnie wysuwa traya z płytą jeśli nie działa pod windą - tak? ... bo jeśli nie to przyczyna leży zupełnie gdzie indziej... Edytowane 14 Kwietnia 2009 przez tomazzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bpjl Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 dobra dzieki, będe probował. A napęd reaguje normalnie nawet w innych windowsach . Miałem Viste i testowałem "siódemkę" i wszytsko było OK.. wróciłem do XP i znów ten problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...