Skocz do zawartości
bpjl

Tacka Nagrywarki Nie Wysuwa Się

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. problem pojawia się jedynie w Windows XP! Gdy nie ma płyty w napędzie wszytsko śmiga idealnie. Jednak jeśli znajduje się tam jakakolwiek to już nie mozna otworzyć napędu ani przyciskiem na jego panelu ani też opcją "wysuń" z poziomu windowsa. Zostają tylko 2 sposoby, albi spinacz w dziurkę albo udaje się otworzyć poleceniem z programu do ripowania płytek!

napęd to BENQ DVD LS DW1655 z biosem w wersji BCDB

system Windows XP Sp3

czy ktoś ma/miał podobny problem ewentualnie dysponuje pomysłem na jego rozwiązanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

problem pojawia się jedynie w Windows XP! Gdy nie ma płyty w napędzie wszytsko śmiga idealnie

Masz zainstalowany jakiś syfny program do "ułatwiania" nagrywania płyt, być moze nawet systemowa usługa źle współpracuje z Twoim napędem. Trzeba znaleźć i zniszczyć wszystkich "agentów" / usługi odpalane w tle ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedyne co w moim systemie może mieć coś wspólnego z nagryaniem płyt to:

- usługa jakaś tam stsrtemowa co to niby ma działać w XP - nie wiem bo w zyciu nie uzyłem

- Nero

- ImgDrive

- no i jeszcze Easy CD-DA Extractor ma tez funkcje nagrywania płyt audio

i to chyba tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Widzisz, nie jestem jasnowidzem - jak napisałem któraś usługa blokuje otwieranie traya, ew usługi "gryzą" się między sobą. Nie będę Ci radził przeinstalowania systemu (bo to idiotyczne i raczej kłopotliwe jeśli masz dużo softu zainstalowanego) - jedyną sensowną radą jest wyłączenie wszystkich "helperów". Są one w większości całkowicie zbyteczne i tylko zjadają zasoby systemu. Po udanej operacji można ewentualnie zabawić się we włączanie ich po kolei i sprawdzania jaka kombinacja jest "be" ;)

Bardziej szczegółowo: usługi znajdziesz w Mój komputer -> (PK) -> zarządzaj -> usługi lokalne -> nazwy zazwyczaj mówią wszystko. PK na usłudze -> właściwości -> tryb uruchamiania = wyłączony.

Poza tym warto zajrzeć do rejestru: HKLM (i HKCU)/microsoft/windows/currentversion/run

Usługi niewidoczne:HKLM/system/currentcontrolset/services (upierdliwe), albo po prostu HijackThis -> też pokazuje.

(inne narzędzia, w tym MS niekoniecznie pokazują wszystko)

Czasami przyczyną są emulatory napędów virtualnych -> najczęściej wystarczy pozmieniać litery napędów.

Inna opcja -> wszystko jest oki, tylko np. antywirus skanuje płytkę w tle, co trwa na tyle długo, że powstaje wrażenie zablokowania traya (obecnie av patrzą na obciążenie procka, więc skanowanie w tle może trwać baaardzo długo)

Jeśli przez to przebrniesz ( co pewnie potrwa dłużej niż zainstalowanie gołego systemu ) to następny razem problem rozwalisz w 5 min, albo wogóle go unikniesz ;) Jeśli natomiast przewalisz system to możesz mieć dokładnie taki sam efekt -> wybór drogi należy do Ciebie.

edit: tak dla pewności: napęd normalnie wysuwa traya z płytą jeśli nie działa pod windą - tak? ... bo jeśli nie to przyczyna leży zupełnie gdzie indziej...

Edytowane przez tomazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi