robson2222 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 (edytowane) Poszukuję odpowiedniej, porządnej płyty głównej do mojego zestawu: Core 2 Duo E6550 2x2.33Ghz + Zalman CNPS9700 NT (chłodzenie) 4x1024MB DDR2 Geil Ultra 800Mhz Inno3D GeForce 8800GT 512MB/256bit Zalman ZM500-HP 500W Samsung SP2504 C SATA-II 250GB Obecnie mam płytę ASRock ConRoeXFire-eSATA2 która ma max FSB 1066, a do tego procka potrzeba 1333 oraz max taktowanie pamięci 667Mhz. Najważniejsze, aby cena płyty była ok. 400zł (może i nawet trochę więcej, ale z umiarem ;)) Edytowane 13 Kwietnia 2009 przez robson2222 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Masz już te części? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Jeśli masz, to ta płyta będzie idealna: http://allegro.pl/item607357352_abit_ab9_q...333mhz_x_f.html Świetna płyta, w sam raz pod ewentualną rozbudowę do Quada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robson2222 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Masz już te części?Tak, mam już te części. Brakuje mi tylko płyty głównej. Jeśli masz, to ta płyta będzie idealna: http://allegro.pl/item607357352_abit_ab9_q...333mhz_x_f.html Świetna płyta, w sam raz pod ewentualną rozbudowę do Quada. Raczej nie będę inwestował w Quada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Raczej nie będę inwestował w Quada. Za rok powiedzmy...? Na pewno? Mimo wszystko ta płyta będzie super i lepszej w tej cenie nie znajdziesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robson2222 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Za rok powiedzmy...? Na pewno? Mimo wszystko ta płyta będzie super i lepszej w tej cenie nie znajdziesz. Może będę, może nie. Nic nie wiadomo. Za rok przymierzam się do kupna mocnego laptopa. Na razie chciałbym się pobawić na blaszaku, jak jeszcze mam czas ;) W każdym bądź razie na pewno rozważę Twoją propozycję. Podbijam i czekam na inne propozycje i sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Abit AB9 Quad GT jest dobrą propozycją. Jako alternatywę mogę polecić ASRock P45XE-R. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robson2222 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Widzę, że polecane są płyty z "bocznych gałęzi" popularnych producentów, którzy są na rynku. Czy wybór właśnie tych "mniej znanych" producentów jest lepszy? Na pewno zaoszczędzi się na cenie, ale najważniejsza jest dla mnie bezawaryjność płyty. Jak wspomniałem w pierwszym poście, posiadam płytę AsRocka już od 2 lat i sprawuje się jak na razie bardzo dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Jeżeli jest polecana to znaczy, że jest dobra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 A AsRock P45XE-R to taki... Asus P5Q PRO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kluzon Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Ale asus ładniej wygląda :> przynajmniej moim zdaniem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Jeżeli wygląd decyduje u Ciebie o zakupie, to nie jest nic dobrego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kluzon Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Najpierw osiągi a potem wygląd :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Chyba najpierw osiągi, potem osiągi... Płyta deklasuje inne w tym przedziale cenowym. Wyciąga FSB 582. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 (edytowane) Widzę, że polecane są płyty z "bocznych gałęzi" popularnych producentów, którzy są na rynku. Czy wybór właśnie tych "mniej znanych" producentów jest lepszy? Abit twoim zdaniem jest mniej popularnym producentem...? To jedna z lepszych marek na rynku, a raczej była, bo się niedawno wycofali z produkcji płyt... Gwarancje cały czas realizują, dopóki się wszystkie nie skończą. Asrock P45XE-R też może być, choć osobiście brałbym Abita. Asrock jest jak Modecom - produkują i słabe, budżetowe płyty, jak i te solidne, z wyższej półki. Zresztą tak samo robią inni producenci, taki Asus również. Po prostu Asrock w przeszłości więcej wypuszczał tych budżetowych, niż tych lepszych i stąd te kiepskie opinie. Edytowane 13 Kwietnia 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robson2222 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Od jakiegoś czasu zainteresowany jestem płytą Gigabyte UD3, która prawdopodobnie posiada pewną opcję, za pomocą której w niezwykle prosty sposób można zmienić taktowanie procesora. Po prostu wchodzisz w jakiś program dołączony do płyty i wybierasz jedną z trzech możliwych opcji taktowania procesora (tak jakby podkręcanie, lecz w zdecydowanie prostszy sposób). Czy to jest efektywne czy to jest jednak chwyt marketingowy, aby po prostu ludzie kupili towar? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 To są nieprzydatne bajery, które maj nakłonić ludzi żeby kupili płyty z tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Tak, to jest zwykły chwyt marketingowy. Procesor można podkręcić o jakieś marne 10%... Jest to funkcja dla ludzi, którzy coś tam kiedyś słyszeli o podkręcaniu, ustawiają sobie tą opcję w biosie i są wniebowzięci, że podkręcili procesor o całe 5-10%... Zdecydowanie lepiej i efektywniej jest kręcić przez bios samemu, to jest przecież proste, wystarczy trochę o tym poczytać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robson2222 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Po prostu zaciekawiłem się tym i chciałem się dowiedzieć trochę więcej na ten temat :) W takim razie jak na razie na celowniku mam tego ASrocka P45XE-R, ale mam pewno pytanie co do tej płyty. Czy można zamocować w niej Radka w Crossfire'rze? Ma dwa PCIx16? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 (edytowane) Czy można zamocować w niej Radka w Crossfire'rze? Ma dwa PCIx16? Tak. Będą wtedy działały z prędkością x8. Ale fakt, do niczego ci się to nie przyda. Zawsze lepiej sprzedać starą kartę i kupić nową, niż robić CF ze starych kart... Edytowane 14 Kwietnia 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 CF się nie opłaca, więc się tym nie interesuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...