Skocz do zawartości
barder90

[wstępnie] Modernizacja 2 Letniego Zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym trochę ''odświeżyć'' komputer z sygnatury. Wypadłem jednak z obiegu w nowościach. :cry: Jest to tylko początkowe gdybanie na razie. Takie zmiany planuje obecnie:

1. Po… hmm 5, chyba, latach chciałbym zmienić monitor (CRT 17'' AOC) na jakiegoś LCD. Limit kosztów to 500-600zł i myślę ,że 19'' mnie zadowoli. Większość czasu przed komputerem spędzam w Internecie, potem dopiero gry i filmy.

2. Grafika wykazuje już niestabilną pracę - nagrzewa się i wysypuje podczas grania, pójdzie ona na gwarancję (do czerwca b.r.). Może mi się poszczęści i zwrot pieniędzy będzie :) (chyba z 420 zł dałem) wtedy nad nowa kartą się pomyśli – chyba w przedziale do 500zł i do mojego procesora (nie zamierzam go wymieniać) to zgodnie z poradnikiem - Radeon HD4830?

3. Jeżeli się nie mylę to Abit KN9 nie obsługuje RAID pod Vista czy Win. 7? W takim razie, jeden dysk zostanie w obudowie a na drugi kupię przenośną obudowę – opłaca się w/g takie rozwiązanie? Ustosunkowane jest one także tym ,że w tym roku rozpocznę studia i takie przenośne archiwum będzie wygodne ;)

4. Pamięć RAM z 2x1Gb zmienię może na 2x2Gb – jakie polecacie?

Zmiany głównie wiążą się z oczekiwaniem na nowy system Windows 7 i chęcią spróbowania DirecX 10. Odświeżam zestaw także ponieważ następny będzie już kupowany od nowa za kilka lat dopiero... Czekam głównie na wasze rady i opinie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek może zostać. HD4830 jest teraz na allegro po 369zł. Jeżeli poczekasz do kolejnego miesiąca to wyjdzie 47x0, który jest pomiędzy hd4830, a hd4850, ale będzie kilka dych droższy od hd4830. Jeżeli masz teraz pieniądze to warto kupić hd4830 w takiej cenie.

G.Skill 2x2GB 800MHZ PK

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do monitora to poszukaj tego co mam w sigu, czyli HP LP1965. Monitor jest poprostu świetny, ma wszystko co potrzeba i jeszcze pare innych mniej potrzebnych bajerów ;)

HD4830 możesz kupić, ale procke będzie ją ograniczał dosyć wyraźnie.

Pierwsze słyszę, żeby KN9 nie obsługiwał RAID pod Vistą. Są sterowniki pod Vistę, więc nie wiem czemu miałoby to nie działać.

Co do pamięci to zależy czego wymagasz i ile możesz na nie dać. Najtaniej a dobrze to Goodram 2x2GB 800MHz CL5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli będzie działał RAID 0 pod Vistą to pod Windows 7 też? :rolleyes: Sugerowałem się tym ze strony Abita

NvRaid Installation Disk

2006/09/26

Revision 2000 / XP /2003 - 2003 64bit/ XP 64bit

Ale jak będzie działać to 1 problem z głowy :wink:

Od ramu wymagam by nie spadło OC dla procka (może wzrosnąć) :) Kingstony które mam są na Elpidach chyba i nie narzekam.

A ten monitor HP to pobieżnie przeszukując neta jest za drogi... Zresztą to nie ten dział a jak będę miał już kasę to w odpowiednim się odezwę.

To jaka jeszcze karta graficzna byłaby dobrą alternatywą? I na co uważać przy zakupie by się nie dać "naciąć" przy danym modelu? <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z monitorem się nie krępuj, 22" to nie przesada. 630zł iiyama kosztuje.nie będziesz żałował większej powierzchni.

4830 powinno wystarczyć do 22" monitora ale czasem w max detal + AA będą wcinki. W takiej sytuacji możesz obniżyć detale albo rozdzielczość.

Dysk przenośny jest ok, szczególnie jeżeli będziesz woził duże ilości danych. Mi się nigdy nie chce wypalać płyt a już kilku to w ogóle.

2*2gb ok, 1066 cl 5 znajdź możliwie tanie.

Płyty i procesora nie wymieniasz?

Jeżeli to można polecić płytę jak mam w podpisie oraz procesor phenom II x3 710/720.

RAID olej, albo zwiększa skutki awarii raid 0 albo spowalnia pracę dysków raid 1. Nie opłaca się zbytnio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście można większy monitor niż te 19" :) I tak pracuję tyle czasu na rozdziałce 1024x768 ,że skok komfortu powinien być duży.

Poczekam na tego HD4770 - na początku maja jest matura to tym przez 2 tygodnie będę się zajmował a potem obecny Galaxy poleci na gwarę :)

Jeżeli RAID będzie działał po Vistą to zostanie jak jest - jak nie będzie chciał to wtedy obudowę kupię na dysk.

Puki co więc, mogę kupić pamięci. Ile dostanę za te 2x1GB Kingstona jakbym chciał teraz sprzedać?

Te G.Skill wyglądają nieźle....

Z procesora i płyty jestem zadowolony. Nie mam aż tyle kasy by wszystko wymieniać :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi