kmk2000 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Witajcie! Jako że mój Topower P5 dziś strzelił nadeszła pora na wybór nowego zasilacza. Priorytet: cisza. Config: Athlon x2 3600+ (65W, Brisbane) Abit KN9 Galaxy GeForce 7900GS WD 640GB AAKS dvd LG na SATA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 1 2 3 4 5 6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 (edytowane) Ja mam tacensa jak w sigu i jeżeli chodzi o ciszę jestem bardzo zadowolony..ale wiem, że w niektórych testach wypadał przeciętnie w bardzo dużm obciążeniu..wyrwiesz go za mniej niż 200 pln http://zenfist.pl/tacens-valeo-460-rev-3-p-265.html Edytowane 13 Kwietnia 2009 przez dr.elich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Witam Także potrzebuję kupić nowy zasilacz do konfiguracji jak w sigu w kwocie około ~200zł Myśle nad chieftec GPS-450AA-101A Link Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Jeżeli ma być cichy to kup coś innego lub zrób fanswapa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Ja mam tacensa jak w sigu i jeżeli chodzi o ciszę jestem bardzo zadowolony..ale wiem, że w niektórych testach wypadał przeciętnie w bardzo dużm obciążeniu..wyrwiesz go za mniej niż 200 pln http://zenfist.pl/tacens-valeo-460-rev-3-p-265.html 22 A na 12-tce - coś bidno, jakie napięcia daje w stresie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Jeżeli ma być cichy to kup coś innego lub zrób fanswapa.Oczywiście, że ma być cichy, nie chce aby coś w nim piszczało, buczało ani ćwerkało. Fanswap wchodzi w gre ale tak aby nie stracić gwarancji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Kup coś z tych co podałem wcześniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Taki Enermax Pro82+ 385W nie będzie za słaby? Zastanawiam się między nim a be quiet! Straight Power E6-400W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Enermax spokojnie da rade. Nie oceniaj zasilacza po ilości W w nazwie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GLaF Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Oczywiście, że ma być cichy, nie chce aby coś w nim piszczało, buczało ani ćwerkało.Więc Chieftec GPS odpada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Szef 400W po fanswapie będzie cichy, nie ma plomb a wentyl jest na wtyczce - nie traci się gwary. Imo enermax. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GLaF Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Ale szefy GPS lubią ćwierkać (choć nie wiem czy konkretnie z tej serii o którą było pytanie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 (edytowane) 22 A na 12-tce - coś bidno, jakie napięcia daje w stresie ? Szczerze mówiąc nie sprawdzałem, ale jeśli chcesz mogę to dla Ciebie zrobić-muszę tylko poczytać jak no i sprzęt mam póki co za słąby by go obciążyć solidnie - pewnie do tych 260W nie dociągnie..w sumie mało o tych zasilaczach jest..a z tymi 22A - nie chcę skłamać, ale chyba tej jednej informacji nie podawali, a to trochę zmienia postać rzeczy..ale tak czy siak zasilacz jest cichy i bezproblemowy.. Choć wedle kalkulatorów w sieci mój proc po oc powinien ciągnąć ponad 200W plus grafa pewnie pod 100 podchodzi..ogólnie zasilacz daje radę Edytowane 14 Kwietnia 2009 przez dr.elich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 (edytowane) Kup coś z tych co podałem wcześniej.Niektóre z tych co podałeś potrafią być nagłośniejszym elementem w kompie. Mam na myśli Pentagramy, mam tego 460W i wył niemiłosiernie dopóki go nie uciszyłem... Więc Chieftec GPS odpada.Zależy. Miałem okazje obcować z GPS 500W i wyobraź sobie, że chodził prawie niesłyszalnie w stresie z 8800GTS 512 i kręconym X2 5600+. Także najlepszy niesłyszalny zasilacz to byle jaki porządny + fanswap. Gwarancja ciszy ;) Więc tak w nawiasie mówiąc Pentagram 460W ma wentylator na wtyczkę, nie musiałem nic obcinać i jestem zadowolony po wymianie wentyla. Cisza absolutna. Do tego niedroga zasiłka. A jako ciekawostkę podam, że Pentagram 460W jest troszke cięższy od Szefa 500W! Ponoć im cieższy tym lepszy :) Edytowane 14 Kwietnia 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 .. a z tymi 22A - nie chcę skłamać .. 3260849[/snapback]Choć wedle kalkulatorów w sieci mój proc po oc powinien ciągnąć ponad 200W plus grafa pewnie pod 100 podchodzi..ogólnie zasilacz daje radę Albo daje, albo nie ;) Kalkulatory=bajki, jak zmierzyć napiecia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 (edytowane) bierz enermaxa 82+ , sam go używam (modelu 385W) od miesiąca na Q9450 i HD4850 i obroty wentylatora nie przekraczają 850 rpm, bajka przedtem mialem ocz 600w i wentyl który tam był kręcił się w okolicach 1500-1800 rpm, głośny był że hej Edytowane 15 Kwietnia 2009 przez romek-o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 A jako ciekawostkę podam, że Pentagram 460W jest troszke cięższy od Szefa 500W! Ponoć im cieższy tym lepszy :)Nieprawda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Ponoć im cieższy tym lepszy :)Nie zawsze. Lepiej mieć np. zasilacz o b. wysokiej efektywności z małymi radiatorami (które i tak będą letnie) niż o odpowiednio niższej sprawności z większymi (czyli powodującymi wzrost wagi). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 (edytowane) A jako ciekawostkę podam, że Pentagram 460W jest troszke cięższy od Szefa 500W! Ponoć im cieższy tym lepszy :)W tym zestawieniu większa waga pentagrama wynika z rodzaju PFC - pasywnego. Jest to ciężka cewka na stalowym rdzeniu. W temacie: jeśli zestaw nie będzie znacznie rozbudowywany to może też być be quiet Pure Power 300W lub 350W. Z myślą o rozbudowie natomiast ENERMAX PRO82+ EPR385AWT 385W. Edytowane 15 Kwietnia 2009 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Nie zawsze. Lepiej mieć np. zasilacz o b. wysokiej efektywności z małymi radiatorami (które i tak będą letnie) niż o odpowiednio niższej sprawności z większymi (czyli powodującymi wzrost wagi). W tym zestawieniu większa waga pentagrama wynika z rodzaju PFC - pasywnego. Jest to ciężka cewka na stalowym rdzeniu.Cuś różne wersje macie ;) No wiem, że może to być do końca nieprawda ale tylko posiłkowałem sie słowami redaktorów znających sie na rzeczy. Gdzieś tak czytałem że im cięższy tym lepiej, ale nie pamiętam za bardzo gdzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 porównując takiego codegena do pentagrama czy chiefteca to wiadomo że waga ma znacznie jednak wiadomo też że aktywne pfc jest lepsze niż pasywne (zasilacze z pasywnym pfc są cieższe niż te z pasywnym) czasem są takie ciekawostki jak np. fortron z serii GLN który jest stosunkowo lekki, w środku wyglada "biednie" i nikt patrząc na niego niespodziewa się pewnie że w rzeczywistosci jest super zasilaczem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiety benito Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 (edytowane) Jeżeli jeszcze mogę pomóc - mam Seasonic S12-II i nawet w stresie jest niesłyszalny... Choć zniknęły z oferty Zenfista i Cooling.pl Edytowane 15 Kwietnia 2009 przez swiety benito Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 (edytowane) Cuś różne wersje macie ;)I obie są zgodne z prawdą. Jeżeli jeszcze mogę pomóc - mam Seasonic S12-II i nawet w stresie jest niesłyszalny... Choć zniknęły z oferty Zenfista i Cooling.pl Ten Seasonic jest lepszy (cichszy) niż np. Antec Earth Watts - testy na silentpreview Edytowane 16 Kwietnia 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 jednak wiadomo też że aktywne pfc jest lepsze niż pasywneAktywne pfc wróży np. kłopoty w zestawieniu z zasilaczem ups. (zasilacze z pasywnym pfc są cieższe niż te z pasywnym) :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Aktywne pfc wróży np. kłopoty w zestawieniu z zasilaczem ups.Ale to jeszcze zależy od samego UPS (dokładności tej "aproksymacji" sinusoidy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MPKING Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 w Komputroniku i u Angela.pl sa dostepne Seasonici S12II Jeżeli jeszcze mogę pomóc - mam Seasonic S12-II i nawet w stresie jest niesłyszalny... Choć zniknęły z oferty Zenfista i Cooling.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...