Skocz do zawartości
kmk2000

Cichy Zasilacz Do 250 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam tacensa jak w sigu i jeżeli chodzi o ciszę jestem bardzo zadowolony..ale wiem, że w niektórych testach wypadał przeciętnie w bardzo dużm obciążeniu..wyrwiesz go za mniej niż 200 pln

http://zenfist.pl/tacens-valeo-460-rev-3-p-265.html

Edytowane przez dr.elich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tacensa jak w sigu i jeżeli chodzi o ciszę jestem bardzo zadowolony..ale wiem, że w niektórych testach wypadał przeciętnie w bardzo dużm obciążeniu..wyrwiesz go za mniej niż 200 pln

http://zenfist.pl/tacens-valeo-460-rev-3-p-265.html

22 A na 12-tce - coś bidno, jakie napięcia daje w stresie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 A na 12-tce - coś bidno, jakie napięcia daje w stresie ?

Szczerze mówiąc nie sprawdzałem, ale jeśli chcesz mogę to dla Ciebie zrobić-muszę tylko poczytać jak no i sprzęt mam póki co za słąby by go obciążyć solidnie - pewnie do tych 260W nie dociągnie..w sumie mało o tych zasilaczach jest..a z tymi 22A - nie chcę skłamać, ale chyba tej jednej informacji nie podawali, a to trochę zmienia postać rzeczy..ale tak czy siak zasilacz jest cichy i bezproblemowy..

Choć wedle kalkulatorów w sieci mój proc po oc powinien ciągnąć ponad 200W plus grafa pewnie pod 100 podchodzi..ogólnie zasilacz daje radę

Edytowane przez dr.elich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup coś z tych co podałem wcześniej.

Niektóre z tych co podałeś potrafią być nagłośniejszym elementem w kompie. Mam na myśli Pentagramy, mam tego 460W i wył niemiłosiernie dopóki go nie uciszyłem...

Więc Chieftec GPS odpada.

Zależy. Miałem okazje obcować z GPS 500W i wyobraź sobie, że chodził prawie niesłyszalnie w stresie z 8800GTS 512 i kręconym X2 5600+.

Także najlepszy niesłyszalny zasilacz to byle jaki porządny + fanswap. Gwarancja ciszy ;) Więc tak w nawiasie mówiąc Pentagram 460W ma wentylator na wtyczkę, nie musiałem nic obcinać i jestem zadowolony po wymianie wentyla. Cisza absolutna. Do tego niedroga zasiłka.

A jako ciekawostkę podam, że Pentagram 460W jest troszke cięższy od Szefa 500W! Ponoć im cieższy tym lepszy :)

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.. a z tymi 22A - nie chcę skłamać ..
3260849[/snapback]
Choć wedle kalkulatorów w sieci mój proc po oc powinien ciągnąć ponad 200W plus grafa pewnie pod 100 podchodzi..ogólnie zasilacz daje radę

Albo daje, albo nie ;) Kalkulatory=bajki, jak zmierzyć napiecia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz enermaxa 82+ , sam go używam (modelu 385W) od miesiąca na Q9450 i HD4850 i obroty wentylatora nie przekraczają 850 rpm, bajka

przedtem mialem ocz 600w i wentyl który tam był kręcił się w okolicach 1500-1800 rpm, głośny był że hej

Edytowane przez romek-o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jako ciekawostkę podam, że Pentagram 460W jest troszke cięższy od Szefa 500W! Ponoć im cieższy tym lepszy :)

W tym zestawieniu większa waga pentagrama wynika z rodzaju PFC - pasywnego. Jest to ciężka cewka na stalowym rdzeniu.

W temacie: jeśli zestaw nie będzie znacznie rozbudowywany to może też być be quiet Pure Power 300W lub 350W. Z myślą o rozbudowie natomiast ENERMAX PRO82+ EPR385AWT 385W.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zawsze. Lepiej mieć np. zasilacz o b. wysokiej efektywności z małymi radiatorami (które i tak będą letnie) niż o odpowiednio niższej sprawności z większymi (czyli powodującymi wzrost wagi).

W tym zestawieniu większa waga pentagrama wynika z rodzaju PFC - pasywnego. Jest to ciężka cewka na stalowym rdzeniu.

Cuś różne wersje macie ;) No wiem, że może to być do końca nieprawda ale tylko posiłkowałem sie słowami redaktorów znających sie na rzeczy. Gdzieś tak czytałem że im cięższy tym lepiej, ale nie pamiętam za bardzo gdzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

porównując takiego codegena do pentagrama czy chiefteca to wiadomo że waga ma znacznie

jednak wiadomo też że aktywne pfc jest lepsze niż pasywne (zasilacze z pasywnym pfc są cieższe niż te z pasywnym)

czasem są takie ciekawostki jak np. fortron z serii GLN który jest stosunkowo lekki, w środku wyglada "biednie" i nikt patrząc na niego niespodziewa się pewnie że w rzeczywistosci jest super zasilaczem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cuś różne wersje macie ;)

I obie są zgodne z prawdą.

Jeżeli jeszcze mogę pomóc - mam Seasonic S12-II i nawet w stresie jest niesłyszalny...

Choć zniknęły z oferty Zenfista i Cooling.pl

Ten Seasonic jest lepszy (cichszy) niż np. Antec Earth Watts - testy na silentpreview Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi