komarEX Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Kompletnie sie nie znam na układach "mobile" więc kieruję moją prośbę o znalezienie lapa. Laptop ma zastąpić Desktopa, więc ma się nadać to wszelakich podstaw ala office, net, filmy (szczególnie), nagrywanie płyt etc. Chciałbym, żeby laptop był w stanie odtworzyć filmy w 1080p (tak myślę 6000Kbps w 1080p na kodeku H264 ma chodzić gładziutko - jakby co to mogę dać sample). A poniżej reszta: Procesor: filmy w 1080p (j.w.) preferowany Intel, no ale jeśli to samo za tańszą cenę daje AMD to może być RAM: minimum 2GB DDR2 Karta graficzna: preferowana dedykowana, ale powinna wystarczyć jakakolwiek ze wspomaganiem H264 (chodzi o te wspomaganie dla filmów HD), no i może żeby taki CS sobie ładnie chodził Dysk: minimum 250GB, preferowana SATA2 Dźwięk: preferowana karta z wyjściami 5.1, jeśli będzie to droge bądź trudne do zdobycia to zawsze mogę sobie załatwić jakiegoś Creativa na USB Matryca: preferowana matowa, jeśli brak to nie zostaje nic innego jak błyszcząca, rozdzielczość to te 1280x800 (minimalne minimum) oczywiście jeśli mam mieć te FullHD to preferowałbym większą rozdziałke, ilość cali odpowiednio do rozdziałki, te 15" to minimum Bateria: mniej ważna, w końcu lap zastąpi desktopa, więc i tak prąd będzie po kablu Pozostałe (co musi być/minimum): wbudowana kamerka, nagrywarka DVD (min 16x), karta sieciowa 100Mb/s Firma: nie znam się, więc zdaję się na was Gwarancja: najlepiej żeby serwis był blisko (żadna Francja, UK i dalej) System operacyjny: preferowany Windows XP Pro, ale równie dobrze może być bez, zawsze można dać Linuxa, jeśli nie ma innego wyjścia to Vistą nie pogardzę Cena: max (+- 100zł) 2,7 tys zł Liczę na sporą ilość ofert, żebym miał z czego wybierać. Jeśli taka konfiguracja będzie nie do zdobycia to prosiłbym napisać z czego miałbym zrezygnować. Liczę na was, z góry thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komarEX Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Przeglądając internet natknąłem się w Komputroniku na ten lap http://www.komputronik.pl/Notebooki_i_netb...pelny,id,70238/ Jest całkiem fajny i wystarczyłby w zupełności, ale nie jestem pewnie co do możliwości procesora w odtwarzaniu 1080p. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Nie będzie problemu, a sam lapek to bardzo dobry wybór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komarEX Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Kupiłem go. Tak go testuje od jakiś 2h i na CoreAVC w MPC łapie 1080p (H264 w 10Mbps) i proc chodzi na ~80-85%. Bardzo fajny laptop jak na tą cenę. Kupowałem w salonie Komputronika w mojej miejscowości i sprzedawca powiedział mi, że sprzedaje właśnie swojego HPka za 3,5k tylko po to by kupić ten laptop, bo jest po prostu lepszy a 1000zł zostaje w kieszeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...