Skocz do zawartości
Holman

co jest ? - zagadka ;)

Rekomendowane odpowiedzi

zaobserwowalem ciekawe zjawisko u mnie w kompie :D i zeby nie wialo nuda na forum postanowilem zrobic z tego konkurs/zagadke hehehe, nagrod nie ma ;) (no chyba ze ktos mi chce jakas przyslac :) )

po ok 20 sek odtwarzania muzy w winampie dzwiek sie sypie i slychac taki efekt jakby ktos przewijal kasete z wcisnietym play

sytuacja w tym momencie wygladala tak:

- proc z podpisu 1466@2473@1.7, tak zwykle pracuje na kompie, jest stabilnie

- fsb 215, ram sync 6-3-3 cl2, to sa sprawdzone stabilne ustawienia

- wiatraki na chlodnicy i all inne w kompie @ 5V

- temp : CPU@40 st

NB@35

-w pokoju mam b cieplo - ok 22 st

-komp byl obcizony na 70-80%, w tle lecial emule i flashget, word i pare innych pierdul

jakie macie pomysly dlaczego tak jest???

zaznaczam ze odpowiedz juz znam bo doszedlem do niej metoda prob i bledow ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oatatnio też mi się dokładnie takie coś zdarzyło, ale to tylko raz. Zresetowałem kompa i nic sobie z tego nie zrobiłem, ale jak teraz napisałeś to się zacząłem zastanawiać i doszłem do wniosku, że... nie mam zielonego pojęcia co to może być ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. za wysoki priorytet w winampie

2. za duża częstotliwość odświeżania ekranu (głupie, ale mi się od tego dźwięk w DivX'ach walił...  :x)

odpada i to i to choc w zasadzie nieglupie jest

dobra powiem :), otoz winna byla TEMPERATURA CPU!!!!, jak tylko dalem wiatraki na chlodnicy na 12V po chwili zeszla do 36-37 i winamp juz chodzil ok, zeby bylo smieszniej wszystko inne jest stabilne nawet przy takiej czestotliwosci, wynika z tego ze przy 2473 mhz winamp nie lubi jak proc wychodzi ponad 40 stopni ;), mnie to troche zdziwilio poniewaz naprawde zadne inne programy nie mialy takich problemow bez wzgledu na temp

update: winamp 2.81, bo 3ke to mam w glebokim powazaniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hiehie - to i tak w miarę logiczne - mi się kiedyś gryzło praktycznie wszystko ze wszystkim (konflikt na konflikcie) z powodu ...przerwanego kabelka w myszce :o 8O

tak z ciekawości jeszcze - winamp 2.x, czy 3.x? (stawiam na trójkę - ta to się na wszystkim sypie =)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[OT] przerzuć się na 2.91 - stabilność 2-ki plus 'funkcjonalność' 3-ki (tyle, że w porządnym wydaniu)

[totalny OT] no i na to jeszcze ql skinka i jest miodzio 8) http://ftpwa.newaol.com/customize/componen...Retro_Fever.wsz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za duża wilgoć w kablu pomiędzy napędem CD a kartą dźwiękową. Zazwyczaj dzieje się tak, gdy mocz dostanie się do przewodu. Aby uniknąć na przyszłość takich problemów, należy nocnik stawiać z dala od komputera. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[OT] przerzuć się na 2.91 - stabilność 2-ki plus 'funkcjonalność' 3-ki (tyle, że w porządnym wydaniu)

[totalny OT] no i na to jeszcze ql skinka i jest miodzio 8)http://ftpwa.newaol.com/customize/component/2002/3/9/S/Retro_Fever.wsz

Co to znaczy w pożądnym wydaniu ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja tez mialem 2 dni temu ciekawy przypadek...

Zapuscilem swojego proca na 2MHz wieksze FSB, wstal, ale po paru minutach wylozyl sie w Prime95. No to podnioslem mu napiecie o 0.025 i wlaczam.

Zauwazylem ze system odpalal sie jakos dziwnie dlugo.. wszystkie progsy z autostartu tez jakos dlugo sie odpalaly, patrze w wcpuID i w MBM, ze zegar jest dobry (niecale 2300), wiec mysle sobie odpale jakis test.

Odpalam najpierw CCR'a, ale jakos dlugo sie on robil.. patrze na wynik a tu... jakies 4200 :o Mysle sobie WTF... przy tym powinien byc wynik ok. 9300, potem odpalam CMM, tam tez wynik duuzo gorszy od tego jaki powinien byc, potem jeszcze NBench i tu rowniez wynik 2 razy gorszy...

Zrobilem restart i wszystko wrocilo do normy, ale nie mam pojecia co to bylo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to znaczy w pożądnym wydaniu ??

znaczy, że nie sypie się jak w przypadku 3.x - jak jeszcze obczaję, czy się da w DivX'ach napisy podpinać, to się przesiadam ze wszystkiego na mój ulubiony kombajn :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja tez mialem 2 dni temu ciekawy przypadek...

Zapuscilem swojego proca na 2MHz wieksze FSB, wstal, ale po paru minutach wylozyl sie w  Prime95. No to podnioslem mu napiecie o 0.025 i wlaczam.  

Zauwazylem ze system odpalal sie jakos dziwnie dlugo.. wszystkie progsy z autostartu tez jakos dlugo sie odpalaly, patrze w wcpuID i w MBM, ze zegar jest dobry (niecale 2300), wiec mysle sobie odpale jakis test.

Odpalam najpierw CCR'a, ale jakos dlugo sie on robil.. patrze na wynik a tu... jakies 4200 :o Mysle sobie WTF... przy tym powinien byc wynik ok. 9300, potem odpalam CMM, tam tez wynik duuzo gorszy od tego jaki powinien byc, potem jeszcze NBench i tu rowniez wynik 2 razy gorszy...

Zrobilem restart i wszystko wrocilo do normy, ale nie mam pojecia co to bylo.

Juz wiem co to!!

W biosie jest standardowo wlaczona opcja Cpu Thermal Throtling na 50% co znaczy, ze po przekroczeniu temp. ostrzegawczej ustawionej w biosie 50% cykli procesora bedzie 'nic nie robilo' :) czyli po prostu procek dziala na pol gwizdka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra jak przy Win-ampie jesteśmy.

Mam kompa jak w podpsie PIV 1.8@2.4 bo ciepło w pokoju i nie zakładam w/c

Jak uruchamiam Win-Amp-a i rzucam 1-track nie chce grać. Uruchamiam inną aplikacje lub rozwijam start i zaczyna grać. Inczej nie chce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...