Skocz do zawartości
iamthekacper

Am2+ Płyta Pod Oc Do 450 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

W tej cenie to tylko AsRock AOD790GX/128M:

http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=4972

Świetna płyta, przychylne recenzje i do tego dobra cena.

Kiepską marką się nie sugeruj - nieprzypadkowo ta płyta jest polecana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biostar TA790GXB 319zł a do OC się nada bardzo dobrze. Chipset 790 mostek południowy 750 ma AAC. Tylko integra słaba.

Biostar TA790GX 128M 389zł nieco lepiej odkarmiona sztuka w sklepie, kupowałem tam i sklep jest znośny choć nie idealny, handlowcy nieco ciężcy do przekonania :D ale samą płytę spoko kupisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale MSI nie ma AAC czyli nie odblokujesz 4 rdzenia w x3 710/720 ani cache w x4 810 jeżeli będą sprawne. Do tego jest droższy. Do tego ten tańszy biostar jak patrze po manualu i zdjęciach ma wszystko to co mój poza dźwiękówką i drugim pcie16 które mi jest na gwoździa ;) a kosztuje 319zł. Dodając 140zł do proca zbliżasz się już teraz do x3 710 który kosztuje 482zł nawet 476zł więc dodawać 140zł do płyty która nie ma AAC i nie jest lepsza w OC nie ma sensu. A SLI nie rób sprzedaj obie karty na allegro i kup jedną nowszą i lepszą.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja już cś tam dobrego mam ale myśle troche przód;) 

sli i cf to myślenie wstecz a nie naprzód. mam kartę a kosztującą 1000 o wydajności x. kupię płytę droższą o 140zł. Dokupię taniej druga kartę kiedy już stanieją za 400. W sumie koszt grafiki 1550zł a osiągam wydajność 1,5x.

Myślenie naprzód było by takie, kupuje biostara taniej o 140zł i kręcącego się jak wariat luknij na dodatkowe zasilanie molex do PCIe16 na tej płycie. Mówi Ci to coś?

Kartę graficzną zamiast dokupić drugą do sli sprzedaję za 400zł mam więc dodatkowe 550zł. Do tego dokładam 400zł które zamierzałem wydać na druga grafikę i mam 950zł. A za tyle mogę już kupić radeona 4890 na dzień dzisiejszy lub kartę z obsługą dx11 w 40nm procesie tech lub nawet 32nm za dwa lata Prawdopodobnie wydajność pojedynczej karty kupionej za 950zł wyniesie 2x. Do tego dochodzi mniejsze zużycie prądu i nie ma konieczności kupowania droższego zasilacza który uciągnie SLI/CF oraz obsługa zawsze najnowszego API.

Teraz rozumiesz dlaczego CF i SLI nie opłaca się?

Weź już lepszego proca teraz i nie trać na wymiany później, jeżeli tylko Ci starczy. Ja wziąłem x2 bo nie miałem kasy teraz. Nie miałem wyjścia i nie potrzebuje na dzień dzisiejszy lepszej wydajności.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na allegro jest tańsza i też dobra wersja. Żadna hurtownia nie ma umowy na biostara więc pozostaje tylko import z innych stref. Prawdopodobnie biostar to najlepsza płyta do OC mimo to cenowo wychodzi lepiej niż asrock, który też jest dobry (tylko te polecane płyty) w OC.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi